'Αλλα 30 δισ στις τράπεζες δίνει η κυβέρνηση

 Νέο πακέτο βοήθειας - Συνολικά έχουν πάρει 87 δισ
- Τους ζητούν να βάλουν πλάτη στην οικονομία ενισχύοντας την ρευστότητα
- Πυρά υπουργών για τη νέα ενίσχυση των τραπεζών

'Αλλη μια ανάσα δίνει η κυβέρνηση στις τράπεζες με την απόφαση να δοθεί νέα εγγυοδοσία ύψους 30 δισ. Η κίνηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική υπο την προϋπόθεση όμως οτι και το τραπεζικό σύστημα θα παίξει ξανά ενεργό ρόλο στην πραγματική οικονομία της χώρας ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα.

“Θα πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να λειτουργήσουν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά. Πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία με κάθε τράπεζα για τον σκοπό αυτό", είπε παίρνοντας τον λόγο στο υπουργικό ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Με την θέση αυτή φέρεται να συμφώνησε ο πρωθυπουργός. Τότε ήταν που ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο οτι σύντομα θα έρθει στην Βουλή νομοσχέδιο που θα προβλέπει και νέα εγγυοδοσία προς τις τράπεζες ύψους 30 δις έτσι ώστε κι εκείνες από την πλευρά τους να μπορούν να χρηματοδοτηθούν με δάνεια από την ΕΚΤ. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε επίσης οτι στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου θα προβλέπεται και η περαιτέρω ενεργοποίηση και ενίσχυση του ρόλου του κυβερνητικού επιτρόπου για τις τράπεζες.

Δυο υπουργοί, η κα Διαμαντοπούλου και ο κ. Χρυσοχοϊδης επέμειναν στο θέμα της ρευστότητας λέγοντας οτι θα πρέπει να διαμορφώσουμε δεσμευτικούς όρους προς τις τράπεζες για να αναγκαστούν να ενισχύσουν την ρευστότητα.

Μάλιστα ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε οτι θα πρέπει επιτέλους οι τράπεζες να στρέψουν την προσοχή τους στην πραγματική οικονομία. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: "Κάθε φορά που κλείνει μια υγιής επιχείρηση είναι μια μεγάλη ήττα".

"Οι τράπεζες δεν μπορούν μόνο να παίρνουν αλλά και να δίνουν. Είναι αναγκαίες οι συγχωνεύσεις μεταξύ τους", είπε και ο Χρήστος Παπουτσής.

Σφοδρή κριτική από τη Νέα Δημοκρατία
Για "λαϊκισμό και ανικανότητα" κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, με αφορμή τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο επί του νομοσχεδίου που προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών με εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζοντας ότι "οι Έλληνες ακόμα θυμούνται τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τα 28 δισ. που τότε διοχετεύτηκαν στις τράπεζες", ο κ. Μιχελάκης αναφέρει ότι "σήμερα, οι υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εν τω μεταξύ έχουν ήδη διοχετεύσει άλλα 40 δισ. στις τράπεζες, τσακώνονται για το πώς θα δοθούν επιπλέον 30 δισ."

"Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και καταλαβαίνει και τον λαϊκισμό και την ανικανότητα», καταλήγει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια