Μια αδημοσίευτη (και εντελώς ασχολίαστη) συνέντευξη του Αιμίλιου Λιάτσου - του νέου Διευθυντή Ειδήσεων της ΕΡΤ...

Ενώ ο κλαυσίγελως για τον φημολογούμενο διορισμό του απ' την ΝΔ ως Διευθυντή Ειδήσεων της ΕΡΤ δε λέει να κοπάσει...

Επειδή μου αρέσουν τα τρίβια, τώρα που ο Αιμίλιος Λιάτσος είναι το μιντιακό πρόσωπο της ημέρας (όχι πλέον για τη χρεοκοπία της εφημερίδας του Παρασκευή + 13 αλλά επειδή είναι ένα βήμα πριν τις υπογραφές με την ΕΡΤ), χάρηκα πολύ που είχα την ευκαιρία να διαβάσω μια αδημοσίευτη συνέντευξή του....
στην Ελίζα Μπενβενίστε, απ' τον Μάρτιο του 2010.
Την ευχαριστώ που την έστειλε σε μένα - και μόνο σε μένα ;)
Μου είπε η ίδια:


Τον συνάντησα μία μέρα μετά εκείνη την περιβόητη συνέντευξη που είχε πάρει από την Τζούλια Αλεξανδράτου. Η συνέντευξη προοριζόταν για ένα life style περιοδικό που σχεδίαζε να βγάλει το Πρώτο Θέμα στα περίπτερα, αλλά δεν βγήκε ποτέ. Πάνω πάνω γράφω κάποιους τίτλους που είχαν βγει από τη συνέντευξη.

Έχω κρατήσει και την κασέτα ευτυχώς, γιατί λέει και κάποια πραγματάκια για τον Μπόμπολα, κάπως ασυνήθιστα.
Να σου θυμίσω ότι τότε μόλις είχε κυκλοφορήσει η τσόντα της Τζούλιας. Το αρχείο μου γράφει ημερομηνία απομαγνητοφώνησης 23/3/2010. Επίσης, κι αυτό είναι το ωραίο, εκείνες τις μέρες μόλις είχαμε πάρει σκληρά οικονομικά μέτρα - φυσικά, το αιδοίο της Τζούλιας είχε συγκεντρώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αυτά.

(Αν και θα μπορούσαν να γίνουν πολλά σχόλια για την αυτοπεποίθηση του δημοσιογράφου ή τη συνήθεια να μιλάει κάποιες φορές στο τρίτο πρόσωπο για τον εαυτό του ή την συνεχή αναφορά ερευνών της δημοτικότητάς του, παρουσιάζω την αδημοσίευτη συνέντευξη ξερή.)

Αιμίλιος Λιάτσος. Από την Ελίζα Μπενβενίστε.
«Τα άλλα δελτία είναι της πλάκας»


«Οι άλλοι έχουν ριάλιτι δελτία»

«Θα το συζητούσα να δίνω το dvd της Τζούλιας με την εφημερίδα μου»

«Με είχε πιάσει μανία με την Έλλη Στάη»

«Είμαι πολύ πολιτισμένος άνθρωπος»

«Είμαι από τους πολύ καλούς δημοσιογράφος»


Η συνέντευξη έγινε την ημέρα και την ώρα που η Τζούλια Αλεξανδράτου μιλούσε στην Τατιάνα Στεφανίδου, ανατρέποντας τα περί «προσωπικών στιγμών» που είχε πει στον Αιμίλιο Λιάτσο. Η τηλεόραση ήταν ανοιχτή απέναντί μας, αλλά εκείνος δεν άνοιξε ούτε μία φορά την ένταση για να ακούσει τι έλεγε. Πάντα αναρωτιόμουν πώς ο Αιμίλιος Λιάτσος κατάφερε να διαχειριστεί τη μετάβασή του από τα νυχτερινά δελτία ειδήσεων του Mega στα πιο «ελαφρά» του Star. Και με αυτή την απορία ξεκίνησε και η συζήτησή μας.

«Δεν σου κρύβω ότι είχα κάποιες ανησυχίες όταν δέχθηκα την πρόταση του Star να παρουσιάσω το lifestyle δελτίο. Βέβαια, τελικά μετράει τι λέει ο κόσμος για σένα. Εγώ είμαι στους τρεις πρώτους σε δημοφιλία παρουσιαστές από τη γέννηση της ιδιωτικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα. Και το ευτύχημα για μένα είναι ότι ήδη έχω συμπληρώσει έξι χρόνια στο Star και πήγα και στο τελευταίο debate και βγήκα πρώτος σε δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά. Με δεύτερους τους υπόλοιπους που προέρχονται από αμιγώς ειδησεογραφικά δελτία. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό καταλαβαίνει τον επαγγελματισμό μου».

Από τη μία μετράει η άποψη του κόσμου, αλλά από την άλλη δεν μετράει και η άποψη που έχεις εσύ για τον εαυτό σου;
«Πολύ σημαντικό αυτό. Σε ενημερώνω ότι μετά το πρώτο τρίμηνο άρχισα να διασκεδάζω με το προϊόν του δελτίου. Μου άρεσε και μένα ο χαβαλές, το χιούμορ του, η ακροβασία του. Γιατί είναι ένα προϊόν επικίνδυνο να σε εκθέσει. Ήταν μια έξυπνη κίνηση που πήραν τον Αιμίλιο σ’ αυτό το δελτίο. Διότι αν ήταν «ελαφρύς» ο παρουσιαστής με το συγκεκριμένο προϊόν, είναι σίγουρο ότι θα έπεφτε στα βράχια. Αντιθέτως, το προφίλ του παρουσιαστή απενεχοποίησε το κόντρα προϊόν».

Ναι, αλλά είχες εσωτερικό δίλημμα;

Πολλές φορές από δικούς μου ανθρώπους ακούω π.χ. «πώς είναι δυνατόν να λες κάτι για την Μπεζαντάκου;». Ή για την Τζούλια, που ήταν η πλέον επικίνδυνη συνέντευξη που έχω κάνει και θεωρώ πως τα πήγα καλά.

Πώς αισθάνθηκες, όμως, εκείνη τη στιγμή που ήταν φανερό ότι υποτιμούσε τη νοημοσύνη σου και κατ’ επέκταση των τηλεθεατών, ισχυριζόμενη ότι το dvd ήταν προσωπικές της στιγμές;
Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Τώρα αν αυτή προσπαθούσε να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των τηλεθεατών ή τη δική μου, είναι πρόβλημά της. Εγώ έκανα τις ερωτήσεις που όφειλα να κάνω και νομίζω ότι ήταν ιδιαίτερα αιχμηρές και to the point. Οι απαντήσεις, η στάση και εικόνα της κρίθηκαν από τον κόσμο.

Σε ενόχλησε κάτι σε όλο αυτό το θέμα;
Τίποτα δεν με ενόχλησε. Είναι δικαίωμά της να κάνει ότι θέλει με το κορμί της. Aλλά όταν βλέπουμε μία κοπέλα με όλα τα φόντα, να μπλέκει σε όλο αυτό το σαχλο-lifestyle…

- Το οποίο το υπηρετείτε στο δελτίο του Star…
Ναι, φυσικά. Βέβαια, δεν μιλάω τόσο για το σαχλο-lifestyle του δελτίου όσο για αυτό που γίνεται κάθε βράδυ, όταν οι ίδιοι μας παίρνουν τηλέφωνο και λένε «ελάτε να μας δείξετε». Όσον αφορά στην Τζούλια, λοιπόν, για μένα δεν υπάρχει θέμα σεμνοτυφίας και εν πάση περιπτώσει, δεν μπορώ και όλα αυτή την επίθεση που γίνεται στο πρόσωπό της. Δηλαδή, όλοι άγιοι και ηθικοί είναι;

Από τη στιγμή που εσένα δεν σε ενοχλεί ηθικά…
Καθόλου δεν με ενοχλεί! Δηλαδή τι; Να ποινικοποιήσουμε την τσόντα τώρα και να της βάλουμε και βαθμό κακουργήματος;

…άρα, αν είχες την ευκαιρία, θα έδινες το dvd με την εφημερίδα σου;
…Κοίταξε να δεις, παλαιότερα η «Παρασκευή και 13» έβαζε τέτοιες ταινίες όπως έβαζε και το «Πρώτο Θέμα». Θα σου απαντήσω πολύ ειλικρινά. Αν υπήρχε νομικό πλαίσιο που θα μου επέτρεπε να το κάνω, θα το συζητούσα. Δεν θέλω να σου πω ψέμματα. Το βλέπω πολύ υποκριτικό να βλέπω να λέμε ότι μία τσόντα κάνει κακό, όταν βλέπουμε όλοι τσόντες. Πάντως, δεν είναι η τσόντα το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.

Αισθάνεσαι ποτέ ότι ανακατεύεσαι με τα πίτουρα;
Ναι, το αισθάνομαι. Με την έννοια ότι η μητέρα μου που ήταν πάρα πολύ μορφωμένη και θρήσκα, ήθελε να με κάνει χορογράφο. Ήταν μία συγκλονιστική προσωπικότητα, ήθελε να γίνει πολιτικός μηχανικός αλλά ερωτεύθηκε τον πατέρα μου και έκανε οικογένεια. Είμαστε 5 αδέλφια κι εγώ είμαι ο Βενιαμίν. Σπούδασα αρχαιολογία και μεγάλωσα με Χατζιδάκι, Σαββόπουλο, Νέο Κύμα, σε περίοδο αμφισβήτησης σε πολλά κοινωνικά προβλήματα. Ήμουν πολιτικοποιημένος στο πανεπιστήμιο και βρέθηκα στη δημοσιογραφία τυχαία. Πάντως, αν θες τον απολογισμό μου, αισθάνομαι πολύ καλά μέσα μου.

Τελικά ποιο είναι αυτό το περιβόητο νεανικό κοινό; Αυτό που βλέπει Star; Που συμμετέχει στα ριάλιτι; αυτό που θα πάει στο Λαζόπουλο; Αυτό που τα έσπασε στους δρόμους τον Δεκέμβριο του 2008;
Είναι απ’ όλα. Πάντως, όσο και να ακούγεται περίεργο, είναι υψηλής μόρφωσης οι νέοι που παρακολουθούν τέτοιου είδους προγράμματα σαν το δελτίο μας.

Το βλέπουν, δηλαδή, για να σπάσουν πλάκα;

Το βλέπουν για να διασκεδάσουν, με ματιά κουτσομπολίστικη, για τη σάτιρα που γίνεται στα πρόσωπα και γιατί είναι μία διαφορετική πρόταση. Οι άλλοι έχουν ριάλιτι δελτία. Εγώ δεν μπορώ να ενημερωθώ από ένα τέτοιο δελτίο, από έναν συγκεκριμένο τύπο που βγαίνει στο παράθυρο με τεντωμένο το δάχτυλο να μου πει τι γίνεται με το σεισμό στη Χιλή και τι έγινε με το εμβόλιο της γρίπης, τη Siemens και το Βατοπαίδι.

Ποιον εννοείς;
Δεν θα πω όνομα αλλά τον ξέρουμε όλοι. Ε, γίνεται έτσι δελτίο; Αυτά είναι δελτία της πλάκας! Κατά τη γνώμη μου δεν είναι δελτία.

Το ίδιο, βέβαια, λένε και για το δικό σας, ότι δεν είναι δελτίο.
Εντάξει, δεκτό. Ας το λένε.

Θα κάνετε στροφή στο infotainment στο Star;

Είναι κάτι που σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά και πράττουμε αναλόγως. Πάντως ψαχνόμαστε.

Ψάχνεσαι και προσωπικά;
Πάρα πολύ. Και το «παράθυρο» της Τζούλιας εγώ το ήθελα. Ήταν ένα κρίσιμο θέμα. Θα μπορούσε να σε ρίξει στα βράχια, να δημιουργήσει ζητήματα 24 ώρες μετά το μοίρασμα της τσόντας.

Μετά τη θητεία σου στο Star, θα μπορούσες να γυρίσεις σε αμιγώς δημοσιογραφική εκπομπή;
Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν έχω τρωθεί καθόλου. Αυτό φαίνεται και στα debate που πάω.

Οι τηλεκρικοί, πιστεύεις ότι σε αδικούν;
Ο Αιμίλιος είναι πιο «εύκολος», αλλά δεν με πειράζει αυτό. Θα έλεγα ότι κάποιες κυρίες, τις οποίες εκτιμώ πολύ, μας έχουν βγάλει τον αδόξαστο.

Ποιες;
Όλες οι καλές κυρίες της τηλεκριτικής. Και η Μαρίνα (Πετρούτσου) και η Πόπη (Διαμαντάκου) και η Ντέπυ (Γκολεμά). Αλλά αυτός είναι ο ρόλος της τηλεκριτικής: στοχεύει στην αιχμηρή και σκληρή κριτική. Κι εγώ από την «Παρασκευή» έχω κάνει πολλές φορές σκληρή και άδικη κριτική.

Αν είχες πρόταση από τον Ant1 ή το Mega για κεντρικό δελτίο, δεν θα το σκεφτόσουν;
Όχι, ποτέ! Ούτε καν θα το συζητήσω! Το δελτίο θα το σταματήσω στο Star. Εδώ είναι ο Σταμάτης Μαλέλης με τον οποίο είμαστε πολύ φίλοι, είναι ο Πάνος Κυριακόπουλος, ο κορυφαίος μάνατζερ που ανέβασε την κερδοφορία ανέλπιστα πολύ την τελευταία 4ετία και είναι και οι συγκεκριμένοι μέτοχοι. Με την οικονομική κρίση σήμερα π.χ. στόχος μας είναι να μειώσουμε τα χρήματα που παίρνουμε ώστε να μη φύγει ούτε ένας εργαζόμενος.

Κι εσύ δέχτηκες μείωση;
Βεβαίως δέχτηκα μείωση. Αλίμονο! Τόσα λεφτά βγάζω!

Σε τι ποσοστό;
Ένα 10%. Με το 10% το δικό μου, γιατί να μη μείνει ένας ή δύο άνθρωποι στο κανάλι; Αυτό που λέμε ως σχήμα λόγου, ότι είμαστε οικογένεια, υπάρχει εδώ. Δηλαδή, στο Mega δεν θα ξαναπατούσα ποτέ, αν και το αγαπώ πολύ.

Γιατί;
Λόγω ενός εκ των εκδοτών. Του –κατά τ’ άλλα συμπαθέστατου- κ. Γιώργου Μπόμπολα. Πολύ συμπαθητικός, πετυχημένος, καλά κάνει και βγάζει λεφτά ο άνθρωπος, αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν μπορεί ξαφνικά να μου κάνει και λογοκρισία και όταν έχω τον τάδε πολιτικό καλεσμένο προεκλογικά το 2004, να μου υποδεικνύει τι ερωτήσεις θα του κάνω. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα! Να έρθει να πει ο ίδιος το δελτίο ή κανένας συγγενής του. Υπήρξε μεγάλη κόντρα τότε, άσχετα αν εγώ αποσιωποίησα πράγματα και γεγονότα. Τότε χρειαζόταν ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για να αλλάξει παρουσιαστής. Αλλά εγώ κρατήθηκα όρθιος και έφυγα μόνος μου και είπα ότι με τέτοιο άνθρωπο δεν θέλω να ξανασυνεργαστώ. Τέλος! Που ο αείμνηστος Κίτσος Τεγόπουλος με φώναζε σπίτι του κάθε βδομάδα για να με μεταπείσει να μείνω.

Εσύ έχεις αδικήσει κάποιον;
Την Έλλη Στάη. Κατάφωρα! Με είχε πιάσει μανία με την Έλλη! Έκανε υπομονή αυτή, τα μάζευε. Στο προτελευταίο debate δεν μιλήσαμε κι εκεί κατάλαβα ότι είναι θυμωμένη. Τρεις μέρες μετά μου ήρθε μια αγωγή ενός εκατομμυρίου. Μετά από αυτό, συναντηθήκαμε στην Πάρο εκείνο το καλοκαίρι. Περνάει με τον Γουλανδρή και της στέλνω ένα μήνυμα «Έλλη μου, σε αγαπώ πολύ. Θέλω να τα ξεχάσουμε». Δεν μου απάντησε ποτέ. Και μία μέρα πριν εκδικαστεί η αγωγή, με παίρνει ένα τηλέφωνο και μου λέει «Ρε φίλε, ξέρω ότι δεν είσαι κακό παιδί γι’ αυτό την αποσύρω την αγωγή και θέλω να είμαστε φίλοι όπως ήμασταν». Κι εκεί μου έδωσε ένα μεγάλο μάθημα.

Αν ξεκινούσες σήμερα, θα μπορούσες ποτέ, ως νέος ρεπόρτερ, να στήνεσαι έξω από το σπίτι της Μενεγάκη και να περιμένεις ένα πλάνο;
Όχι, όχι. Εγώ, ποτέ. Δεν θα το έκανα γιατί μεγάλωσα με μία τελείως διαφορετική λογική στα πράγματα.

Έχεις χειριστεί λάθος κάποιο θέμα;
Δεν θυμάμαι να έχω χειριστεί λάθος ένα θέμα. Θα σου έλεγα ότι είμαι από τους πολύ καλούς δημοσιογράφους, με την έννοια ότι είμαι to the point στα θέματα με τα οποία ασχολούμαι.

Έχεις αυτοπεποίθηση, πάντως.
Έχω. Πατάω πολύ γερά στα πόδια μου.

Πες μου κάτι που δεν μπορεί να φανταστεί κάποιος για σένα.
Έχω μεγάλη ευαισθησία σε ορισμένα πράγματα, με την έννοια και της ευσυγκινησίας και της συστολής. Και είμαι πολύ πολιτισμένος άνθρωπος.
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ, lifo.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια