Το θέμα δεν είναι πλέον τι κάνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά τι θα κάνει η ΝΔ


Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ καταρρέουν, αλλά ο κόσμος δεν έχει πειστεί ακόμα ότι υπάρχει ελπίδα
Καταγράφεται, πλέον, από όλες τις  δημοσκοπήσεις, η πλήρης αποσυσπείρωση  του ΠΑΣΟΚ.   Η πτώση είναι ανεξέλεγκτη. Ποτέ άλλοτε το ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία τριάντα χρόνια,  δεν συγκέντρωνε ποσοστά της τάξεως του 15.5%! Από τέτοιο σημείο εκκίνησης η ανάκαμψη είναι μάλλον απίθανη και....
καθίσταται απαγορευτική εξ αιτίας της γενικής απογοήτευσης που έχει προκαλέσει η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται ότι δεν έχουν κατέβει στο τελευταίο σκαλί! Το “1″ μπροστά από το ποσοστό τους προκαλεί ίλιγγο!

Η πρωθυπουργική εικόνα του κ. Παπανδρέου έχει θρυμματιστεί. Η φθορά του είναι ραγδαία. Μόνο το 8.9% του εκλογικού σώματος θεωρεί την κυβέρνηση του ικανή να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Όσον αφορά δε στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, από το 32% του περασμένου Φεβρουαρίου, κατακρημνίστηκε στο 16.1%
Η κυβερνητική πολιτική με ποσοστό 81% απορρίπτεται από τον ελληνικό λαό! Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση. Και αυτή η έλλειψη νομιμοποίησης αποδυναμώνει στην πράξη την αποτελεσματικότητα της. Όταν ο κόσμος δεν εμπιστεύεται μια κυβέρνηση, θα την αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα και καχυποψία.
Στο ΠΑΣΟΚ έχουν να διαλέξουν, λοιπόν, μεταξύ μιας καταστροφικής ήττας τώρα και ενός πολιτικού αφανισμού ο οποίος ενδεχομένως να πυροδοτήσει διαλυτικά φαινόμενα.
Η Ν.Δ. προηγείται αλλά…..
Στη Ν.Δ., που μέχρι πρίν από λίγους εξόρκιζαν τις δημοσκοπήσεις,  τώρα αρχίζουν να τις …ερωτεύονται! Θα είναι  όμως λάθος αν αρχίσουν τα πρόωρα  πανηγύρια!
Ναι,  η Ν.Δ έχει παγιώσει μια  διαφορά από το ΠΑΣΟΚ! Όμως,  αυτή η διαφορά οφείλεται περισσότερο στην κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και του πολιτικού συστήματος, παρά στην άνοδο της Ν.Δ
Ναι, ο Αντώνης Σαμαράς πέρασε μπροστά και στην πρωθυπουργική εικόνα και σε άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως το κόμμα τον κρατάει πίσω, αντί να τον διευκολύνει να πεταχτεί μπροστά.
Ναι, η Ν.Δ. προηγείται στην παράσταση νίκης, αλλά δεν έχει ακόμα δημιουργήσει μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία.
Ναι η κοινωνία απορρίπτει την κυβερνητική πολιτική, όμως δεν έχει πιστέψει ακόμα  στη πρόταση εξουσίας της Ν.Δ.
Ναι, η Ν.Δ. πιθανότητα θα έρθει πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όμως, δεν έχει κλειδώσει η αυτοδυναμία.
Ναι, η ΝΔ, μπορεί και να πετύχει και την αυτοδυναμία, δεν αρκεί, όμως, μια οριακή αυτοδυναμία, χρειάζεται μια ισχυρή εντολή.
 Γιατί δεν ξεφεύγει η Ν.Δ.;
Πρώτον, μέσα σε σκηνικό γενικής κατάρρευσης και απαξίωσης των πολιτικών είναι πολύ δύσκολο να εμπιστευθεί ξανά ο κόσμος τη ΝΔ. Έτσι, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταρρέει η ΝΔ συγκρατεί “μόνο” τις δυνάμεις της αποκλειστικά λόγω του Α. Σαμαρά. Όλα τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η κοινωνία «ζαλισμένη» από την ομοβροντία των μέτρων και την απειλή της πτώχευσης να επικρέμαται, εξακολουθεί να πιστεύει ότι «όλοι είναι ίδιοι».
Εδώ ενυπάρχει ένα μεγάλος κίνδυνος: αν ο Σαμαράς και η ΝΔ δεν κάνουν την διαφορά, τότε η εντύπωση ότι «όλοι είναι ίδιοι» θα παγιωθεί στην κοινωνία με απροσδιόριστες επιπτώσεις, όπως όλοι αντιλαμβάνονται. Θα δούμε να βγαίνουν από τις κάλπες “τέρατα”. Γι αυτό και κάνουν εγκληματικό λάθος οι διαπλεκόμενοι εκδότες που επιτίθενται μανιωδώς στον Σαμαρά.
Δεύτερον, ο πολιτικός λόγος της ΝΔ είναι ακόμα σχολιαστικός!.  Όμως, ο σχολιασμός και η ανάλυση της πραγματικότητας είναι δουλειά του Τύπου και όχι ενός κόμματος εξουσίας!  Όταν ο κόσμος με ποσοστό 81% στέλνει το μήνυμα ότι  απέτυχε η πολιτική του ΠΑΣΟΚ, δεν περιμένει από τη  ΝΔ να βγάλει μια ανακοίνωση  που να το επιβεβαιώνει. Περιμένει να του εξηγήσει τι προτείνει!
 Τρίτον, ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. σε επίπεδο κοινωνίας είναι για … αυτοκτονία. Τους είδατε και τους είδαμε όλοι να περιφέρονται στην Θεσσαλονίκη και να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Που είναι οι νέοι άνθρωποι; Που είναι εκείνο το μεγαλειώδες κίνημα που συνέτριψε την Αγία Οικογένεια και τους βαρώνους;
Τέταρτον, ορισμένοι βουλευτές της Ν.Δ. με την περίεργη εμμονή τους σε δήθεν σενάρια συναίνεσης ουσιαστικά αποδυναμώνουν το βασικό πολιτικό επιχείρημα της παράταξης ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση στα σημερινά αδιέξοδα.
Πέμπτον,  όταν η κατάσταση είναι τόσο οριακή ο κόσμος θέλει να ξέρει ποιοι θα αναλάβουν  να διαχειριστούν τις τύχες του,  ο Α. Σαμαράς πρέπει να δείξει σύντομα στον κόσμο με ποιους θα κυβερνήσει. Να δείξει την ηγετική του ομάδα. Το πάθημα με τον Γ. Παπανδρέου έχει γίνει μάθημα. Δεν πρόκειται πλέον να δοθεί λευκή επιταγή σε κανέναν.
 Τι θα κρίνει τη μάχη
Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι τι πρέπει αν γίνει για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία που θα στηρίξει την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά
Πρώτον, κατά τη γνώμη μας, η κοινωνία πρέπει να πειστεί ότι υπάρχει και  άλλος δρόμος. Με τη μνημονιακή πολιτική να καταρρέει αυτό φαντάζει εύκολο. Όμως, για να συμβεί, δεν  αρκεί μια ομιλία! Πόσοι νομίζετε ότι κατάλαβαν την  ομιλία, όπως  στην ΔΕΘ; Γιατί, για παράδειγμα,  ο κομματικός μηχανισμός δεν έχει αποκωδικοποιήσει ακόμα την ομιλία, δεν ετοίμασε βίντεο με αποσπάσματα για να την “περάσει” στον  κόσμο, μπροσούρες και φυλλάδια; Γιατί δεν την έκαναν, με λίγα λόγια, προγραμματικό λόγο; Νοιάζεται νομίζουν κανείς για το τι είπε ή δήλωσε ο τάδε τομεάρχης; Τον Σαμαρά περιμένουν όλοι.
Ακόμα, που είναι τα επιμέρους προγράμματα για την Παιδεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τη Νεολαία, τους Αγρότες κλπ . Ας μην μιλήσουμε καλύτερα για τις συνεδριάσεις των επιμέρους τομέων με θέμα τις προγραμματικές διακηρύξεις που μαθαίνουμε διά των σχετικών ανακοινώσεων. Μαζεύτηκαν μεταξύ τους οι τομεάρχες και οι βουλευτές και μας είπαν τι θέλει ο λαός;
Δεύτερον, πρέπει να απαντηθεί πειστικά ένα απλό ερώτημα: Πυρήνας της πρότασης Σαμαρά είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Όμως, η επαναδιαπραγμάτευση απαιτεί δύο! Αν, λοιπόν, η Τρόικα πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση επαναδιαπραγμάτευσης, ποια θα είναι η απάντηση της Ν.Δ; Δηλαδή ποιο το εναλλακτικό σχέδιο; Εδώ έρχεται και συμπληρώνει το κενό η κυβερνητική προπαγάνδα. “Ο Σαμαράς θα ακολουθήσει το μνημόνιο” λένε, πονηρά! Αυτός ο δόλιος ισχυρισμός αποδυναμώνει την πρόταση Σαμαρά. Όσο, λοιπόν, δεν απαντάται πειστικά το ερώτημα αυτό, η πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση δεν θα πείθει!
Τρίτον, το «βαρύ πυροβολικό» της Ν.Δ. είναι ο κ. Σαμαράς. Άρα  αυτός πρέπει να βγει μπροστά! Το έχουμε γράψει πολλές φορές: τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει ο Αντώνης Σαμαράς. Πρέπει όμως και να τον “βλέπει” ο κόσμος κι αν είναι δυνατόν καθημερινά.
 FX- ΚΡ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια