Προκλητική απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό διάβημα
Στις προσβάσεις του λιμανιού της Αττάλειας πλέει το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor", το οποίο έχει συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση για διενέργεια υποθαλάσσιων εργασιών. Με NAVTEX, η Άγκυρα ενημέρωσε από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ότι το "Bergen Surveyor" συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία θα εκτελέσει εργασίες σε μια μεγάλη περιοχή για το διάστημα των επομένων....
δύο μηνών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.


Τα ξημερώματα, τα δύο νορβηγικά ερευνητικά πλοία "Bergen Surveyor" και "Thor Beamer" απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας. Αυτή την ώρα βρίσκονται στη γραμμή του κόλπου της Αττάλειας και κινούνται με πορεία νότια και χαμηλή ταχύτητα περίπου 5 κόμβων, χωρίς να είναι γνωστό αν εκτελούν -και τι είδους- εργασίες. Κοντά τους πλέον τα τουρκικά Hizir Sofuoglu, Kaptan Selim και KuzeyYildizi


Οι αντοχές της Αθήνας και της Άγκυρας θα κριθούν το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που τα νορβηγικά ερευνητικά πλοία επιχειρήσουν να κάνουν ερευνητικές εργασίες σε περιοχές πάνω από την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες για υποβολή διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. 


Κατά πληροφορίες, οι Τούρκοι διπλωμάτες απάντησαν προκλητικά ότι οι έρευνες γίνονται σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας, όταν τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας υποστήριξαν ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιιώματα στην περιοχή. 


Την ίδια ώρα, τουρκικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Στα τουρκικά γυμνάσια τα οποία γίνονται σε διεθνή ύδατα, συμμετέχουν τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά. Και μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παίγνια αυτά να αποτελούν σκέλος της τριμηνιαίας επιχειρησιακής εκπαίδευσης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων είναι όμως προφανές ότι αξιοποιούνται από την Άγκυρα για να σταλούν τα... σχετικά μηνύματα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ.


Πάντως η πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων "Homer Ferrington" έχει μεταφερθεί ήδη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για να αρχίσουν οι προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα.
 protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια