Κατάρριψη λιβυκού αεροσκάφους


Γαλλικό μαχητικό κατέρριψε λιβυκό αεροσκάφος, που παραβίασε την απαγόρευση πτήσεων Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Καντάφι. Τουλάχιστον 18 νεκροί σύμφωνα με το καθεστώς. Ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε την Τρίπολη. Δείτε Live εικόνα (Vids+Pics)

Γαλλικό μαχητικό κατέρριψε Λιβυκό αεροσκάφος, που παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, όπως αναφέρει το ABC.
Οι δυνάμεις του συνασπισμού συνεχίζουν και την Πέμπτη τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση.
Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.
Μία πολύ ισχυρή έκρηξη ακούστηκε το πρωί στην Τρίπολη ενώ παράλληλα υψώθηκε πυκνός καπνός από περιοχή της πόλης, όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις στρατιωτικής βάσης, αναφέρουν κάτοικοι της πόλης.
"Ακούσαμε μια ακόμα έκρηξη, μόλις τώρα. Βλέπουμε να υψώνεται καπνός. Υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν βγεί στις ταράτσες των κτηρίων. Μάλλον πρόκειται για μία περιοχή με στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κοντά στη σχολή των μηχανικών, στην περιοχή Ταούρα", δήλωσε ένας κάτοικος, αποφεύγοντας όμως, να αναφέρει το όνομά του.
 Αξιωματούχοι της Λιβυκής κυβέρνησης μετέφεραν δημοσιογράφους σε νοσοκομείο της Τρίπολης, για να δουν τα απανθρακωμένα πτώματα, 18 μελών του στρατιωτικού προσωπικού της χώρας αλλά και πολιτών, που όπως υποστηρίζουν αποτελούν τα θύματα της επίθεσης με μαχητικά και πυραύλους, που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η συμμαχία των δυτικών κρατών που έχει αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη.
 
Τα αεροπλάνα των στρατιωτικών δυνάμεων των δυτικών χωρών, που συγκροτούν τη συμμαχία, που προσπαθεί να επιβάλει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Λιβύη, επιτέθηκαν για 5η συνεχόμενη νύχτα, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν επιτύχει να εμποδίσουν τα τεθωρακισμένα του στρατού του Καντάφι, να περικυκλώσουν τα προπύργια των ανταρτών, ή να εκτοπίσουν τα στρατεύματά του από στρατηγικούς κόμβους στην ανατολική Λιβύη.
Τουρκία: Αποστολή ναυτικής μονάδας 15 πλοίων και ενός υποβρυχίου
Η Τουρκία θα ενισχύσει με τέσσερις φρεγάτες και ένα βοηθητικό πλοίο συνοδείας, την υλοποίηση της ναυτικής αποστολής του ΝΑΤΟ στη νότια γεωγραφική λεκάνη της Μεσογείου, προκειμένου να εφαρμοστεί το εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στις Βρυξέλλες.
Η αποστολή των ναυτικών αυτών μονάδων καθιστά την Τουρκία, ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη ναυτική συμμετοχή εντός της συμμαχίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των πολεμικών πλοίων μαζί με ένα υποβρύχιο που θα έχει η Άγκυρα στην αναφερόμενη περιοχή, φτάνει στα 16.
Η εξέλιξη αυτή, δρομολογήθηκε μετά την προχθεσινή απόφαση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου να εφαρμόσει την απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή εμπάργκο όπλων, αλλά και ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.
Σύμφωνα με την απόφαση, η Ιταλία θα διαθέσει ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου μάχης και μία φρεγάτα. Στη ναυτική αποστολή του ΝΑΤΟ συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Τρία υποβρύχια επίσης, θα διαθέτουν στην περιοχή, η Τουρκία η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ ένα πρόσθετο βοηθητικό πλοίο, θα στείλει η Τουρκία, στο πλαίσιο της συνολικής ναυτικής δέσμευσης για την υλοποίηση της αποστολής που έχει αναλάβει στο ΝΑΤΟ
Επαφές με τις ΗΠΑ
Ο Ντένις ΜακΝτόνα, στενός σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν έλθει σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση αναζητώντας έξοδο από την λιβυκή κρίση.
"Δεν θα εκπλησσόμουν εάν, υπό την ισχυρή πίεση ... ορισμένοι επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν επαφή, αναζητώντας πύλη εξόδου. Αλλά δεν θα εισέλθω σε λεπτομέρειες, και είμαι βέβαιος ότι θα το σεβαστείτε", δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας σε δημοσιογράφο του ενημερωτικού δικτύου MSNBC.
 
Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε επανηλειμμένα κρούσεις, μέχρι τις αρχές της εβδομάδας, από λίβυους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και ο Αμπντάλα Σενούσι, γαμπρός του Μουάμαρ Καντάφι και εκ των επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών Πληροφοριών.
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των επαφών, η αμερικανική πηγή αναφέρθηκε στην κράτηση των τεσσάρων δημοσιογράφων των New York Times, οι οποίοι έχουν πλέον απελευθερωθεί.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει κατά την έναρξη των επιδρομών στη Λιβύη το Σάββατο 19 Μαρτίου ότι αναμένει λιποταξίες από το στρατόπεδο Καντάφι.
Πριν από δύο ημέρες δήλωσε ότι πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μουάμαρ Καντάφι έχουν επαφές σε ολόκληρο τον κόσμο αναζητώντας πύλη εξόδου από την κρίση.
 
Οταν της ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία δήλωσε ότι "εναπόκειται στον Καντάφι και στα πρόσωπα του περιβάλλοντός του να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα".
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς , από την πλευρά του, δήλωσε χθες ότι είναι πιθανές νέες λιποταξίες "στους κύκλους της λιβυκής ηγεσίας".
Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε επίσης χθες από το Κάιρο, ότι η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανόν να ενθαρρύνει τους Λίβυους οι οποίοι αρχικά είχαν αντιταχθεί στο καθεστώς της Τρίπολης, αλλά στην συνέχεια αδρανοποιήθηκαν μετά την αντεπίθεση των δυνάμεων του Καντάφι.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια