Νέα έρευνα: Προηγείται η Ν.Δ. 27%, ΣΥΡΙΖΑ 24,1%

Προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου όσο και στην παράσταση νίκης καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρίας GLOBAL LINK η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «PRESSing» κατά το χρονικό διάστημα 24-28 Μαΐου, σε δείγμα 1005 ατόμων .

Η διαφορά Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται.... στο 2,6% , με τη Ν.Δ. να λαμβάνει το 24,3% των ψήφων και τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει το 21,7% . Για τα υπόλοιπα κόμματα τα ποσοστά έχουν ως εξής : ΠΑΣΟΚ 12%, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 7%, ΔΗΜΑΡ 6,3%, ΚΚΕ 6%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 5,9% ενώ η «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΞΑΝΑ-ΔΡΑΣΗ», οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ΛΑΟΣ κινούνται σε ποσοστά χαμηλότερα του 2%.

Με τις αναγωγές στη διευκρινισμένη ψήφο, η διαφορά Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις 2,9 μονάδες (Ν.Δ. 27%, ΣΥΡΙΖΑ 24,1%) το ΠΑΣΟΚ κινείται στα ποσοστά της 6ης Μαΐου (13,3%) , η ΔΗ.ΜΑΡ εμφανίζεται ελαφρά ενισχυμένη(7%) , η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ υποχωρεί οριακά(6,6%) ενώ ισχυρές απώλειες υφίστανται οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (7,8%) και το ΚΚΕ (6,7%) που δείχνουν να πληρώνουν την προεκλογική πόλωση.

Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ. προηγείται με διαφορά 15 μονάδων, με το 53% των ερωτηθέντων βλέπει «πρωτιά» της Ν.Δ. και το 38% να θεωρεί πως πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοσκόπηση επαναβεβαιώνει το γεγονός ότι ο δικομματισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ αθροίζουν ποσοστό 36,3% στην πρόθεση ψήφου το οποίο φτάνει το 40,3 % με τις αναγωγές ενώ ένας στους δυο ψηφοφόρους θεωρεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να ανακάμψουν τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα.

Στην ερώτηση «ποιος είναι ο πολιτικός αρχηγός που μπορεί να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ» το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά είναι συντριπτικό έναντι των υπολοίπων αρχηγών ,αφού οι πολίτες τον εμπιστεύονται σε ποσοστό 31% , ενώ τον Β. Βενιζέλο εμπιστεύεται το 16% και τον Αλέξη Τσίπρα το 11% των ερωτηθέντων, δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς από όσους δηλώνουν πως θα τον ψηφίσουν.

Σε ο,τι αφορά στην κυβέρνηση της επόμενης μέρας οι πολίτες επιλέγουν οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας . Οι ψηφοφόροι στην πλειοψηφία τους (52%) εμφανίζονται βέβαιοι πως αυτές οι εκλογές θα αναδείξουν κυβέρνηση, είναι ωστόσο αξιοσημείωτο το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των πολιτών (43%) οι οποίοι θεωρούν πως ούτε αυτή τη φορά θα προκύψει κυβέρνηση.

Ένα ακόμη, ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται, είναι η γενικευμένη απαξίωση των πολιτικών και των κομμάτων στη συνείδηση του εκλογικού σώματος, αφού 7 στους 10 πολίτες πιστεύουν πως οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας λένε ψέματα στον ελληνικό λαό και έχουν κρυφή ατζέντα, ενώ ένα 42% απαντά πως «όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν κρυφή ατζέντα».
parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια