Διέψευσε ότι διακόπηκαν απότομα οι διαπραγματεύσεις - 14 Σεπτεμβρίου ο νέος γύροςΔιέψευσε ο υπουργός Οικονομικών ότι διακόπηκαν βιάια οι συνομιλιές με την τρόικα, παρά το γεγονός ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση αποχώρησαν άμεσα, ενώ ήταν προγραμματισμένο να φύγουν στις 5 Σεπτεμβρίου.


Ανέφερε ότι η....
διακοπή ήταν προγραμματισμένη και υπογράμμισε πως "καμία σχέση με την  πραγματικότητα δεν έχουν όσα γράφονται". "Έχει προγραμματιστεί ο νέος κύκλος να ανοίξει σε δέκα περίπου ημέρες για να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες για τον προυπολογισμό του 2012" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.


Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο -5%, πράγμα που όπως είπε θα φέρει αλλαγές στο πρόγραμμα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. "Αυτό που είναι καίριο είναι να αναστρέψουμε την ύφεση για να έχουμε καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις", ανέφερε, τονίζοντας ότι το 2012 αυτή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη.


Παρά τις επανειλλημένες ερωτήσεις για το πόσο είναι τελικά το έλλειμμα, (δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από το στόχο πράγμα που πιθανόν σημάνει νέα μέτρα), απέφυγε να απαντήσει ευθέως και κάλεσε τους δημοσιογράφους να το υπολογίσουν μόνοι τους βάσει της ύφεσης.


O υπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα για λήψη νέων μέτρων, αλλά για εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων και αποφασισμένων, με την τρόικα.


Υπογράμμισε την προσήλωση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις και στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθει."Πρώτη προτεραιότητα είναι ότι πρέπει και θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικες αλλαγές που αλλάζουν το τοπίο και βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας" σημείωσε.


Ο υπουργός ανέφερε ότι οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα θα προχωρήσουν κανονικά, τόσο ως προς το εργασιακό των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και ως προς τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων φορέων και οργανισμών. 


Τόνισε επίσης ότι στον τομέα τον εσόδων θα προχωρήσει το κυνήγι της φοροδιαφυγής και θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην διοίκηση των εφοριών.Πρόσθεσε ότι θα προχωρήσουν οι αλλαγές στα εργασιακά, στην υγεία κ.α. που θα αποδώσουν αποτελέσματα μέσα στο έτος. 


Υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη συναίνεσης εκ μερους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα όπως είπε.


Σε ερώτημα για το αν βλέπει εκλογές τόνισε οτι δεν υπάρχει τίποτα πιο βλαπτικό για τη χώρα.


Ερωτήσεις δημοσιογράφων


Ερώτηση: Ζητάμε νέο δάνειο;


“Δεν ζητάμε περισσότερα δανεικά. Τα πακέτα στήριξης είναι δεδομένα και δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από αυτά. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις”.


Σας ζήτησαν νέα μέτρα και διαφωνήσατε;


Δεν υπήρξαν αλλαγές στο πρόγραμμα ούτε κάποιο έκτακτο γεγονός. Στόχος μας δεν είναι να διαφωνήσουμε αλλά να συμφωνήσουμε πάνω στο πρόγραμμα. Οι θεσμικοί μας εταίροι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς ποια είναι τα διαθέσιμα και οι δανειακές ανάγκες, γιατί πάνω σε αυτό έχει σχεδιαστεί το νέο δάνειο με τη συμμετοχή των ιδιωτών.


Ερώτηση Newsit: Ζητά η τρόικα απολύσεις άμεσα;


Ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα άμεσων απολύσεων. Υπάρχει βάσει του μνημονίου θέμα εργασιακής εφεδρείας. Δεν είναι σωστό να υπάρχουν απειλητικές αναφορές από τα ΜΜΕ.


Θα θέλαμε επίσημη κυβερνητική απάντηση για το που καταλήγει η εφεδρειά.


Η εργασιακή εφεδρεία περιγράφεται αναλυτικά στον α εφαρμοστικό νόμο. Στον β' εφαρμοστικό προβλεπεται ότι όποιος τομέας πρέπει να αναδιαρθρωθεί, θα αναδιαρθρωθεί. Αν χρειαστεί άλλη ρύθμιση θα γίνει αναπροσαρμογή.


Νιώθετε αδύναμος στη διαπραγμάτευση με την τροικα;

"Η 6η δόση είναι η ουσία όλης της συζήτησης. Ξέρουν και ξέρουμε τις αντοχές μας"
"Δεν τίθεται θέμα νέων εισπρακτικών μέτρων"
"Το έλλειμμα αναπροσαρμόζεται με βάση την ύφεση" είπε αποφεύγοντας να δώσει νούμερο
Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο - Έκρηξη στα spreads
Δείτε live στο Newsit τις δηλώσεις του υπουργου Οικονομικών

Η συζήτηση με την τρόικα γίνεται σε πολιτισμένη και δημιουργική βάση. Χρειαζόμαστε εθνική συσπείρωση γιατί χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ισχύ στη διαπραγμάτευση. Θέλουμε τη συσπείρωση της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων.


Σε τι πρόοδο είναι το πρόγραμμα των ιδιωτών;


Περιμένουμε τις απαντήσεις 57 υπουργών από 57 διαφορετικές χώρες για να δουν τα τραπεζικά τους συστήματα και πως θα γίνει η ανταλλαγή ομολόγων. Το Eurogroup συμφώνησε στη ρήτρα οτι αν δεν συγκεντρωθεί το 90% η Ελλάδα με τους εταίρους της θα αποφασίσει για το πως θα διευθετηθεί το θέμα.


Απέφυγε να απαντήσει για το αν έχει ξεφύγει το έλλειμμα, καλώντας τους δημοσιογράφους να υπολογίσουν με βάση την ύφεση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια