Σε ... ελεύθερη πτώση η τιμή του ελαιολάδου


Σε ... ελεύθερη πτώση η τιμή του ελαιολάδουΣε δύσκολη θέση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης εξαιτίας της συνεχούς μείωσης που καταγράφει η τιμή του ελαιολάδου. Η τιμή του λαδιού βρίσκεται πλέον οριακά στα 2 ευρώ, αφού από τα περίπου 2,20 ευρώ που πωλούνταν το προηγούμενο διάστημα, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκε νέα πτώση, με αποτέλεσμα....
η υψηλότερη τιμή στο νησί να αγγίζει τα 2,05 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, στην Κρήτη οι τιμές μειώθηκαν κι άλλο την προηγούμενη εβδομάδα και έπεσαν μεταξύ 2,00-2,05 ευρώ. Την ίδια ώρα στην Πελοπόννησο διαμορφώθηκαν σε 2,05-2,25 ευρώ. Σημαντική μείωση υπάρχει επίσης στην Ισπανία, όπου η μέση τιμή έπεσε κατά 3% και κυμάνθηκε στα 1,89 ευρώ, ενώ η μέγιστη τιμή έπεσε κατά 16%, από 2,38 στο 1,99 ευρώ.

Ανάλογη πτώση τιμών παρατηρείται στην Ιταλία, όπου όμως οι τιμές διατηρούνται πάντα υψηλότερες συγκριτικά με την Ελλάδα και την Ισπανία και κυμάνθηκαν, σε επίπεδο κράτους, στα 2,61 ευρώ, την προηγουμένη εβδομάδα.
Η καθήλωση των τιμών σε συνδυασμό με τη μείωση παραγωγής που αναμένεται στο νησί, προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, καθώς διαπιστώνουν ότι ο κόπος τους δεν ανταμείβεται.
Η συγκομιδή της ελαιοκομικής περιόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 20% περίπου, καθώς όπως έχει αναφερθεί από τον ΣΕΔΗΚ, η συνολική παραγωγή φέτος στην Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 65.000 τόνους. Στο νομό Ρεθύμνου αναμένεται παραγωγή περίπου 5.000 τόνων, στο νομό Λασιθίου 8.000 τόνων, στο νομό Χανίων 17.000 τόνων και στο νομό Ηρακλείου παραγωγή 35.000 τόνων.
Εν τω μεταξύ, σαν να μην έφτανε η μείωση της παραγωγής και παράλληλα η καθήλωση των τιμών, οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωποι με το πρόβλημα του παγετού που έχει πλήξει ελαιώνες σε περιοχές του Ηρακλείου, κυρίως, αλλά και του νομού Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι σημαντικές με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να έχει υποβαθμιστεί η ποιότητα του ελαιολάδου.
cretalive

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια