ΡΕΣΙΤΑΛ ΑΝ - ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ


Τριγμούς, αναβρασμό και πολλαπλά ερωτήματα -εντός και εκτός του Πυροσβεστικού Σώματος- προκαλούν τα αποτελέσματα των έκτακτων κρίσεων των ανώτατων αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Εκτός από τις τοποθετήσεις  και τις προαγωγές βάσει κομματικών κριτηρίων -σύνηθες φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα-, εκτός από τις «βουτιές» στην επετηρίδα, η νυν ηγεσία....
του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ξεπέρασε κάθε όριο λογικής, καθώς προήγαγε και τοποθέτησε σε θέσεις-κλειδιά του Σώματος τρεις αξιωματικούς οι οποίοι κατηγορούνται για κακουργήματα από την ελληνική Δικαιοσύνη για το μεγάλο σκάνδαλο των ελικοπτέρων!

Όπως καταγγέλλουν εν ενεργεία αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, συνδικαλιστές αλλά και απόστρατοι του Σώματος, τα αποτελέσματα των «έκτακτων κρίσεων» διασαλεύουν το κύρος της –ήδη ταλαιπωρημένης- Υπηρεσίας και περνούν στους απλούς εργαζομένους μηνύματα «αδικίας και ηθικής ατιμωρησίας».
Εμείς απλώς σημειώνουμε ότι οι εν λόγω τοποθετήσεις έγιναν μόνο λίγες ημέρες μετά την «αλλαγή σελίδας» που επιχειρείται στο Σώμα με την καρατόμηση του πρώην αρχηγού, Στέλιου Στεφανίδη, και την τοποθέτηση στη θέση του αντιστράτηγου, Παναγιώτη Μπονάτσου.
Τα αξιοκρατικά κριτήρια
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι έκτακτες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών στο Π.Σ. ολοκληρώθηκαν χθες.
Στη θέση του υπαρχηγού επελέγη ο πρώην γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγος, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος. Συγκρατήστε το όνομα. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι νεότερος από τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, Βασίλη Τουλίκα, ο οποίος παρέμεινε στη θέση του.
Τυγχάνει, όμως, να είναι συμπατριώτης αλλά και στενός φίλος -όπως λέγεται- με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα.
Στη θέση του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος τοποθετήθηκε ο πρώην επιτελάρχης,Σωτήρης Γεωργακόπουλος. Συγκρατήστε και αυτό το όνομα, επειδή οι «κακές γλώσσες» αναφέρουν ότι συνδέεται με προσωπική φιλία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή. Ο κ. Γεωργακόπουλος προήχθη και σε αντιστράτηγο.
Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Γιώργος Μαρματάκης (πρώην διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας) ενώ τη θέση του κ. Μαρματάκη κατέλαβε ο Κώστας Παπαδογιαννάκης. Συγκρατήστε και αυτό το όνομα. Ο κ. Παπαδογιαννάκης ήταν προϊστάμενος του Α` Κλάδου του Αρχηγείου, ενώ είναι συμπατριώτης του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα.
Στην περίπτωσή του σημειώθηκε, μάλιστα, ένα μικρό «θαύμα», καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι κατάφερε να «προσπεράσει» 16 αρχιπυράρχους, για να τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση.
Κατηγορούνται για συνέργεια σε απιστία
Το πιο τραγικό όμως της υπόθεσης είναι ο κοινός παρονομαστής που έχουν οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Γεωργακόπουλος και Παπαδογιαννάκης.
Πέραν των άλλων κριτηρίων που χρησιμοποιήθηκαν για την τοποθέτησή τους, θεωρείται απίθανο να διέλαθε της πολιτικής ηγεσίας το γεγονός ότι και οι τρεις κατηγορούνται από την τακτική δικαιοσύνη για συμμετοχή στο σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης των μισθωμένων ελικοπτέρων της Πυροσβεστικής. Ένα σκάνδαλο που -σύμφωνα με τα κατηγορητήρια που συνετάχθησαν- ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο με 10 εκατομμύρια ευρώ!
Η Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος έχει ασκήσει κακουργηματική δίωξη εναντίον και των τριών προαχθέντων για το αδίκημα της συνέργειας σε απιστία, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης έχει «βαλτώσει» εδώ και μήνες -μυστηριωδώς- στην τακτική ανάκριση.
Όταν μάλιστα ασκήθηκε η δίωξη, η λίστα των 29 κατηγορουμένων (μέσα στην οποία υπάρχουν και οι τρεις προαναφερόμενοι) κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, όπως προβλέπεται από τον νόμο, και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Τέθηκε, δηλαδή, υπ' όψιν του κ. Παπουτσή.
Έως ότου καταστεί αμετάκλητη η όποια απόφαση, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Γεωργακόπουλος και Παπαδογιαννάκης δεν αντιμετωπίζουν κάποιο νομικό κώλυμα. Ηθικά όμως, έστω και για τα προσχήματα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη της Πυροσβεστικής, ο κ. Παπουτσής όφειλε να λάβει υπ' όψιν του τη «μαύρη κηλίδα» που έχουν -μέχρι σήμερα- στο βιογραφικό τους.
«Άλλωστε και οι τρεις έχουν εμπλοκή σε ένα σκάνδαλο που φέρεται να έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο και έχει πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της υπηρεσίας» λένε ακόμα και οι πιο μετριοπαθείς φωνές εντός του Σώματος.
Στο μεταξύ, στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πέτρα Σκανδάλου» παρενέβη και ο ταξίαρχος εν αποστρατεία κ. Νίκος Χανιάς, ο οποίος σχολίασε με καυστικό τρόπο τα αποτελέσματα των έκτακτων κρίσεων.
http://www.zougla.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια