Ιαπωνία: Πιθανή μια λύση Τσέρνομπιλ στη Φουκουσίμα

Την τσιμεντοποίηση της βαριάς τραυματισμένης μονάδας της Φουκουσίμα εξετάζουν οι ιαπωνικές αρχές. Επετεύχθη η επανεκκίνηση των μονάδων ψύξης του εργοστασίου. Στο επίπεδο 5 η σοβαρότητα του πυρηνικού ατυχήματος. Ραδιολογικός έλεγχος στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" σε όσους επιστρέφουν και σε αεροπλάνα (Pics+Vid)


Να θάψουν με τσιμέντο όλη την πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, αλά Τσέρνομπιλ, εξετάζουν οι αρχές στην Ιαπωνία.
Το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό είναι "πολύ σοβαρό". Είναι σημαντικό "η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της ΙΑΕΑ" να μετάσχει στις προσπάθειες για να αντιμετώπιση της κατάστασης, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο. 
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji. "Ελπίζουμε οι μετρήσεις αυτές θα βοηθήσουν ώστε να καθησυχάσουμε τον ιαπωνικό λαό", πραγματοποιώντας μετρήσεις παράλληλα με εκείνες της ιαπωνικής κυβέρνησης, τόνισε.
Παράλληλα η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 από 4 της επτάβαθμης κλίμακας, την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις οι οποίες υπέστησαν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Παρασκευής.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πυρηνικό σταθμό δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, (σήμερα απόγευμα στην Ιαπωνία) αλλά η επιχείρηση σημειώνει "πρόοδο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο.
"Οι προσπάθειες για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από εξωτερικό δίκτυο σημειώνουν πρόοδο".
Η αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα επιτρέψει να επαναλειτουργήσει το σύστημα άντλησης και ψύξης των δεξαμενών όπου είναι αποθηκευμένο το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, το οποίο στη περίπτωση που μείνει χωρίς νερό θα απελευθερώσει σημαντικές ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Μεγάλες ποσότητες νερού ερρίφθησαν από ελικόπτερα χθες Πέμπτη. Ρίψεις νερού έγιναν επίσης από οχήματα της πυροσβεστικής, οι οποίες επαναλήφθηκαν σήμερα στον αντιδραστήρια Νο3.
"Λόγω του πυκνού ατμού πάνω από το σημείο αυτό δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νερό έφθασε στην δεξαμενή" του αντιδραστήρα αυτού, πρόσθεσε ο Εντάνο, χωρίς να διευκρινίσει αν η ποσότητα του νερού που ερρίφθη ήταν αρκετή για να αποτραπεί η αποστράγγιση της δεξαμενής .
Ανέβασαν στο επίπεδο 5 τη σοβαρότητα του πυρηνικού ατυχήματος
Η Ιαπωνία αύξησε σε 5 τη διαβάθμιση της σοβαρότητας του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι-1 σε πέντε από τέσσερα, την ώρα που επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) πραγματοποιούν έλεγχο στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα αρχίσει τις μετρήσεις για το επίπεδο της ραδιενέργειας στο Τόκιο απόψε ώστε να ενημερωθεί ο πληθυσμός που ανησυχεί για τα προβλήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην πόλη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιούκια Αμάνο, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji.
Συστάσεις σε Έλληνες στην Ιαπωνία - Ραδιολογικός έλεγχος στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" σε όσους επιστρέφουν και σε αεροπλάνα
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας συστήνει τα ακόλουθα στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιαπωνία:
1. Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε ακτίνα 80km από τον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi, πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθούν.
2. Στους Έλληνες πολίτες που η αναχώρησή τους από την Ιαπωνία δεν είναι εφικτή συστήνεται τουλάχιστον η μετακίνησή τους προς τις νότιες περιοχές.
3. Όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των τοπικών αρχών ως προς τα μέτρα προστασίας.
4. Όσον αφορά τους πολίτες, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, η ΕΕΑΕ έχει οργανώσει σε συνεργασία με το ΔΑΑ "Ελευθέριος Βενιζέλος" το ραδιολογικό έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους που έρχονται από την Ιαπωνία καθώς και των αεροσκαφών που πραγματοποίησαν απευθείας πτήσεις.
5. Οι πολίτες με σχετικά ερωτήματα ως προς τις ανωτέρω οδηγίες παρακαλούνται να επικοινωνούν με την ΕΕΑΕ (τηλ: +302106506700, +302106506803, +302106506714, email: info@eeae.gr)
Για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών για την παροχή διευκολύνσεων προς όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, παρακαλούνται οι Έλληνες στην Ιαπωνία να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών: +30210 368 1730, +30210 368 1259, email: kt@mfa.gr.
Εξακολουθεί να είναι σε ισχύ η σύσταση για την αποφυγή πραγματοποίησης ταξιδιών στην Ιαπωνία.
Έλεγχοι για ραδιενέργεια και στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές
Τη διενέργεια ελέγχων για τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που εισάγονται στη χώρα μας από την Ιαπωνία, ζητά το υπουργείο Οικονομικών (γενική διεύθυνση τελωνείων) με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους φορείς της αγοράς, προκειμένου να προληφθεί το ενδεχόμενο εισαγωγής προϊόντων μολυσμένων από ραδιενέργεια στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, που έχει στην κατοχή του το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, "για κάθε εισαγωγή ζωοτροφών και τροφίμων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης ή καταγωγής Ιαπωνίας θα διενεργείται έλεγχος επιπέδων ραδιενέργειας με μέριμνα των κατά τόπους χημικών υπηρεσιών".
"Άδεια παράδοσης των ελεγχόμενων προϊόντων, προστίθεται στην εγκύκλιο, θα χορηγείται μόνο όταν προσκομίζεται σχετική έγκριση από τους κατά τόπους χημικές υπηρεσίες".

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια