Ηλεκτρικό, τηλέφωνα, ενοίκια κ.α. στις αποδείξεις – Διευκρινίσεις μετά την κατακραυγή

Μετά την επίθεση για το νέο χαράτσι μέσω αποδείξεων, ακόμη και από μέλη της Κυβέρνησης, ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να διευκρινίσει κάποια από τα τεράστια κενά που άφησε χθες ανακοινώνοντας το μέτρο-βόμβα για πολλαπλασιασμό του ποσοστού των αποδείξεων που θα χρειαστούμε εφέτος.

Έτσι λίγο μετά τις 12:00 με ανακοίνωσή του....

ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών λέει:
Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους. Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

Με λίγα λόγια ό,τι πληρώνουμε, ακόμη και αυτά που αυτή τη στιγμή εξαιρούνται όπως λογαριασμοί ρεύματος, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, φυσικό αέριο κλπ θα υπολογιστούν.

Ο Αντιπρόεδρος επέλεξε να ανοίξει και έναν διάλογο με τα ΜΜΕ λέγοντας ότι το νέο μέτρο “αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων”.

Στον ιδιότυπο αυτό διάλογο μένουν όμως αναπάντητα και άλλα ερωτήματα:
Ποιο θα είναι το ποσοστό επί του μεικτού εισοδήματός του το οποίο θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος;
Η απάντηση πως όποιος έχει 50-60.000 εισόδημα θα πρέπει να έχει αποδείξεις 30.000 και όχι 5.000 που έδωσε από χθες ο κ. Βενιζέλος αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% έως 60%. Αυτό θα είναι;
Θα υπάρξει κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα;
Οι τελικές απαντήσεις πότε θα δοθούν;
Και κάτι τελευταίο 
Καθώς γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση πως στη ρύθμιση για το νέο φορολογικό σύστημα μπαίνει και “Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ)” τι σημαίνει αυτό, δηλαδή μήπως υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης των καταθέσεων;
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια