Εκρηκτική η κατάσταση στην Αίγυπτο

Εκτός ελέγχου δείχνει να ξεφεύγει η κατάσταση στην ισραηλινή πρεσβεία στην Αίγυπτο, την οποία φέρονται να έχουν καταλάβει Αιγύπτιοι διαδηλωτές. Σφοδρά πυρά ακούστηκαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην περιοχή της διπλωματικής αποστολής....
του Ισραήλ, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς, και διαδηλωτές (αυτή τη στιγμή εκτιμώνται σε τουλάχιστον 445), που επιχειρούσαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία και σε αστυνομικό τμήμα. Αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται ότι στους δρόμους βρίσκονται τουλάχιστον 1000 άνθρωποι, ενώ έχουν σπεύσει και τουλάχιστον 25 οπλισμένα οχήματα της ασφάλειας της χώρας. Την ίδια ώρα,ο πρέσβης και οι οικογένειά του, καθώς και το σύνολο της διπλωματικής αποστολής  βρίσκονται φυλασσόμενοι υπό αυστηρή φρούρηση στο αεροδρόμιο της πόλης και αναμένεται να αποχωρήσουν από στιγμή σε στιγμή. Το προσωπικό του αεροδρομίου μάλιστα, δηλώνει πως δεκάδες είναι οι Ισραηλινοί που σπεύδουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, με προβλέψεις να κάνουν λόγο ακόμα και για σταδιακή αποχώρηση όλων των Ισραηλινών πολιτών.

Η αστυνομία έκανε νωρίτερα χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο 20ώροφο κτίριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία.

Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την προστασία της πρεσβείας του, μετά την εισβολή των διαδηλωτών. Ανακοινωθέν του γραφείου του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή, Ντένις Ρος, από τους οποίους «ζήτησε να (συμβάλλουν να) προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές».

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Κάιρο σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία.

«Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) Νετανιάχου, σήμερα, σχετικά με την κατάσταση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο. Ο πρόεδρος εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για το ζήτημα της κατάστασης στην πρεσβεία, και για την ασφάλεια των ισραηλινών που εργάζονται» εκεί, ανέφερε η αμερικανική προεδρία.

zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια