Όταν είσαι στο μονόδρομο που διάλεξες μη σου φαίνεται παράξενο το αδιέξοδο που έφτασες....

Γράφει ο Γρηγόρης Ζωγραφάκης

Υπάρχει μια οικονομική θεωρία που λέει ότι «αν χρωστάς στη Τράπεζα 100 ευρώ είναι δικό σου πρόβλημα….Αν της χρωστάς 1.000.000 ευρώ είναι δικό της πρόβλημα..»Όταν.... κινδυνεύεις να χρεοκοπήσεις και δε βλέπεις «φώς» δεν υποθηκεύεις το σπίτι σου….

Η Κυβέρνηση σε πλήρη αντιδιαστολή με τη κοινή λογική πέρυσι έδωσε εμπράγματες εγγυήσεις στους Πιστωτές μας….
Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο των ημερών είναι ότι το οικονομικό επιτελείο και ο Πρωθυπουργός είδαν το Παγόβουνο…Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι το μοναδικό όπλο στο τραπέζι θα ήταν να απειλήσουμε με στάση πληρωμών τους εταίρους, με συμμάχους τον αδύναμο νότο….Πολιτική ρίσκου αλλά ήταν η μόνη ελπίδα σε σχέση με τη πολιτική υποτέλειας….
Ο Πρωθυπουργός πήγε επαιτώντας ,και όχι ως προεξάρχων των αδύναμων χωρών και απείλησε τη Καγκελάριο Μέρκελ με προσφυγή στο Δ.Ν.Τ. ,για να λάβει πληρωμένη απάντηση και Δ.Ν.Τ και Ε.Ε. και Ε.Κ.Τ.. Αυτό που ο ιστορικός του Μέλλοντος θα το χαρακτηρίσει ως διπλωματική ήττα η Κυβέρνηση το θεώρησε μετα κωδωνοκρουσιών και επαίνων νίκη για να μας πείσει ότι το να αποδεχτούμε μια Σύμβαση Δανεισμού(Μνημόνιο) είναι καλύτερη από τη χρεωκοπία….Σαφώς και είναι αλλά αν το είχαμε διαπραγματευτεί θα ήταν ακόμη καλύτερα….Όλα τα είχαμε πεί….Αλλά η Κυβέρνηση το μόνο που έκανε ήταν να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιγχνίδια για δήθεν μάχες με τη Τρόικα σε όλα τα ζητήματα….Κάτι που δεν θα κατάφερνε χωρίς τη συνδρομή των Δημοσιογράφων αλλά και της χλιαρής απάντησης των «εργατοπατέρων»….Αυτό την ενδιέφερε…Η επικοινωνία…Ούτε έβλεπε τι γινόταν στη Κοινωνία….
Στις 25 Μαρτίου παίζεται το κεφάλι μας….Και θα εξαρτηθεί από τη στάση ανθρώπων που δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων μέχρι τώρα,….
Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα ασκήσει Βέτο αν πιεστεί για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας….Αν ασκήσει βέτο τότε θα γυρίσει να ανακοινώσει τη χρεοκοπία , Εκλογές και την αποχώρηση από την Ε.Ε.
Αν δε τους είχε εξασφλίσει μέσω Μνημονίου τους Πιστωτές δε θα ήταν τόσο άσχημα..…..Τώρα όμως έχει εγκλωβιστεί σε αυτό που ονόμαζε «σχέδιο Σωτηρίας»..
Αν «πάρουμε» τις καλύτερες προθεσμίες και το καλύτερο επιτόκιο θα επιστρέψει λαμβάνοντας μέτρα, με όση πολιτική «συναίνεση» εξασφάλισε και παραχωρώντας -για να δώσει προοπτική ανάπτυξης στη χώρα και να τονώσει τα Έσοδα-τα πάντα στους ξένους….
Αυτά είναι τα σενάρια που κατά τη γνώμη μας είναι πάνω στο τραπέζι….Επιθετική αναδιάρθρωση ή ήπια….Το ένα χειρότερο από το άλλο….

από pikri-sokolata.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια