Μανιτάκης: Μονόδρομος οι αλλαγές στο κράτος


Μέσα στις επόμενες 100 ημέρες θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.


«Το πρόβλημα δεν είναι το....
μέγεθος του δημόσιου τομέα, το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα», τόνισε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως «ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».


Ο κ. Μανιτάκης υποστήριξε ακόμη ότι «οι αλλαγές στο κράτος είναι μονόδρομος, σημειώνοντας πάντως πως «οι περικοπές, χωρίς ταυτόχρονη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, οδηγούν σε αδιέξοδο».


«Μόνο αν ενστερνισθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι το πνεύμα της μεταρρύθμισης και το σύγχρονο όραμα για την ελληνική κοινωνία, θα απελευθερωθεί ο δημόσιος τομέας από περιττά γραφειοκρατικά βάρη και θα αναδημιουργηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας όμως πως «δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συνθήκες δραστικής μείωσης των αποδοχών και συνθήκες ανασφάλειας που θίγουν την αξιοπρέπεια».


Ο υπουργός υπογράμμισε παράλληλα πως είναι απαραίτητες οι αποκρατικοποιήσεις και η συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών που δεν είναι χρήσιμες στον πολίτη και τον επιχειρηματία.


Ανέφερε ότι στο πρόγραμμα παρεμβάσεων για την αναμόρφωση του διοικητικού συστήματος, που διαμορφώνεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η επίσπευση των διαδικασιών αξιολόγησης για την αναμόρφωση των δομών και του προσωπικού με κριτήριο την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.


Περιλαμβάνονται επίσης, η ανάληψη πρωτοβουλιών για απλούστευση και μείωση βαρών υπέρ της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, η επιτάχυνση του προγράμματος για μείωση της γραφειοκρατίας, ο συνολικός επανασχεδιασμός των διαδικασιών, η δημιουργία προτύπων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η ενίσχυση των παρεχομένων υπηρεσιών, ο περιορισμός της διαφθοράς.


Και βέβαια, πρόσθεσε, για να γίνουν όλα αυτά, βασικός παράγοντας και κινητήρια δύναμη είναι το ανθρώπινο δυναμικό. «Στην απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων βασίζεται η επιτυχία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συμπλήρωσε ότι «η αναδιάρθρωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή τους».
Voria

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια