Η Γερμανία καταρρέει και η Μέρκελ ονειρεύεται αυτοκρατορίες.Στο στόχαστρο οι οικονομίες σε Γερμανία-Αυστρία-Φινλανδία-Ολλανδία
“Άνευ προηγουμένου” η κίνηση για επιτήρηση σε 15 κράτη-μέλη
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα
Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια, πέφτει το ευρώ 
Για διάλυση της ευρωζώνης μέσα στο 2012 κάνουν λόγο αναλυτές....


Η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα (τριπλό Α), μετά από ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poors.


Ο οίκος λέει πως η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, ενώ δεν μένουν στο απυρόβλητο όλοι οι υπόλοιποι “μεγάλοι” που έμειναν άφωνοι ακούγοντας αξιωματούχους της Standard & Poors να λένε ότι το AAA Γερμανίας, Αυστρίας, Φινλανδίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας μπορεί να αποτελέσει παρελθόν.


Η πρώτη αντίδραση ήταν μουδιασμένη. Ήρθε από τη Φινλανδία και έδειξε πως ακόμη και οι χώρες που αποτελούν την ατμομηχανή της ευρωζώνης νιώθουν τις οικονομίες τους να τρίζουν.


Παρότι, σύμφωνα με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, οι ανησυχία του οίκου αξιολόγησης είναι κατανοητή και "μία παρατεταμένη οικονομική κρίση θα μπορούσε να περιπλέξει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των φιλανδικών τραπεζών και , κατά συνέπεια, να αυξηθεί η ανάγκη για κρατική παρέμβαση" , για την ώρα, δεν συντρέχει λόγος υποβάθμισης.


Το ίδιο μουδιασμένη και η αντίδραση της Γαλλίας, η Standard & Poor΄s δεν έλαβε υπόψη τις ανακοινώσεις Μέρκελ και Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες, είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, σχολιάζοντας την κίνηση του οίκου.


Έκπληκτος για την απόφαση του διεθνούς οίκου δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μίλησε σε γερμανικό ραδιόφωνο για υπερβολική και άδικη ενέργεια από πλευράς της Standard and Poor’s. Συνέστησε μάλιστα να μη λαμβάνονται σοβαρά οι εκτιμήσεις των οίκων. «Η ευρωζώνη βρίσκεται σε διαδικασία να βάλει τάξη στα του οίκου της».


Μετά τα προειδοποιητικά πυρά των αγορών ακόμη και εναντίον της Γερμανίας όπου μετά βίας καλύφθηκαν οι δανειακές της ανάγκες, έρχεται η ευθεία απειλή και μάλιστα την ώρα που ο Γαλλογερμανικός άξονας ανακοινώνει σχέδιο... σωτηρίας για να αποδείξει ίσως στους “δυνατούς” ότι τα λόγια δεν αρκούν.


Η απειλή αυτή και μάλιστα ο χρόνος κατά τον οποίο τοποθετείται πιθανή υποβάθμιση επηρεάζει και τη χώρα μας καθώς μέσα στο επόμενο τρίμηνο κρίνεται το “κούρεμα” αλλά και δύο ακόμη δόσης από το πρώτο Μνημόνιο.


Χρήματα που πρέπει να προέλθουν από τις χώρες που απειλούνται ανοιχτά πλέον με υποβάθμιση. Στο σύνολό της η ευρωζώνη βλέπει την απειλή να χτυπάει την πόρτα και το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι αν αρχίσουν να “τρίζουν” μετά την Ιταλία και οικονομίες όπως η Ισπανία και γιατί όχι η Γαλλία ποιο θα είναι το μέλλον και πως θα μπορέσει να αντιδράσει η Ένωση ως σύνολο για να προστατεύσει τις οικονομίες που βρίσκονται σε κίνδυνο.


Δεν είναι τυχαία η ώρα των ανακοινώσεων. Η S&P περίμενε πρώτα να κλείσει η Wallstreet για να μην υπάρξουν αναταράξεις και ύστερα απασφάλισε τη... χειροβομβίδα. Ήδη όμως από το πρωί τα χρηματιστήρια στην Ασία πήραν τον... κατήφορο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ)


Ουσιαστικά οι αγορές έστειλαν το μήνυμα στους πολιτικούς. Η τελευταία ευκαιρία μοιάζει να είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 9 του μήνα όπου περιμένουν ουσιαστικές απαντήσεις στην κρίση χρέους, πέρα απ' τα ευχολόγια στα οποία έχουν συνηθίσει οι ηγέτες.Οι αγορές λένε οι αναλυτές κινούνται πιο γρήγορα από τους πολιτικούς. Αποφασίζουν πολύ λίγα, πολύ αργά οι πολιτικοί λέει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg. 


Μπορεί οι... μερκοζί να προσπάθησαν να απαντήσουν λέγοντας και πάλι πως πρόκειται “να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν την σταθερότητα στην ευρωζώνη”, ωστόσο ήδη από τις αγορές που ήταν “ανοιχτές” τα μηνύματα είναι “μαύρα”.


“Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο” λένε οι αναλυτές στο Τόκιο “καθώς υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες από το γαλλογερμανικό σύμφωνο και τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών και αν δεν επιταχυνθούν οι διαδικασίες για επίλυση της κρίσης χρέους το κλίμα των αγορών, που ανέκαμψαν την προηγούμενη εβδομάδα, θα αναστραφεί οριστικά και αμετάκλητα”.


Προσοχή στις λεπτομέρειες “υπήρχαν προσδοκίες” οι οποίες προφανώς διαψεύστηκαν. Πάγωσαν οι πάντες με την κίνηση της S&P.


Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠα, Τίμοθι Γκάιτνερ στην Ευρώπη με πρώτο σταθμό τη Γερμανία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Βόλφγκανκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, γίνεται σε ένα κλίμα πλήρους αβεβαιότητας.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια