Αναμένεται η αποχώρηση των μεταναστών

Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται ν’ αποχωρήσουν οι μετανάστες από το κτίριο της Νομικής ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη για τη μετεγκατάστασή τους στο χώρο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου. 


Βάσει της συμφωνίας οι μετανάστες θα φιλοξενηθούν στο νέο κτίριο για διάστημα όχι μεγαλύτερο των 15 ημερών, η αστυνομία θα παρίσταται σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο, και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος. 

Την αποψινή νύχτα οι μετανάστες απεργοί πείνας θα εγκατασταθούν στο ισόγειο του κτιρίου και οι αλληλέγγυοι θα βρίσκονται στον κήπο. Η αστυνομία κατά τη διάρκεια της μετακίνησης των μεταναστών από τη Νομική θα παρακολουθεί διακριτικά. 

Νωρίτερα, η πρυτανεία ανακοίνωσε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, την απόφαση που έλαβε για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, μόλις πληροφορήθηκε ότι οι μετανάστες αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

«Δεν ενοχλούν κανέναν»
Με την εξέλιξη αυτή, άνοιξε και ο δρόμος για την επέμβαση της αστυνομίας στο χώρο της κατάληψης, αλλά οι μετανάστες «αποφάσισαν να μην μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο που τους προτάθηκε δεν πληροί τις προδιαγραφές (ασφαλείας) που είχαν συμφωνηθεί», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος.

Τη μετακίνησή τους σε άλλο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας είχαν προτείνει οι πρυτανικές αρχές. Όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, το κτίριο «πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειωνόταν ότι η λύση αυτή επετεύχθη με τη συνεργασία και την αρωγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων - του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής και της Αποστολής.

«Κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει. Οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν», είχε διαμηνύσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς για το τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας.
tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια