Σαμαράς καλεί Πούτιν για επενδύσεις στην Ελλάδα


Τρόποι για να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και οι προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών συζητήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν για περισσότερο από μία ώρα....

"Η συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ήταν διεξοδική σε όλα τα ζητήματα" δήλωσε ο κ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση στους Έλληνες δημοσιογράφους.
"Εξέθεσα στον κ. Πούτιν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα στην Ελλάδα και τις προοπτικές που υπάρχουν. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και διάθεση να βοηθήσει τη χώρα μας. Μιλήσαμε ακόμη για τα προβλήματα στις ελληνορωσικές σχέσεις και εξετάσαμε τρόπους να ξεπεραστούν. Μείναμε σύμφωνοι να βρισκόμαστε σε επαφή. Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη όλους τους φίλους της και η Ρωσία μπορεί να αποδειχθεί ένας πολύτιμος φίλος", ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
Καλή χημεία μεταξύ Πούτιν και Σαμαρά
Η συνάντηση κράτησε 75 λεπτά πράγμα που δείχνει το πόσο καλό ήταν το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Β. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ ο Ρώσος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Α. Σαμαρά υπό την ιδιότητα του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος της "Ενιαίας Ρωσίας", "αδελφού" κόμματος με τη Νέα Δημοκρατία (σ.σ. προφανώς για να γίνει δυνατή η αναγκαία υπέρβαση του αυστηρού ρωσικού πρωτοκόλλου).
Κατά τη συνάντηση, ανέφερε, συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης των διμερών ελληνορωσικών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική συνεργασία στους πλέον ποικίλους τομείς, ενώ οι δύο ηγέτες "αντήλλαξαν αναλυτικά και απόψεις σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη".
Ενδιαφέρον για επενδύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Β. Πούτιν εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την οικονομική τους διάσταση, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, οι οποίες κατά εκτιμήσεις ρωσικών διπλωματικών πηγών έχουν οδηγηθεί στο χειρότερο σημείο της τελευταίας εικοσαετίας.
Συζητήθηκαν αναλυτικά οι προοπτικές προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας, καθώς και το ρωσικό ενδιαφέρον για διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων ιδιαίτερα σε σημαντικές υποδομές, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, πιθανώς και σιδηροδρόμους.
Ξανά στο τραπέζι ο South Stream
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός στο θέμα της κατασκευής της νότιας διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, η κατασκευή του οποίου επιταχύνεται και θα ξεκινήσει πριν το τέλος του 2012, αντί της άνοιξης του 2013, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.
Ο Β. Πούτιν υπογράμμισε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο συνομιλητή του ότι έως τότε η Ρωσία επιθυμεί να έχουν ληφθεί από τις χώρες εταίρους του έργου, όπως η Ελλάδα, όλες οι σοβαρές αποφάσεις, που απαιτούνται (π.χ. ποσότητες, διαδρομές κλπ), θέμα, που συζητήθηκε νωρίτερα το πρωί και μεταξύ του Α. Σαμαρά και του προέδρου του ΔΣ της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.
Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΠΑ και αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας της ΝΔ Μάκης Παπαγεωργίου και κατά τη διάρκειά της τέθηκε στο τραπέζι από πλευράς Gazprom και μια νέα ιδέα για κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, το περισσεύων ηλεκτρικό ρεύμα της οποίας θα μπορούσε να εξάγεται στην Ιταλία.
Στη συζήτηση Σαμαρά - Πούτιν, στην οποία συμμετείχε επίσης και ο υποδιευθυντής του γραφείου του Ρώσου πρωθυπουργού Γιούρι Ουσακόφ, επανήλθε και το ζήτημα του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, που έχει παγώσει λόγω της αρνητικής στάσης της Βουλγαρίας, αλλά συνεχίζει, ως φαίνεται, να ενδιαφέρει τη ρωσική πλευρά.
Τι ζήτησε ο Α. Σαμαράς
Από ελληνικής πλευράς τέθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα της διευκόλυνσης της πρόσβασης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, όπου παρατηρείται ενθαρρυντική αύξηση για τις ελληνικές εξαγωγές, γεγονός για το οποίο ήταν καλά ενημερωμένος και ο Β. Πούτιν.
Επίσης συζητήθηκαν και οι υπάρχουσες δυσκολίες στην προώθηση του ελληνικού τουρισμού, οι οποίες συνδέονται συχνά και με την ταλαιπωρία των Ρώσων πολιτών, που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν μεγάλες μετακινήσεις για να εξασφαλίσουν μια βίζα για τις διακοπές τους.

Οι ελληνορωσικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο επίπεδο, που θα μπορούσαν και θα έπρεπε, γι' αυτό και στόχος της ΝΔ, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στις ερχόμενες εκλογές, είναι να αλλάξει τα υπάρχοντα αρνητικά δεδομένα, αρχής γενομένης από την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέπτεται από τη Μόσχα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια