Οι βομβαρδισμοί των συμμάχων δεν κάνουν εξαιρέσεις!


Οι εξεγερμένοι στη Λιβύη κέρδισαν έδαφος το Σάββατο και, όπως λένε, ελέγχουν την Μπρέγκα (800 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης), μία πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί από τους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, στο δρόμο που οδηγεί προς τη "Νέα Μπρέγκα", μία κωμόπολη ανατολικά της Μπρέγκα, υπάρχουν τουλάχιστον επτά απανθρακωμένα πτώματα μελών της δύναμης του Καντάφι.

Στο δρόμο βρίσκονται επίσης περίπου δέκα καμμένα ημι-φορτηγά του λιβυκού στρατού, ενώ ένας κρατήρας διαμέτρου πέντε μέτρων φαίνεται να προκλήθηκε από την αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ εναντίον μίας πομπής ελαφρών οχημάτων του λιβυκού στρατού τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, σύμφωνα πάντα με το δημοσιογράφο.

Οταν ρωτήθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κάτοικοι της Μπρέγκα δήλωσαν ότι οι εξεγερμένοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών και του λιβυκού στρατού στα περίχωρα της Μπρέγκα μοιάζουν να έχουν σταματήσει, ενώ το μόνο που ακουγόταν ήταν ο ήχος των βομβαρδιστικών του ΝΑΤΟ που πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Πηγές των αντικαθεστωτικών ανέφεραν νωρίτερα ότι αεροπορική επιδρομή των διεθνών δυνάμεων στα περίχωρα της Μπρέγκα, προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δέκα ανταρτών.

Ανταποκριτής του Reuters είδε τουλάχιστον τέσσερα καμμένα αυτοκίνητα, ανάμεσα τους και ένα ασθενοφόρο, στην άκρη του δρόμου κοντά στην ανατολική είσοδο της πολης και άντρες να προσεύχονται.

"Μερικοί από τους πιστούς στον Καντάφι, πέρασαν ανάμεσα στους αντάρτες και εξαπέλυσαν αντιαεροπορικά πυρά" δήλωσε ένας από τους αντικαθεστωτικούς, προσθέτοντας: "Έπειτα από αυτό, οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις τους βομβάρδισαν".

Οι φυλές κρατούν το «κλειδί» της εξέγερσης
Στη δύναμη των φυλών υπολογίζουν πλέον οι εξεγερμένοι, μετά την απόρριψη της πρότασης εκεχειρίας του Εθνικού Συμβουλίου της Βεγγάζης από τον Μουαμάρ Καντάφι. Οι πολεμικές επιχειρήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τη σφοδρότητα των προηγούμενων ημερών, ενώ οι φυλές, ιδιαίτερα των δυτικών περιοχών, υπολογίζεται ότι θα παίξουν βασικό ρόλο στην απόφαση στενών συνεργατών του συνταγματάρχη για το αν θα αυτομολήσουν ή θα παραμείνουν στο πλευρό του μέχρι τέλους.

Οι περισσότερες μεγάλες φυλές συμμετέχουν ήδη στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Βεγγάζης, ενώ τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα που έχουν υπουργοποιηθεί στην προσωρινή κυβέρνηση προέρχονται από δυτικές φυλές, στοιχείο που μπορεί να αποδειχθεί κομβικό στο να αποφασίσουν και άλλοι συνεργάτες του Καντάφι που ανήκουν σε δυτικές φυλές να τον εγκαταλείψουν. Θεωρείται πως μέχρι τέλους θα μείνει δίπλα του η φυλή απ' την οποία προέρχεται. Η ομώνυμη φυλή Καντάφι έχει τη βάση της στην πόλη Σύρτη, όπου επί μέρες προσπαθούσαν να πλησιάσουν οι εξεγερμένοι, χωρίς αποτέλεσμα. 

Την πλάτη των ισχυρότερων φυλών της Λιβύης έχει δει από την αρχή της εξέγερσης ο Καντάφι, κάτι που ευνόησε τις συνθήκες, τουλάχιστον στη Βεγγάζη, να ξεσηκωθεί ακόμη πιο αποφασιστικά το πλήθος των δυσαρεστημένων. Συγκεκριμένα η μεγαλύτερη φυλή της χώρας, η φυλή Γουαρφάλα, της οποίας μέλη είναι ένα εκατομμύριο Λίβυοι, ήταν η πρώτη που ζήτησε την παραίτηση του συνταγματάρχη. 

Ο θεσμός των φυλών είναι πανάρχαιος για τον αραβικό κόσμο και στη Λιβύη διατηρούν ακόμα την ισχύ τους, παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος να τους περιορίσει. Ειδικά στην επαρχία, ο ρόλος των φυλών παραμένει αποφασιστικός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις μεγάλες πόλεις (Τρίπολη, Βεγγάζη) δεν έχουν επιρροή. Οι αναλύσεις που θέλουν τις φυλές να λειτουργούν αυτόνομα και να προτάσουν αρχικά το συμφέρον τους και μετά το εθνικό συμφέρον, δείχνουν ανυπόστατες, αφού το Εθνικό Συμβούλιο, που αποτελείται από μέλη των φυλών, έχει διακηρύξει: «ένα έθνος, ένα κράτος, με πρωτεύουσα την Τρίπολη».

Ο Καντάφι από την αρχή της εξουσίας του έθεσε εκτός συστήματος τους φυλάρχους, αν και τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, τους αναγνώρισε επίσημα, τους επέτρεψε να έχουν πρόσβαση στα κέρδη των πετρελαίων, αλλά ποτέ δεν συμμετείχαν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Από αυτή την άποψη, θεωρούν πολλοί στη Βεγγάζη πως ο Καντάφι εισήγαγε στη χώρα νεωτερικές μεθόδους διακυβέρνησης που, την επόμενη ημέρα, αν γίνουν τα σωστά βήματα, ο αρχαίο θεσμός των φυλών δεν θα επανέλθει, επιτρέποντας στη χώρα να διανύσει με λιγότερα εμπόδια το δρόμο της δημοκρατίας. 

Οι φυλές και οι οικογένειες στη Λιβύη είναι κάπου 140, ωστόσο εκείνες που διατηρούν αξιόλογη δυναμική δεν ξεπερνούν τις 30 -άλλωστε 30 είναι και οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου των επαναστατών, οι οποίες έχουν καταληφθεί ή θα καταληφθούν από εκπροσώπους των φυλών. Ο ρόλος των φυλών στην κοινώνια και οι άγραφοι νόμοι που τις διέπουν είναι ισότιμοι με τους νόμους του κράτους, τουλάχιστον στην καθημερινότητα. Για παράδειγμα, αν δολοφονηθεί ένας πολίτης στη Λιβύη, δεν αποφασίζει μόνο το δικαστήριο για την τύχη του δράστη, αλλά και η οικογένεια του θύματος. Αν η οικογένεια του θύματος δεν μείνει ικανοποιημένη από την ποινή, η υπόθεση επαναξετάζεται. 

Ωστόσο, οι φυλές έχουν χάσει τη δυναμική τους στις μεγάλες πόλεις. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού μάλιστα επιτρέπονται οι γάμοι μεταξύ μελών διαφορετικών φυλών, κάτι που μερικές δεκαετίες πριν ανήκε στη σφαίρα του... φαντασιακού! Απόδειξη των πιο αξιοκρατικών κριτηρίων που ισχύουν στην προσπάθεια για μια νέα εποχή, αποτελεί το γεγονός πως τα περισσότερα αξιώματα τα έχουν καταλάβει δυτικοί, παρά το ό,τι η επανάσταση ξεκίνησε από πλήθος κόσμου που ανήκει στις ανατολικές φυλές. «Με αυτή την κίνηση, το Εθνικό Συμβούλιο ξεπέρασε τον εαυτό του» εκτίμησε ανεξάρτητος παράγοντας της πόλης. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια