Φέρνει την πλήρη εξαθλίωση ενός ολόκληρου λαού... Μπράβο κ. Βενιζέλε τα καταφέρατε.

Χωρίς κανένα ίχνος ενοχής , κανένα ίχνος ηθικής, εμφανίζεται κλαψουρίζοντας κατηγορώντας πάλι τούς πάντες εκτός από τον εαυτό του. 
Μάλιστα, ο καθ' ύλην αρμόδιος για την εφαρμογή των μέτρων για την δημοσιονομική πορεία της χώρας, για την άθλια κατάσταση στην οποία, όπως είπε, βρισκόμαστε, αρέσκεται στο να κάνει διαπιστώσεις! 'Η μήπως αυτοκριτική; Το πρώτο φαίνεται να υπερισχύει... 'Εκλαψε κιόλας μαζί μας λέγοντας οτι:....
"Με πόνο ψυχής περικόπτει το εισόδημα των νοικοκυριών".
Και για να καλύψει την δική του ανικανότητα είπε, "Είμαστε εξαρτημένοι από την ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα πολιτικά και θεσμικά προβλήματα. Η χώρα εκβιάζεται από τις αγορές. Εκβιαζόμαστε από την ίδια την κατάστασή μας".
Μάλιστα φτάνοντας στην συνεδρίαση της κυβερνητική επιτροπής δήλωσε στην Βουλή ότι η κρίση είναι τόσο μεγάλη που ζούμε«απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
Μίλησε ακόμα για το δράμα της χώρας, για τις θυσίες που πρέπει να γίνουν, για κίνδυνο να παύσει να λειτουργεί το σύστημα, η οικονομία.


Aργά το βράδυ της Τρίτης ελληνική κυβέρνηση και τρόϊκα δήλωσαν ικανοποιημένοι (ίσως είναι και οι μόνοι) για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, κανείς δεν έχει πει ξεκάθαρα ποια είναι η συμφωνία.

Μόνο με βάση τους ελάχιστους όρους που είχε θέσει η τρόικα αρκεί όμως να καταλάβει κανείς ποια είναι τα “μίνιμουμ” συμφωνηθέντα που αφού τα δέχθηκε η ελληνική πλευρά ανοίγει ο δρόμος για επιστροφή της τρόικας από βδομάδα.

Πλέον είναι δεδομένο ότι το Μνημόνιο ολοκληρώνεται ένα χρόνο νωρίτερα και με τον πιο σκληρό τρόπο, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πριν 2 μήνες ήδη ... ξαναγράφεται και πάμε σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα.


Δείτε τώρα το κουστούμι που μας φέρνει ο Μπένι από το απόγευμα.

Οι απολύσεις και η εφεδρεία

Το “χοντρό παζάρι” και αυτό είναι πλέον ίσως το μόνο που δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως είναι το πόσοι υπάλληλοι του δημοσίου θα βρεθούν εκτός είτε μέσω άμεσης απόλυσης, είτε μέσω εφεδρείας.
Ήδη σε επίπεδο εφεδρείας και μετά από τις πιέσεις της τρόικας όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των υπαλλήλων που θα βγουν σε εργασιακή εφεδρεία μόνο μέσα στο 2011 έχει ανέβει στις 50.000, ενώ δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για τις άμεσες απολύσεις. Οι απολύσεις είναι πλέον βέβαι ότι θα φτάσουν και στον στενό δημόσιο τομέα.
Ήδη οι απαιτήσεις της τρόικας έχουν ανεβάσει τον αριθμό των “εφέδρων” στις 100.000 .


Η ισοπέδωση μισθών-συντάξεων

Η οριζόντια μείωση του μισθολογικού κόστους που είναι η βασική απαίτηση οδηγεί σε μείωση, οριζόντια, των μισθών 20% και αυτό πριν την εφαρμογή του διαβόητου ενιαίου μισθολογίου που θα επιφέρει και νέα μείωση στα υψηλά κλιμάκια.
Παράλληλα ήταν απαίτηση της τρόικας και προφανώς έχει συμφωνηθεί και η οριζόντια μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ένα ποσοστό 15%, ενώ σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ (μόνο) αναμένεται να μειωθεί και πάλι κατά 15% και το εφάπαξ.
Για τις συντάξεις σχεδιάζεται παράλληλα η επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% ως 20%.
Οι αλλαγές (μειώσεις) στις επικουρικές έρχονται άμεσα από την πρώτη Νοεμβρίου.
Πρέπει επίσης να θεωρείται δεδομένο (πέρα απ' τις διαρροές για τη δημιουργία κλίματος) ότι θα κοπούν μαχαίρι οι συντάξεις για όσους είναι κάτω των 55 ετών, αλλά αυτό δεν αφορά σε όσους είναι ήδη σε σύνταξη, αλλά σε εκείνους που θέλουν τώρα να συνταξιοδοτηθούν.

Συζητείται πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις

Τα σενάρια (λέγεται ότι όμως είναι απαίτηση της τρόικας και όχι απλά σενάρια) είναι εφιαλτικά. Οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν (σχεδόν βέβαιο αυτό) κατά 50% από Νοέμβριο, ενώ ανοιχτό μένει αν θα είναι κλιμακωτή η εισφορά στις κύριες συντάξεις ή αν θα μπει από ένα ποσό και πάνω. Ο στόχος είναι εξοικονόμηση 2,2 δισ και έτσι μάλλον ενισχύεται το ενδεχόμενο η εισφορά να μπει από τα 800 ευρώ και να είναι κλιμακωτή.
Παράλληλα μελετάται να πέσει σχεδόν 1.000 ευρώ το ανώτατο όριο των συντάξεων, από τα 2.773 που είναι σήμερα στα 1.700 με 1.800 ευρώ.
Όλα αυτά την ώρα που έχει πέσει στο τραπέζι ανάλογη πρόταση για τους μισθούς του δημοσίου με το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ μεικτά.

Αυτά τα μέτρα ωστόσο δεν είναι τα μόνα. Βέβαιη θεωρείται και η μείωση του αφορολόγητου. Απλά φαίνεται δεν έχει συμφωνηθεί το ύψος. Αν δηλαδή το αφορολόγητο θα “πέσει” στις 4.000 ή στις 6.000 ευρώ.
Πριν καν μάλιστα ανακοινωθεί η εξίσωση του φόρου πετρελαίου που θα διπλασιάσει την τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης, τρέχει παράλληλα ένα νέο σενάριο που λέει ότι η τρόικα έχει ήδη απαιτήσει και την παράταση του έκτακτου τέλους στα ακίνητα (του γνωστού χαρατσιού μέσω ΔΕΗ) ως το 2014. Να το πληρώνουμε δηλαδή 4 και όχι 2 χρόνια.

Όλα αυτά θα οδηγήσουν, αυτό θα ισχυριστεί και πάλι η Κυβέρνηση, στην εκταμίευση της δόσης και θα αποφύγει έτσι η χώρα τη στάση πληρωμών. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο, παρ' όλα αυτά, ότι δεν θα αποφύγει η χώρα την καθυστέρηση πληρωμής ενός 15ημέρου στο δημόσιο, ή ακόμη και τη μεταφορά του δώρου Χριστουγέννων ένα μήνα πίσω, τέλη Ιανουαρίου.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

 1. Το πλασμα ειναι κομπλεξικο.
  1.Με τη μαπα του
  2.Με το φαγητο
  3.Με το ονομα του
  4.Με την εξουσια
  Δηλ. Η προσωποποιηση του κομπλεξ
  Τι θα μπορουσαμε να περιμενουμε ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.