Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία μέχρι την Παρασκευή

Κακοκαιρία με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και από το βράδυ σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι κατά τόπους έντονα....
Το πρωί της Τετάρτης, ισχυρή καταιγίδα με 17 χιλιοστά βροχής σημειώθηκε στη Σάμο, όπως καταγράφηκε από τον αυτόματο σταθμό του Αστεροσκοπίου Αθηνών στην περιοχή. 

Οι έντονες βροχές έχουν ξεσπάσει από χθες Τρίτη. Οι περιοχές με τα πέντε μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφηκαν έως τις 2100 το βράδυ είναι οι εξής: Ζαχάρω 53.4 mm, Αρχαία Ολυμπία 49.4 mm, Ελάτη Αρκαδία 47.6 mm, Ανδρίτσαινα 44.6 mm και Πρέβεζα 34.6 mm. 

Στις 20:00 , οι πέντε χαμηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν σε:

ΦΛΩΡΙΝΑ -4°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ -2°C
ΛΑΓΚΑΔΙΑ -1°C
ΜΕΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ -1°C
ΜΕΤΣΟΒΟ 0°C

Και οι πέντε υψηλότερες

ΚΩΣ 14°C
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 14°C
ΡΟΔΟΣ 14°C
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 14°C
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 14°C 


Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη
Γενικά χαρακτηριστικά-προειδοποιήσεις: Αρχικά στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια σταδιακή βελτίωση του καιρού. Βόρειοι άνεμοι 7 τοπικά 8 μποφόρ και στο Ιόνιο πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. 
Πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χωρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά, τοπικά στα βόρεια ισχυρός. 

Μακεδονία, Θράκη
Ο καιρός στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη χιονόνερο στις θαλάσσιες- παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνι στις υπόλοιπες. Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι έντονα βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν. Στη δυτική- κεντρική Μακεδονία νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για λίγες παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. 
Άνεμοι: στην ανατολική Μακεδονία- Θράκη βόρειοι βορειοανατολικοί 4 και βαθμιαία 5 με 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 02 έως 06 βαθμούς κελσίου στις παραθαλάσσιες περιοχές. Στις υπόλοιπες από -02 (μείον δυο) έως 02 βαθμούς κελσίου. Τοπικά στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί ολικός παγετός. 

Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα νοτια όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το απόγευμα. 
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 πιθανώς πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 04 έως 11 βαθμούς κελσίου. Στην ήπειρο από -03 έως 04 βαθμούς κελσίου. 

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νοτια και στις βορειότερες περιοχές χιονόνερο. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής στερεάς. Βαθμιαία βελτίωση το βραδυ. 
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νοτια 7 βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από -01 (μείον ένα) έως 10 βαθμούς κελσίου. 

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που τις απογευματινές ώρες θα ενταθούν. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. 
Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και στην Κρήτη θα ενισχυθούν τοπικά μέχρι 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 08 έως 13 βαθμούς κελσίου. 

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα πρόσκαιρα κατά τόπους θα είναι έντονα. 
Άνεμοι: στα βόρεια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείους βορειοανατολικούς 5 με 7 και στα νοτια δυτικοί 4 με 6 τοπικά μέχρι 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 09 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Αττική
Καιρός: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νοτια του νομού. 
Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά μέχρι 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 03 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο κυρίως τις πρωινές ώρες στα ανατολικά του νομού. 
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από -01(μείον ένα) έως 05 βαθμούς κελσίου.

Παρασκευή 27-01-2012 

Καιρός: στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική στερεά, την ανατολική και νοτια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νοτια πεδινά και χιονόνερο ή χιόνι στα υπόλοιπα. Τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. 
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. 
Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. 

Σάββατο 28-01-2012 
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη νεφώσεις με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα αυξηθούν και στα νησιά του Ιονίου θα σημειωθούν τοπικές βροχές . 
Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. 

Κυριακή 29-01-2012 
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς βροχές στα νοτιότερα και ασθενείς χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα ή χιονόνερο στα βόρεια. Από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα νοτιοδυτικά. 
Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία 7 και πιθανώς στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά. 

Δευτέρα 30-01-2012 και Τρίτη 31-01-2012 
Καιρός: στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες στα νοτια και χιόνι ή χιονόνερο στα βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες. 
Άνεμοι: στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί κυρίως τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΥ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΧΙΟΝΙ – ΠΑΓΕΤΟΣ ή ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ: 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ


1. Να ενημερωθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να λάβουν υπ’ όψιν, ανάλογα µε τον προορισµό τους, το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσουν (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση, κλπ.)

2. Να προγραμματίζουν τη μετακίνηση τους έτσι, ώστε να µη συµπίπτει µε την αιχµή των καιρικών φαινομένων

3. Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζοί, να φορούν τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια

4. Να ελέγχουν την κατάσταση του αυτοκινήτου τους, προτού επιχειρήσουν οποιαδήποτε μετακίνηση

5. Να εξοπλίζονται με τα απαραίτητα σχετικά τεχνικά εργαλεία για τα οχήματά τους και να προβλέπεται ένας ελάχιστος εξοπλισμός 

6. Όταν είναι απαραίτητο να μετακινούνται με αυτοκίνητο, οφείλουν να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες. Να ταξιδεύουν κατά προτίμηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να προτιμούν τους κεντρικούς δρόμους και να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που θα κάνουν. Εάν μετακινούνται στην πόλη να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

7. Να μην εγκαταλείπονται τα οχήματα, σε καμιά άλλη περίπτωση εκτός από αυτήν όπου τούτο ζητείται από τους εκπροσώπους των αρμόδιων κρατικών φορέων που έχουν την ευθύνη της διάσωσης

8. Να προφυλάσσονται από τις πτώσεις και να προφυλάσσουν και τους άλλους αφαιρώντας πχ το χιόνι μπροστά από την κατοικία τους, αποφεύγοντας να βουλώσουν τις απολήξεις των υδρορροών

9. Σε καμιά περίπτωση να μην αγγίζονται ηλεκτρικά καλώδια που έχουν πέσει στο έδαφος 

10. Να προστατεύονται οι σωληνώσεις του νερού απέναντι στον παγετό




newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια