9 δισ. ευρώ κυρίως σε περικοπές μισθών και συντάξεων και έκτακτους φόρους για το 2012

Στον προϋπολογισμό του 2012 θα εγγραφούν τα μέτρα που θα δημιουργήσουν όπως φιλοδοξεί η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ από έλλειμμα 1 δισ. ευρώ φέτος.

Όπως αναφέρει η Ημερησία, τα τελευταία 24ωρα επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών, πυρετός διαβουλεύσεων μεταξύ Γενικού Λογιστηρίουκαι Βενιζέλου, ο οποίος διαπραγματεύεται πάλι με την τρόικα για....

τα μέτρα που θα φέρουν την αναπλήρωση στον στόχο του ελλείμματος που έπεσε έξω, παρά τα σκληρά μέτρα εδώ και έναν χρόνο.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2012 που κλείνει φέτος νωρίτερα μετά από απαίτηση της τρόικας, καταρτίζεται εν τάχει και κατατίθεται στην Βουλή μεθαύριο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα σε γενικές γραμμές τα μέτρα που θα περιέχει αφορούν:

- Μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 3 δισ. ευρώ
- Περικοπές στις συντάξεις ύψους 1 δισ. ευρώ
- Κατάργηση φοροαπαλλαγών ύψους 1 δισ. ευρώ
- "Κέρδος" 1 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ
- Εξίσωση φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης με όφελος για το κράτος 0,5 δισ. ευρώ
- Από το ειδικό τέλος ακινήτων η κυβέρνηση θέλει να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ. 

Το σύνολο των μέτρων είναι 9 δισ. ευρώ... που βγαίνουν και πάλι από τις τσέπες των πολιτών...

Πρόκειται για έναν από τους σκληρότερους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών, αφού ενσωματώνει μεγάλες και δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις, μεγάλες περικοπές μισθών, εφεδρεία και ενδεχόμενες απολύσεις από το δημόσιο και όλα αυτά υπό το καθεστώς φτώχειας που πλήττει τους μισθωτούς και των συνταξιούχων, την στασιμότητα στην αγορά και την απειλή της πτώχευσης...
Στο αυριανό υπουργικό κλείνει - εκτός από την εφεδρεία - και ο προϋπολογισμός του 12
Φέρνει μέτρα 9 δισ. ευρώ κυρίως σε περικοπές μισθών και συντάξεων και έκτακτους φόρους
Κατατίθεται στη Βουλή μεθαύριο υπό την πίεση της τρόικας για την έκτη δόση
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι τα μέτρα έχουν κλείσει, ωστόσο δεν αποκλείονται "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμήςΤα μέτρα κλείνουν ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση των οκτώ δισ.ευρώ στις 13 Οκτωβρίου, ενώ υπό αναθεώρηση βρίσκεται όλο το Μεσοπρόθεσμο ως προς το τί θα εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα. Ψηλά στην ατζέντα της τρόικας βρίσκονται σύμφωνα με το ρεπορτάζ η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.

Ο προϋπολογισμός συντάσσεται με την πρόβλεψη ότι η ύφεση φέτος θα κυμανθεί στο 5,5% και του χρόνου 2,5%. Σοβαρές επιφυλάξειςεκφράζουν οι δανειστές για το αν θα αποδώσουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα, ενώ όλα είναι ανοιχτά για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως παραδέχονται ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, όλα είναι στον αέρα μέχρι την τελευταία στιγμή και ουδείς μπορεί να αποκλείσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Από ελληνικής πλευράς διαμηνύεται ότι τα μέτρα έκλεισαν και θα αποτελούσε "μεγάλη έκπληξη" αν υπήρχε εμπλοκή. Ωστόσο το κώλυμα με την εφεδρεία για παράδειγμα, μπορεί να φέρει αναθεωρήσεις.



newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια