Από τις γκάφες του πρώην, στα αποφασίζω του νυν


«Συγνώμη λάθος», ήταν η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στο θέμα που προέκυψε με τις αποδείξεις, βάσει όσων προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος. Με βάση τη «λανθασμένη διατύπωση», όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση διέγραφε

 μονομιάς....
όλη αυτή την προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής από τον ίδιο τον πολίτη, καθώς καταργούσε την έκπτωση στο φόρο, βάσει των αποδείξεων. Μάλιστα όποιος έχει πάρει ήδη επιστροφή άνω των 300, καλούνταν να επιστρέψει πίσω τη διαφορά!
Μιλώντας λοιπόν για την επίμαχη ρύθμιση του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίο ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι πρόκειται για μία «παρεξήγηση από τη νομοτεχνική διατύπωση», η οποία «θα αρθεί».
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών υπερθεμάτισε και υπογράμμισε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Άλτερ: «Αυτό δεν θα γίνει. δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους μέτρο». Συμπλήρωσε, δε, ότι η αλλαγή στον τρόπο επιστροφής φόρου, μέσω αποδείξεων, θα εφαρμοστεί «από του χρόνου».
Τη διαφωνία του με το μέτρο, που προκάλεσε τεράστια έκπληξη, είχε εκφράσει ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ τις επιφυλάξεις του είχε εκφράσει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν είχε τεθεί στις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.
Από εκεί και πέρα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε «σκληρά» και «άδικα» τα μέτρα που περιέχονται στον εφαρμοστικό νόμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι αριθμοί δεν μπορούσαν να κλείσουν διαφορετικά. Τα μέτρα δεν είναι ισορροπημένα», στη σχέση ανάμεσα στη μείωση των δαπανών και την αύξηση της φορολογίας, όπως επέμενε η τρόικα, σημειώνοντας ότι τις επόμενες εβδομάδας θα προωθηθούν τάχιστα και κατά προτεραιότητα τα μέτρα για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.
«Πρέπει να μπει πάτος στο βαρέλι του χρέους για να πιάσουν τόπο τα μέτρα», είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι με το κλείσιμο του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου, η χώρα μπορεί να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.
Τέλος, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και είπε ότι θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τους βουλευτές Αλέκο Αθανασιάδη και Θωμά Ρομπόπουλο, που έχουν εκδηλώσει πρόθεση καταψήφισης, καθώς και «με όποιον άλλο βουλευτή χρειαστεί», όπως είπε για να τους πείσει για την αναγκαιότητα έγκρισης τόσο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, όσο και του εφαρμοστικού νόμου.

Αλλαγές προς το χειρότερο
Από εκεί και πέρα η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στα 8.000 ευρώ για φορολογούμενους από 30 έως 65 ετών, η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα, το τέλος επιτηδεύματος στους επαγγελματίες καθώς και αλλαγές στη μείωση του φόρου με αποδείξεις προβλέπονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου για το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, ύστερα από τις διορθώσεις- προσθήκες που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών βάση της συμφωνίας με την τρόικα.
Αναλυτικότερα στο σχέδιο νόμου, σε ότι αφορά τα φορολογικά μέτρα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
1. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στα 8.000 ευρώ για ηλικίες από 30 έως 65 ετών. Προβλέπεται να εισπραχθούν 338 εκατ ευρώ το 2011 και 1,012 δισ ευρώ το 2012.
2. Η επιβολή ανώτατου ορίου επιστροφής φόρου με αποδείξεις στα 300 ευρώ και κατάργηση του 10% της επιστροφής φόρου με τον τρόπο αυτόν από 1.1.2012.
3. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα από την οποία για το 2011 προβλέπεται να εισπραχθούν 1, 380 δις ευρώ
4. Η ειδική εισαγωγή του ειδικού τέλους για τους ελεύθερους επαγγελματίες, από το οποίο προβλέπεται να εισπραχθούν 400 εκατ ευρώ το 2012.
5. Η αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης για όλους τους φορολογουμένους από τα οποία προβλέπεται να εισπραχθούν 220 εκατ ευρώ το 2012.
6. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% από 1 Σεπτεμβρίου 2011 από την οποία προβλέπεται να εισπραχθούν 300 εκατ ευρώ φέτος και 700 εκατ ευρώ το 2012
7. Η αλλαγή στο φόρο ακίνητης περιουσίας ΦΑΠ με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 200.000 ευρώ από 400.000 ευρώ σήμερα από την οποία προβλέπεται να εισπραχθούν 445 εκατ ευρώ το 2012.
8. Έσοδα από τη ρύθμιση στα αυθαίρετα τα οποία θα είναι 300 εκατ ευρώ φέτος και 200 εκατ ευρώ το 2011
9. Αλλαγή στη δομή της φορολογίας καπνού, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των τσιγάρων. Προβλέπεται να εισπραχθούν 150 εκατ ευρώ το 2011 και 150 εκατ ευρώ το 2012.
10. Έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης 250 εκατ ευρώ το 2011 και 315 εκατ ευρώ το 2012.
11. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων τα οποία θα αποφέρουν 100 εκατ ευρώ φέτος.
12. Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες από τα οποία προβλέπεται να εισπραχθούν 150 εκατ ευρώ φέτος.
13. Βαθμιαία εναρμόνιση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το φόρο στο πετρέλαιο κίνησης. Από την αύξηση αυτή θα προέλθουν έσοδα 188 εκατ. ευρώ εφέτος και 404 εκατ ευρώ το 2012.
 
Οι αλλαγές στο δημόσιο
1)Περιορισμός των προσλήψεων στο Δημόσιο (εφέτος 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις και από 1/1/12- 1/1/15 μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις)
2) Περιορισμός του αριθμού των συμβασιούχων (εφέτος οι συμβάσεις θα μειωθούν κατά 50% σε σχέση με το 2010 και κατά 10% ανά έτος έως το 2015)
3)Θέσπιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο
4)Αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ του πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται
newstoday.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια