Καλείται για κατάθεση ως ύποπτος ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου

Κλήση για να καταθέσει με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας που διενεργείται με αφορμή τις καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελληνικού ελλείμματος, έλαβε ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κ. Ανδρέα Γεωργίου. 

Η κατάθεσή του έχει προγραμματιστεί για τις 12 Δεκεμβρίου. 

Την έρευνα....

διενεργεί το οικονομικό τμήμα της εισαγγελίας με αφορμή τις καταγγελίες της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά, σύμφωνα με τις οποίες το έλλειμμα της Ελλάδας διογκώθηκε τεχνηέντως στο 15,4%, ώστε να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της Ιρλανδίας και να επιβληθούν οι σκληροί όροι του μνημονίου στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έως πρότινος μέλος της Αρχής, κ. Ζωή Γεωργαντά είχε «φωτογραφίσει» με τις καταγγελίες της ένα … τρίγωνο ανάμεσα στον κ. Walter Rademacher, γενικό διευθυντή της Eurostat, τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, προκειμένου το έλλειμμα του 2009 να εμφανιστεί στο 15,5% -μεγαλύτερο και από τις Ιρλανδίας δηλαδή- για να ληφθούν όλα τα σκληρά μέτρα που ακολούθησαν. 

Βάσει αυτού του … σχεδίου, το 2009 ταξινομήθηκε στο έλλειμμα της «γενικής κυβέρνησης» μια σειρά ΔΕΚΟ, χωρίς όμως να προηγηθούν, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη, οι μελέτες και οι έρευνες προκειμένου να μπει μία επιχείρηση στη «γενική κυβέρνηση».
Το έλλειμμα κατ' αυτόν τον τρόπο από το 12% εκτινάχθηκε στο 15,4%. Η κυρία Γεωργαντά απέδωσε αυτήν την απόφαση στην πίεση που ασκήθηκε από τη Eurostat στην ελληνική κυβέρνηση και στη «συνεννόηση» ανάμεσα στον Γ. Παπακωνσταντίνου και στον εκλεκτό του πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, κ. Α. Γεωργίου.

Μάλιστα, περί τα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου ο τέως υπουργός Οικονομικών και νυν Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την «αναταξινόμηση» των στοιχείων που διεύρυναν το έλλειμμα του 2009.
Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Γεωργίου, μιλώντας σήμερα στους Financial Times, υπερασπίστηκε των ενεργειών του κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΕΛΣΤΑΤ…

protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια