κ. Στουρνάρα πρατιμάτε να χάσει το κράτος 40.000.000 η να κάνετε ρύθμιση των χρεών στις ομάδες


Δεν ήθελε λέει να προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα το υπουργείο οικονομικών και για αυτό δεν πέρασε χθες το βράδυ και η ρύθμιση χρεών για τις ΠΑΕ. Ετσι λέει το ρεπορτάζ το οποίο σε τέτοιες περιπτώσεις βγαίνει απευθείας από το υπουργείο, μέσω κύκλων, και είναι έγκυρο, εκφράζει δηλαδή τον ίδιο....
τον υπουργό. Ελπίζω πως είναι κάτι προσωρινό ώστε η ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ να μπει σε ένα κανονικό φορολογικό νομοσχέδιο. 

Ετσι κι αλλιώς τώρα δεν χρειαζόταν αφού το πρόβλημα τελικά το είχε μόνο ο ΟΦΗ και λύθηκε με την τροπολογία που δίνει ένα μήνα προθεσμία. Μέχρι τότε όμως πρέπει να έχει δοθεί λύση για τα χρέη των ΠΑΕ. Πρέπει να έχει αποφασιστεί μια ρύθμιση χρεών που να μπορούν να την εξυπηρετήσουν οι ομάδες και να έχουν μπει όλες σε αυτή. Αλλιώς το... δημόσιο αίσθημα θα πάθει μεγάλο σοκ. Εκτός αν το... δημόσιο αίσθημα προτιμά να πτωχεύσει η ΑΕΚ χάνοντας και την τελευταία ελπίδα επιβίωσης αφού είναι δεδομένο πως κανείς νέος επενδυτής δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των 800.000 ευρώ τον μήνα(!) στην εφορία. 

Για την ΠΑΕ όπως είναι τώρα δεν το συζητάμε καν αλλά το κακό είναι πως όχι ο Κιθ Χάρις αλλά ούτε ο... Τζορτζ Σόρος δεν θα έμπαινε σε μια εταιρία που θα είχε τέτοιες πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις. Δεν γλυτώνει με τίποτα το κανόνι η ΑΕΚ, δεν γλυτώνει με τίποτα το κανόνι και το δημόσιο. Και βέβαια θα χάνει τεράστια ποσά κάθε μήνα και από τα χρήματα που εισπράττει από τον τζίρο των ΠΑΕ αλλά και το 42% από τα συμβόλαια των παικτών.

 Φυσικά δεν είναι μόνο η ΑΕΚ. Υπάρχει και ο ΠΑΟΚ που έχει 5-6 χρόνια παγωμένα χρέη. Χρέη που είναι τα ίδια και περισσότερα με αυτά της ΑΕΚ. Αραγε το... δημόσιο αίσθημα είναι ικανοποιημένο που δεν πληρώνει τίποτα η ομάδα της Θεσσαλονίκης;  Μήπως περιμένει κανείς πως ο Σαββίδης θα δώσει τα 12.000.000 ευρώ που έβαλε στον ΠΑΟΚ σε ένα χρόνο μόνο για την εφορία μπαίνοντας στην ρύθμιση που παίζει τώρα και στην οποία μπήκε η ΑΕΚ και, απόλυτα φυσιολογικά, πλήρωσε μόνο δύο δόσεις και την δεύτερη όχι ολόκληρη; 

Δηλαδή αντέχει το Ελληνικό δημόσιο και το... δημόσιο αίσθημα να σκάσουν δύο από τις τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και να χαθούν και 40.000.000 ευρώ; Υπάρχει κανείς που να το θέλει αυτό; Και δεν είναι μόνο αυτές οι δύο ομάδες αλλά άλλες έξι τουλάχιστον απλά νομίζω πως οι δυο μεγάλες φτάνουν. Αλλά και η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟΚ να ήταν μόνο πάλι θα έπρεπε να βρεθεί λύση χωρίς βέβαια να χάσει ούτε ευρώ το Ελληνικό δημόσιο. Γιατί αυτό θα ήταν που θα εξόργιζε το δημόσιο αίσθημα.

Σαν Ελληνας πολίτης και όχι σαν ΑΕΚτζής μόνο θεωρώ αυτοκτονική κάθε τέτοια προοπτική ιδίως τώρα που οι ομάδες εμπράκτως έχουν αποδείξει πως έχουν βάλει σαν πρώτο στόχο την εξυγίανση. Το μπάτζετ της ΑΕΚ έχει πέσει στο επίπεδο που στοίχιζαν δύο μόνο παίκτες και ο προπονητής όχι παλιά αλλά πριν δυο χρόνια. Η ΑΕΚ για να μπορέσει να διορθώσει τα λάθη της και να πληρώσει αυτά που άφησε απλήρωτα εμφανίστηκε στο πρωτάθλημα με ένα ρόστερ που δεν εξασφαλίζει ούτε καν την παραμονή στην κατηγορία! 

Το συμφέρον του κράτους λοιπόν και βέβαια του... δημοσίου αισθήματος είναι να εισπραχτούν τα λεφτά και να μείνουν ζωντανές για να εξυγιανθούν οι ομάδες. Και βέβαια μην ξεχνάει κανείς πως η ΑΕΚ έφτασε σε αυτό το σημείο επειδή ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΤΗΚΕ, αποδεδειγμένα και με δικαστική απόφαση, και σε οποιοδήποτε άλλο κανονικό κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είχε πάρει τα λεφτά της πίσω. Φτάνουν και περισσεύουν για να εξοφληθεί το χρεός που σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα και της... ληστείας αφού η ΑΕΚ είναι ο ορισμός του κερατά και δαρμένου. Αφήστε λοιπόν τις μεγαλοστομίες για το δημόσιο αίσθημα που ποτέ δεν υπολογίζατε και ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ.

  του Κώστα Κετσετζόγλου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια