9,2% αύξηση στη ΔΕΗ ανακοίνωσε ο Αποτυχημένος Παπακωνσταντίνου.


Ο κόσμος πεινάει και αυτοί χωρίς ίχνος ντροπής αυξάνουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στον χειμώνα. 
Στο 9,2% έκατσε τελικά η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος στο υπουργικό συμβούλιο για να μην είναι μεγαλύτερη η αύξηση θα χυθεί αίμα....Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από την επιχείρηση και την ΡΑΕ πολύ σύντομα η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις, ενώ η κερδοφορία της βρίσκεται σε κίνδυνο. 


Το συσσωρευμένο χρέος της ΔΕΗ είναι στο τέλος του 2011 4,5 δις ευρώ.


Η εισήγηση της ΔΕΗ ήταν για αύξηση των τιμολογίων μεσοσταθμικά κατά περίπου 20%, συμπεριλαμβανομένου του τέλους ΑΠΕ, για το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί από την ΡΑΕ μια αύξηση που επιβαρύνει το λογαριασμό της ΔΕΗ περίπου 3%. Η εισήγηση της ΡΑΕ πρότεινε αυξήσεις 16%.


Τις παραπάνω αυξήσεις αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι τις θεωρεί το ΥΠΕΚΑ αδιανόητες. (δηλαδή το 9,2% είναι φυσιολογικό;)


Για να μην υπερβούμε όμως το 9,2% πρέπει να γίνουν τα εξής: 


- Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους


- Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο)


- Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο


- Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων (συνολικά πάνω από 265 χιλιάδες νοικοκυριά)


- Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από την χαμηλή


- Να υπάρξει λελογισμένη αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρομεσαίων


- Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.


- Παράλληλα, προτείνεται να εξεταστεί η μείωση του τέλους της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια