Το παραμύθι συνεχίζετε: 9 χώρες υποβάθμισε η standard & Poor's.

Μετά από θρίλερ αρκετών ωρών, όπου Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διεθνή ΜΜΕ είχαν προαναγγείλει τις υποβαθμίσεις χωρών της Ευρωζώνης, ο οίκος αξιολόγησης S&P's, έβγαλε και τις σχετικές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα οι χώρες που υποβαθμίζονται είναι:


Γαλλία: υποβιβάστηκε κατά 1 μονάδα από ΑΑΑ σε ΑΑ+
Ισπανία: κατά 2 μονάδες, από ΑΑ- σε Α
Ιταλία: κατά 2 μονάδες, από Α σε ΒΒΒ+
Πορτογαλία: κατά 2 μονάδες, από ΒΒΒ- σε ΒΒ
Κύπρος: κατά 2 μονάδες, από ΒΒΒ σε ΒΒ+
Αυστρία: κατά 1 μονάδα, από ΑΑΑ σε ΑΑ+
Μάλτα: κατά 2 μονάδες, από Α σε Α-
Σλοβενία: κατά 2 μονάδες, από ΑΑ- σε Α+
Σλοβακία κατά 1 μονάδα, από Α+ σε Α 


Κατα τον οίκο αξιολόγησης "οι πολιτικές πρωτοβουλίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ίσως δεν αρκούν για την πλήρη αντιμετώπιση των συστημικών πιέσεων στην ευρωζώνη", δηλαδή τις συνθήκες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το κλίμα για τα ομόλογα χωρών της ευρωζώνης στις αγορές κεφαλαίου, την επιδείνωση των προοπτικών για ανάπτυξη αλλά και την "ανοικτή και παρατεταμένη διάσταση απόψεων στις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων". 


Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης στέρησε από Γαλλία -τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης- και Αυστρία το πολύτιμο τριπλό Α "καθαιρώντας" τις δύο χώρες στην κατηγορία ΑΑ+, αφήνοντας όμως Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Λουξεμβούργο στην ανώτατη βαθμίδα. 


Τη σταθερή προοπτική για τις οικονομίες τους διατηρούν κατά τον S&P μόνον η Σλοβακία και, βέβαια, η Γερμανία.


Πίσω απο τις υποβαθμίσεις η βασικότερη ανησυχία κυρίως της Γαλλίας, είναι οι επιπτώσεις στην αξιολόγηση του EFSF, του ταμείου στήριξης για την ευρωζώνη: το "ΑΑΑ" του Ταμείου δικαιολογείται ουσιαστικά με την άριστη αξιολόγηση Γερμανίας και Γαλλίας, που συνεισφέρουν και εγγυώνται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του.


Για τα 15 συνολικά μέλη της ΕΕ, που ο ίδιος οίκος αναθεώρησε την ανάλυσή του για τις οικονομίες τους, η προοπτική της οικονομίας τους γίνεται αρνητική, αναθεώρηση με την οποία που προοιωνίζονται υποβαθμίσεις πιστοληπτικής ικανότητας κατά την προσεχή 2ετία, "τουλάχιστον κατά μία, στις 3, πιθανότητες". Ανάμεσά τους : Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σλοβενία, Εσθονία, Ιρλανδία.


Στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή της ΕΕ τα μεσάνυκτα με έκτακτο ανακοινωθέν της μιλά, αναφερομένη στην κίνηση του S&P, για "παραλογισμό".


Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε "κατάπληκτος" για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα αρκετών χωρών.


"Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί" για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, "μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί", δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.


"Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που κάνουμε", είπε ο γάλλος επίτροπος.


Ο Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι "παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας" να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.




Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικράτησε, το γεγονός ότι λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας ο γάλλος υπουργός Οικονόμίας Φρανσουά Μπαρουέν ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 την υποβάθμιση της χώρας του κατά μία βαθμίδα. Δηλαδή από το τριπλό Α η οικονομία της χώρας πέφτε στο ΑΑ+.


Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει μέχρι στιγμής, δηλαδή υπουργός Οικονομίας μιας χώρας να ανακοινώνει από τηλεοράσεως την υποβάθμιση της χώρας του πριν καν υπάρξει επίσιμη ανακοίνωση από τον οίκο αξιολόγησης. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προέδρευσε έκτακτου μίνι υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτό συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.


Ο ίδιος ο Μπαρουέν δήλωσε ότι "Σίγουρα δεν είναι καλό το νέο όμως δεν είναι και καταστροφή". "Πάντως, δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική", τόνισε. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας. 
newsit

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια