Ο σεισμός στην Ιταλία έστειλε στο θάνατο 17 ανθρώπους


5,8 Ρίχτερ ο σεισμός με επίκεντρο τη Μόντενα - Έγινε αισθητός έως το Μιλάνο και σε περιοχές της Τοσκάνης
- Μεταξύ 5,3 και 5,4 βαθμών οι μετασεισμοί που ακολούθησαν
- Η Ferrari έκλεισε το εργοστάσιό της για να αφήσει τους εργάτες να βρεθούν κοντά στις οικογένειές τους
- ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ VIDEO από τη στιγμή του σεισμού

Οι νεκροί του φονικού σεισμού της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια έφτασαν τους δεκαεπτά, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πλέον δέκα. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, αν και, δυστυχώς, δεν έχουν βρεθεί επιζώντες. Στην περιοχή Μιράντολα, τέσσερις εργάτες έχασαν την ζωή τους από κατάρρευση κτιρίου μιας βιομηχανίας.

'Αλλοι τρεις εργάτες έχασαν την ζωή τους στη Μεντόλα, ενώ ένας συνάδελφός τους αγνοείται. Πολλοί δήμαρχοι ζητούν να εξαιρεθούν οι πληγείσες περιοχές από τους αυστηρούς κανόνες του εσωτερικού "Συμφώνου Σταθερότητας", που περιορίζει τις δαπάνες και τις χρηματοδοτήσεις προς την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν άμεσα οι σεισμοπαθείς.

Δεν αποκλείεται να ζητηθεί και έκτακτη ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι πρόκειται να κάνει γνωστό με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι σ
εισμόπληκτοι.

Ήταν 09:06 το πρωί της Τρίτης (10:06 ώρα Ελλάδας) όταν ο Εγκέλαδος επισκέφθηκε για άλλη μια φορά την Ιταλία, προκαλώντας στιγμές τρόμου και πανικού. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στη Μόντενα. 
Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί σε Μόντενα, Μιλάνο, Μπρέσια.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ



Η δόνηση ήταν 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (η πρώτη εκτίμηση ήταν 5,9R) και ο σεισμός έπληξε την περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια (επίκεντρο του προηγούμενου φονικού σεισμού) έγινε αισθητός από το Βένετο έως τη βόρεια Ιταλία ακόμη και σε περιοχές της Τοσκάνης όπως η Βερσίλια. 
Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο σεισμός σημειώθηκε 40 χλμ. βόρεια της Μπολόνια και 60 χλμ. ανατολικά της Πάρμα σε βάθος 9,6 χλμ. Ακόμη και το Μιλάνο «κουνήθηκε» σύμφωνα με την Corriere della Sera.
Το πρώτο σεισμό ακολούθησαν κι άλλοι, περίπου τέσσερις ώρες μετά. Οι μετασεισμοί έγιναν αισθητοί σε όλη τη βόρεια Ιταλία, περιλαμβανομένων των πόλεων Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο.

Η μετασεισμική δόνηση, η οποία είχε μεγάλη διάρκεια, σημειώθηκε γύρω στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους μεταξύ 5,3 και 5,4 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

Στο μεταξύ, όπως έγινε επισήμως γνωστό, ματαιώθηκε ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Πάρμα.
Ο πρώτος νεκρός, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ ήταν ένας κάτοικος του χωριού Σαν Φελίτσε Σουλ Πάναρο. Συνολικά οι νεκροί είναι δέκα. Ανάμεσά τους ένας ιερέας και εργάτες που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια στις περιοχές Μεντόλλα, Σαν Φελίτσε Σουλ Πανάρο και Μιράντολα. Ανάμεσα στους νεκρούς και δυο γυναίκες 45 και 50 ετών αντιστοίχως, που εργάζονταν σε τοπικές βιομηχανίες.
Εκφράζονται όμως, φόβοι, ότι τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα.

Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη τα σχολεία θα μείνουν κλειστά, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Φραντσέσκο Προφούμο. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε επίσης ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων, και ιδίως, των παιδιών.
Ο νέος ισχυρός σεισμός δυσκολεύει σε τραγικό βαθμό την οικονομική αναδιοργάνωση της περιοχής, καθώς πολλές παραγωγικές βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές, είχαν ήδη πληγεί από το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 20 Μαΐου. Ο Μάριο Μόντι, πάντως, έστειλε ήδη μήνυμα ότι θα είναι στο πλευρό των σεισμόπληκτων. 

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι και ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Ερράνι, τόνισαν ότι "το ιταλικό κράτος κινητοποιήθηκε άμεσα και οι κάτοικοι δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, να μείνουν αβοήθητοι".
«Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε την συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό» είπε Μόντι.

Στο χωριό Φινάλε Εμίλια, κατέρρευσε ο πύργος που είχε ήδη υποστεί σοβαρές ζημιές από την σεισμική δόνηση της 20ης Μαΐου, ενώ στο χωριό Μιράντολα, κατέρρευσε η κεντρική εκκλησία. Σε όλα αυτά τα χωριά, πολλά σπίτια είχαν εκκενωθεί μετά το σεισμό της 20ης Μαΐου, όταν επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Στη Μπολόνια, εκκενώθηκαν προληπτικά και κυρίως εξαιτίας του φόβου των κατοίκων δεκάδες καταστήματα, ενώ στο Μιλάνο κι άλλες περιοχές της ενδωχώρας εκκενώθηκαν πολλά γραφεία. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκκενώθηκε και το γενικό νοσοκομείο της Μόντενα.

Οι Ιταλοί πυροσβέστες, δέχθηκαν αλλεπάλληλες κλήσεις στον αριθμό παροχής έκτακτης βοήθειας, 118.
Σε όλη την βόρειο Ιταλία έχουν εκκενωθεί τα σχολεία, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι, σε πολλές περιπτώσεις, εκτός λειτουργίας. Οι τοπικές αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο, με την λειτουργία Wi Fi, από την στιγμή που οι τηλεφωνικές συνδέσεις είναι εκτός λειτουργίας.
Σύμφωνα με τους Ιταλούς σεισμολόγους, το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, μπορεί να προκλήθηκε από ένα νέο ρήγμα, διαφορετικό από εκείνο του σεισμού της 20ής Μαΐου.

Αντίθετη γνώμη έχει πάντως ο Σταύρος Τάσσος, που μιλώντας στο NewsIt εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για κύριο σεισμό, αλλά για μετασεισμό της ισχυρής δόνησης της 20ης Μαΐου. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την Ελλάδα. 

Οπως δήλωσε στο Newsit o σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών "οι δύο σεισμοί που έγιναν στην Ιταλία, ο ένας στις 20 Μαϊου μεγέθους 6,1 ρίχτερ και αυτος που εγινε σήμερα το πρωί μεγέθους 5,8 ρίχτερ, ανήκουν στον ίδιο εστιακό χώρο και προκάλεσαν καταστροφές και θύματα ακριβώς γιατί έγιναν κάτω από κατοικημένη περιοχή. Αυτό που καθορίζει την καταστροφικότητα ενός σεισμού δεν είναι τόσο το μέγεθος του όσο η εγγύτητά του σε κατοικημένη περιοχή. Αυτός ο σεισμός κατά πάσα πιθανότητα ειναι μετασεισμός του σεισμού της 20ης Μαίου, έχει όλα τα χαρακτηριστικά να είναι μετασεισμός. 

Ο σεισμός στην Ιταλία δεν μπορεί να επηρρεάσει τον ελλαδικό χώρο με την έννοια οτι οι αυτοί οι σεισμοί στην Ιταλία μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς στην Ελλάδα. Αυτό όμως που δείχνουν οι σεισμοί στην Ιταλία αλλά και ο σεισμός που έγινε στη Βουλγαρία, ειναι οτι αυτή η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε μια σεισμική διέγερση. Είναι όμως περιοχές που είναι μακριά από την Ελλάδα". 

newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια