Ο "καυγάς" Παπανδρέου-Σαμαρά ενώπιον του πρωθυπουργού - Ο Λ. Παπαδήμος όμως είδε πλήρη στήριξη

Με λακωνικό τρόπο ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος δήλωσε ότι η σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν ουσιαστική, ενώ σημείωσε πως μέσα από αυτή τη σύσκεψη προέκυψε πως οι αρχηγοί παρέχουν πλήρη στήριξη στην κυβέρνηση....
«Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική. Συζητήσαμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις, ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της».

Η δήλωση αυτή που ήταν μερικών δευτερολέπτων μόνο ξάφνιασε τους πάντες, καθώς όλοι περίμεναν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συζητήθηκε και ποια ήταν όλα εκείνα τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Όπως διεφάνη όμως και αργότερα μέσα στη σύσκεψη δεν υπήρξε και μεγάλη συνοχή. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Νέα Δημοκρατία δεν ετέθη θέμα υπογραφών των αρχηγών σε κοινό κείμενο από τον κ. Παπαδήμο. Όσο για την τοποθέτηση που φέρεται να έκανε ο κ. Παπανδρέου ότι «η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει την στάση της, να στηρίξει πιο καθαρά την κυβέρνηση και να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί» ο κ. Σαμαράς απάντησε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι «δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής. Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

Στην ουσία οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους ακόμα και μπροστά στον πρωθυπουργό και σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική οικονομία, αλλά κατά τα άλλα υπήρξε πολιτική στήριξη, η οποία μοιάζει τρομερά ασταθής και εύθραυστη. 

Σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών από τη ΝΔ λένε ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει από την συμφωνία των αρχηγών. Το θέμα των εκλογών έθεσε προς το τέλος της σύσκεψης ο κ. Καρατζαφέρης. Όσο για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, η ΝΔ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων πριν υπάρξει τοποθέτηση. 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε με νόημα πως είναι περισσότερο ικανοποιημένος από όταν μπήκε στο Μέγαρο, ενώ έκανε λόγο για καλή συζήτηση και ωραίο κλίμα. 

Η δήλωση του Γ. Καρατζαφέρη


Οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς δεν προέβησαν σε δηλώσεις, αλλά όπως τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης θα υπάρχει δήλωση για το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η συνάντηση καθυστέρησε να τελειώσει και έτσι ο επικεφαλής του IFF Τσαρλς Νταλάρα και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος περίμεναν σε διπλανή αίθουσα. Βέβαια με την έξοδο των πολιτικών αρχηγών, άρχισαν και επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το PSI που σύμφωνα με πολλές πληροφορίες ίσως να οδηγήσει σε συμφωνία εντός λίγων ωρών. 

Πάντως, στη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς , ο πρωθυπουργός ζητά συμφωνία των αρχηγών και δεσμεύσεις ίσως και εγγράφως από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς για τις επόμενες κινήσεις που θα κληθεί να κάνει η κυβέρνηση, τόσο για το PSI όσο και για τα μέτρα που θα ζητήσει η τρόικα. Ωστόσο, τα αγκάθια για τη συνοχή είναι οι μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο ρήγμα στη συνοχή με αφορμή το θέμα των ναρκωτικών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι στο Μαξίμου τέθηκε και το θέμα του ανασχηματισμού έτσι ώστε να υπάρξει ένα πιο μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, αλλά και φυσικά ο χρόνος των εκλογών. newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια