Πνίγεται στο αίμα της η Λιβύη! Βομβαρδισμοί στη Ρας Λανούφ - Φόβοι για 50 νεκρούς στη Ζαουίγια


Ζαουγία και Ρας Λανούφ παραμένουν το επίκεντρο της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη. Επίθεσεις κυβερνητικων δυνάμεων με όλμους και πολυβόλα στη Ζαουίγια, "θα πέσει απόψε" λένε οι δυνάμεις ασφαλείας.

ια 50 νεκρούς στη Ζαουίγια



Μέγεθος κειμένου








50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 300 τραυματίστηκαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες καθώς οι μάχες για τον έλεγχο της πόλης είναι σφοδρότατες. Το Reuters μετέδωσε πως 30 πολίτες σκοτώθησαν στις μάχες της Παρασκευής. Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Χάσαν Γουόρμπροκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης στην πόλη. 

Οι πληροφορίες σχετικά με το ποιος έχει τον έλεγχο της πόλης παραμένουν συγχυμένες. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η κυβέρνηση ανέκτησε τον έλεγχο της πόλης αλλά η αντιπολίτευση το διαψεύδει. Ο εκπρόσωπος της λιβυκής κυβέρνησης, Μούσα Ιμπραΐμ, επιβεβαίωσε ότι η πόλη δεν έχει "πέσει" ακόμη, όμως εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πόλη θα περάσει ξανά υπό τον έλεγχο των αρχών "πιθανότατα απόψε". 

"Οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν σε ένα διυλιστήριο πετρελαίου. Οι κυβερνητικές δυνάμεις τους απώθησαν και ανέκτησαν ορισμένα όπλα", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, λέγοντας ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν.

Ο ακτιβιστής Μοχάμαντ Κάσεμ, από την άλλη, μιλώντας στο κανάλι Αλ Τζαζίρα επιβεβαίωσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη, αλλά διέψευσε ότι έχει πέσει.

Στη Ρας Λανούφ, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη και υπάρχουν νεκροί! Οι μάχες μαίνονται καθώς η πόλη θεωρείται στρατηγικής σημασίας. Λίγα λεπτά νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ανέλαβαν τον έλεγχο του αεροδρομίου της πόλης μετά από αιματηρές μάχες κατά τις ποιες τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν. 

Από την Ατζαμπίγια, πολλές δεκάδες οχήματα που μεταφέρουν εξεγερμένους, εξοπλισμένους με καλάσνικοφ, αντιαεροπορικές συστοιχίες και κανόνια κατευθύνονται προς την Μπρέγκα και το Ρας Λανούφ. 

«Το Ρας Λανούφ έπεσε. Είναι στα χέρια μας» δήλωσε ένα μέλος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. «Μέχρι και πριν από τρεις ώρες γίνονταν μάχες στο Ρας Λανούφ. Και τώρα το Ρας Λανούφ είναι καθαρό», είπε ο Ιντρίς Άμπιλ ελ-Μαγκρέμπι, ο επικεφαλής των δυνάμεων στο σταθμό ελέγχου της περιοχής.

Εκτός από τα οχήματα με τους ενόπλους προς την ίδια κατεύθυνση κινούνταν και πολλά ασθενοφόρα, ιδιωτικά οχήματα, ταξί και μερικά φορτηγά. «Εμπρός, ελεύθερη Λιβύη» φώναζε το πλήθος ενώ περνούσαν τα οχήματα και οι εξεγερμένοι πυροβολούσαν στον αέρα. 

Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης αποφάσισαν επίσης να μεταφέρουν προς τα δυτικά τα πυρομαχικά που είχαν αποθηκεύσει σε ένα σπίτι κοντά στην έξοδο της Ατζαμπίγια.

Οι διαδηλώσεις κατά του Μουαμάρ Καντάφι στην Τρίπολη ξεκίνησαν αμέσως μετά το τέλος της προσευχής. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας τη φυγή του Καντάφι. Αντικυβερνητικοί και υποστηρικτές του Καντάφι συγκρούστηκαν, με τις δυνάμεις ασφαλείας να είναι μεν παρούσες, αλλά να παρακολουθούν τα γεγονότα από απόσταση. Αρκέστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα. Πυρά πυροβολικού ακούστηκαν και έγινε χρήση δακρυγόνων. 

Στη Μπρεγκα, τώρα, την πόλη «κλειδί» για τον έλεγχο του πετρελαίου και της... Βεγγάζης, δυνάμεις των αντικαθεστωτικών απώθησαν τις δυνάμεις του Καντάφι που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροδρομίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης Αμπντάλα αλ Μάχντι στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα. 

Διεμήνυσε δε ότι οι αντικαθεστωτικοί θα επιτεθούν στην Τρίπολη μόλις οι διεθνείς δυνάμεις επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. 

«Είμαστε άνθρωποι που μαχόμαστε, δεν παραδινόμαστε. Νίκη ή θάνατος. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να απελευθερώσουμε ολόκληρη τη χώρα... Η εποχή της υποκρισίας παρήλθε», το μήνυμα του Άμπντελ Τζαλίλ, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, στο συγκεντρωμένο πλήθος που φώναζε: «Η Λιβύη είναι ελεύθερη και ο Καντάφι πρέπει να φύγει», στην πόλη Αλ Μπάιντα.

Στη Μιζουράτα, δυνάμεις πιστές στον συνταγματάρχη Καντάφι προχώρησαν αργά χθες το βράδυ σε ένοπλη επίθεση, σε μια απόπειρα να επανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης, προκαλώντας το θάνατο ενός πολίτη, κατάγγειλε τηλεφωνικά ένας αυτόπτης μάρτυρας. 

Τα sms του... τρόμου: «Φταίνε οι ξένοι» 
Η λιβυκή κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών έστειλε γραπτά μηνύματα (SMS), κατηγορώντας τους ξένους που βρίσκονται στην Λιβύη ότι προσπαθούν να "δημιουργήσουν προβλήματα" και να "καταστρέψουν" την χώρα.

Αιγύπτιοι πρόσφυγες που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Τζέρμπα στην Τυνησία και οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει την Λιβύη έδειξαν ένα από τα μηνύματα, τα οποία εστάλησαν από την Libyana, την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών.

Μήνυμα που εστάλη στις 19 Φεβρουαρίου και είναι γραμμένο στα αραβικά αναφέρει: «Οι ξένοι εισβολείς, Τυνήσιοι, Αιγύπτιοι, Σουδανοί, που έχουν διαβατήρια από χώρες του Κόλπου, έχουν χρήματα και συνάλλαγμα και διαθέτουν εξοπλισμό και εξελιγμένο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. 

Αυτό δείχνει σαφέστατα την έκταση της συνωμοσίας που ετοιμάζουν εναντίον μας. Αυτοί οι εχθροί θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα σε εμάς και να καταστρέψουν την χώρα, την Λιβύη και να εμποδίσουν την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και της ανάπτυξης».

Και το Βέλγιο στην επιχείρηση «απεγκλωβισμού»
Ένα Airbus στη διάθεση της εναέριας γέφυρας για την εκκένωση προσφύγων που βρίσκονται στα σύνορα Τυνησίας και Λιβύης διαθέτει το Βέλγιο, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Airbus, ένα Α 330-300 που ανήκει στη βελγική Εθνική Άμυνα, αναμένεται να κάνει δύο δρομολόγια την ημέρα, σε κάθε ένα από τα οποία θα μπορεί να εκκενώνει 250 ανθρώπους, για πέντε ημέρες.

Οι πρόσφυγες κατά κύριο λόγο θα εκκενώνονται προς την Αίγυπτο, όμως οι βελγικές αρχές δεν αποκλείουν και άλλους προορισμούς αν υπάρξει ανάγκη. Εξάλλου, το Βέλγιο έχει αποφασίσει να προσφέρει έκτακτη βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ ώστε να απαντήσει στην ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τη μαζική έξοδο ανθρώπων που προσπαθούν να γλιτώσουν από τις μάχες στη Λιβύη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια