Με το πάσο μας για ΑΟΖ


Χρονικά περιθώρια στην Τουρκία για να μην επιβαρυνθούν οι συνομιλίες με τη γείτονα δίνει η Ελλάδα για ΑΟΖ. Οι προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα για εξεύρεση λύσης αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα


Με το σκεπτικό ότι θα "επιβαρυνθούν" οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, η Ελλάδα δεν προτίθεται να καθορίσει άμεσα την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο.
Αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, θέτοντας μάλιστα χρονοδιάγραμμα στη γείτονα, να εξευρεθεί λύση στο θέμα της υφαλοκρηπίδας σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις εθνικές εκλογές στην Τουρκία, "καθώς το εύρος της καθορίζει στην πραγματικότητα και το εύρος της ΑΟΖ".
Η Αθήνα δεν δείχνει να βιάζεται για τον καθορισμό της ΑΟΖ, καθώς συναρτά, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών, τις εξορύξεις για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο αποκλειστικά με τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αλλά και έχοντας την πληροφόρηση, που μοιάζει να μετουσιώνεται και σε βεβαιότητα, πως ούτε η Αγκυρα προτίθεται να καθορίσει άμεσα τη δική της ΑΟΖ.
Ενώ δηλώνει ότι "δεν υποτιμά ούτε υποβαθμίζει την έννοια της ΑΟΖ", ο υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", χαρακτηρίζει το όλο θέμα "της μόδας". Αυτό παρά το ότι, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, είχαν ήδη ξεκινήσει άτυπες συζητήσεις με άλλες τρεις χώρες, την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, που φαίνεται να συνεχίζονται μόνο με την τελευταία.
Εδραιώνει έτσι την άποψή του ότι "το να επιβαρύνεις τις διερευνητικές επαφές με το να επιμένεις να φέρεις ένα νέο όρο στη συζήτηση με την Τουρκία δεν σου προσφέρει τίποτα παραπάνω, όσο υπάρχει η προοπτική οι συνεχιζόμενες επί μια δεκαετία διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας να επιφέρουν αποτέλεσμα".
Το μήνυμα που η Αθήνα αποστέλλει στην Άγκυρα είναι ότι προϋπόθεση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της υφαλοκρηπίδας είναι η χρήση του δικαιώματος της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων. "Το γεγονός ότι η Ελλάδα περνάει δύσκολη οικονομική περίοδο", όπως ξεκαθαρίζει, "δεν σημαίνει ότι κάνει υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα".
news247

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια