Επιμένει στη συναίνεση ο πρωθυπουργός παρά το ΟΧΙ των κομμάτων - Δραματική προειδοποίηση από τις Βρυξέλλες


Επανέλαβε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του ότι σκοπός του να είναι να συνεχίσει το κυβερνητικό έργο είτε υπάρχει συναίνεση είτε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αλλά θα γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή το 2013. 

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου.....

άφησε κάποιο μικρό παράθυρο συναίνεσης παρά το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν όχι σε όποια προσπάθεια συναίνεσης. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προσπάθεια συναίνεσης θα συνεχιστεί και κάλεσε τα κόμματα να έχουν την πολιτική βούληση και να κάνουν γενναία βήματα για το καλό της χώρας. 

Το γεγονός ότι το κλίμα δεν είναι ψυχροπολεμικό - από εμάς δεν έχει τελειώσει το θέμα της συνεννόησης", ανέφεραν επίσης και οι κυβερνητικοί κύκλοι, μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και σημείωναν ότι εκτιμούν πως το όλο κλίμα κι η συνολική αντιμετώπιση της όλης κατάστασης από τους πολιτικούς αρχηγούς, άφηνε κάποιες "χαραμάδες" συζήτησης, χωρίς, όμως, να σημειώνεται συνολική μετατόπιση των αρχηγών από τις θέσεις τους.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε, διότι η κυβέρνηση επιθυμεί, με κάθε τρόπο, συνεννόηση, καθώς η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, όχι γιατί ακούγονται "αστεία", όπως χαρακτηρίστηκαν, επιχειρήματα "περί εξόδου της χώρας από το ευρώ", αλλά διότι δεν υπάρχουν περιθώρια "πισωγυρίσματος".

Ωστόσο, λίγο πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με την προειδοποίηση του του κοινοτικού επιτρόπου για την οικονομία, ο οποίος δήλωσε ότι λυπάται για τη μη συναίνεση και προειδοποίησε ότι ο χρόνος τελειώνει. Μάλιστα, στην αναφορά του ο κ. Ρεν δηλώνει ότι "πρέπει να υπάρξει συναίνεση" φράση που προκαλεί προβληματισμό.

 Ο κ. Παπανδρέου μετά τη σύσκεψη είχε συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και το Μαξίμου αφήνει μία χαραμάδα αισιοδοξίας για την 5η δόση, υποστηρίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την καταβολή της δόσης. 

Ο πρωθυπουργός, συνέχιζαν οι ίδιοι κύκλοι, έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και συγκεκριμένα ερωτήματα στους πολιτικούς αρχηγούς και ειδικότερα:

- Πρέπει να προχωρήσουμε με την συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους εταίρους μας;

- Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα;

- Πρέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;

- Πρέπει να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις;

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά στο σκέλος των προτάσεων, στη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης κάποιων ζητημάτων, ακόμα και με την τοποθέτηση προσώπων κοινής αποδοχής σε θέσεις, όπως το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο κοινής συνάντησης με την τρόικα.

Σε όλα αυτά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς σε άλλο μήκος κύματος, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει συναίνεση εάν δεν αποφασίσει η κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να πάνε μαζί για επαναδιαπραγμάτευση για το μνημόνιο. 

Σε ό,τι αφορά στο φορολογικό ζήτημα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είπε πως και αυτό συζητείται, αλλά λαμβανομένου υπόψη του ελλείμματος, οπότε πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για τη μείωσή του.

Αναφορικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για ενδεχόμενη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων, αυτή, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, δεν έτυχε απάντησης.

Η κυβέρνηση θα κάνει την δουλειά της - υπογράμμιζαν οι κυβερνητικοί κύκλοι - και πρόσθεταν ότι παραμένουμε ανοιχτοί στο να συζητήσουμε, αλλά έχουμε να κλείσουμε μια διαπραγμάτευση και θα το πράξουμε.

Επιπλέον, οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου η χώρα να λάβει την 5η δόση του δανείου, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα τεθεί ζήτημα και προσθέτοντας ότι το θέμα της συναίνεσης θα συνυπολογιστεί στην αξιολόγηση της τρόικας και ότι, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση επιθυμεί την ισχυροποίηση της θέσης της χώρας.

Σημειώνεται ότι στην σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπήρξε ενημέρωσή τους από τον υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό των Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα.

Τέλος, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών, ενώ σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, τόνιζαν ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική σε μία τέτοια εξέλιξη, σημειώνοντας, επίσης, ότι ενδέχεται να συναινέσει στη συμμετοχή προσώπων κοινής αποδοχής - όπως προαναφέρθηκε - αλλά όχι ως υπουργών.
newsit.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια