Σε νέα υψηλά η τιμή του πετρελαίου

Σε νέα υψηλά η τιμή του πετρελαίου

Αναλυτές φοβούνται και κλείσιμο της κάνουλας στη Λιβύη

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008 εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού ενώ η τιμή του αργού τύπου μπρεντ υπερέβη προς στιγμή τα 116 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας στη Λιβύη κατέστειλαν βίαια διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Τρίπολη και συγκρούστηκαν με εξεγερμένους Λίβυους κοντά στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ρας Λανούφ. Επιπλέον, το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι καιγόταν πετρελαϊκή εγκατάσταση στη Ζουετίνα, νότια της Βεγγάζης.

Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου σταθμίζουν τις πιθανότητες μεγάλης κλίμακας διακοπής της ροής του «μαύρου χρυσού», στην περίπτωση που ο πετρελαϊκός τομέας στη Λιβύη γίνει μείζων στόχος στην εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι. Σταθμίζουν, παράλληλα, τις πιθανότητες εξάπλωσης των αναταραχών κατά τρόπο που να επηρεαστεί αρνητικά η τροφοδοσία της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς και από άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας.

Νωρίς το βράδυ, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε 1,79 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος», με την τιμή του να κυμαίνεται στα 103,70 δολάρια. Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 104,90 δολάρια, τα υψηλότερα επίπεδα από την 29η Σεπτεμβρίου του 2008.

Είναι η πρώτη φορά που η προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης εστιάζει έντονα στην τιμή του αμερικανικού ελαφρού καθώς το ενδιαφέρον μονοπωλούσε, μέχρι σήμερα, η τιμή του αργού τύπου μπρεντ η οποία κυμαίνεται σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα. Η αύξηση της τιμής του μπρεντ ήταν πολύ μεγαλύτερη μιας και η Ευρώπη και η αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων αργού τύπου μπρεντ θεωρούνται πολύ περισσότερο ευάλωτες σε διακοπή της ροής αργού από τη Λιβύη και την περιοχή εν γένει.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έσπευσε, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, να κατευνάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτη πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα πετρελαίου, σε πλανητική κλίμακα». Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ «και άλλες μεγάλες οικονομίες διαθέτουν σημαντικά στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Αν χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά τα αποθέματα για τον περιορισμό των επιπτώσεων μιας σοβαρής και παρατεταμένης διακοπής της ροής».

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου κέρδιζε, νωρίς το βράδυ, 1,15 δολάρια σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο», διαμορφούμενη στα 115,94 δολάρια στο βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 116,30 δολάρια.

Την περασμένη Τετάρτη, ο επικεφαλής της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης, Σόκρι Γάνεμ, είχε δηλώσει στο Ρόιτερ, ότι η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη έχει μειωθεί στα 700.000 με 750.000 βαρέλια ημερησίως, από τα φυσιολογικά επίπεδα των 1,6 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια