Οι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο “νέο τους σπίτι”


Μετά από ολονύκτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων, εκκενώθηκε η Νομική από τους μετανάστες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νέο κτίριο επί των οδών Πατησίων και Ηπείρου.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης συνεχίζονται με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση της ΚΝΕ, στην οποία γίνεται λόγος για "σχέδιο εγκατάστασης της
αστυνομίας μέσα στις σχολές" για να μπορεί να παρεμβαίνει και να καταλύει το άσυλο.
«Η εξέλιξη με την αποχώρηση των μεταναστών από τη Νομική δεν εξαφανίζει τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των μεταναστών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.
«ΝΔ και ΛΑΟΣ δίνουν μαχητική στήριξη σε αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι βούτυρο στο ψωμί αυτών των σχεδιασμών» επισημαίνει, ενώ στη συνέχεια καλεί τη νεολαία να βγάλει συμπεράσματα «από το καλοστημένο σχέδιο που στήθηκε στη Νομική από εχθρούς και δήθεν φίλους των μεταναστών και είχε ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια συντηρητικών και ρατσιστικών αντανακλαστικών και την υπονόμευση του πανεπιστημιακού ασύλου».
Το ιστορικό της μετεγκατάστασης
Στις 04.20 εισήλθε και ο τελευταίος των μεταναστών στη νέα εστία φιλοξενίας με ασφάλεια και κάτω από την επιτήρηση Πρυτανικών και αστυνομικών αρχών.
Κι ενώ όλα έδειχναν πως κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετά τις απρόβλεπτες εξελίξεις στη συμφωνία όλων των μερών, δεν θα μπορούσε να αρχίσει η μεταφορά των μεταναστών, πριν ξημερώσει άρχισε η μετεγκατάστασή τους στο νέο χώρο που παραχωρήθηκε να λειτουργήσει ως "χώρος φιλοξενίας" τους.
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν την απεργία πείνας, έως ότου τους δοθούν τα νόμιμα έγγραφα που θα νομιμοποιούν την παραμονή τους στη χώρα.
Της μετεγκατάστασης προηγήθηκε μια εξέλιξη που παρ' ολίγο να αναστείλει το αρχικό σχέδιο. Ενώ όλα έδειχναν να έχουν συμφωνηθεί για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής, που έχουν καταλάβει, σε ιδιόκτητο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, παρουσιάστηκε εμπλοκή στο ζήτημα. Αυτή οφείλεται σε υπαναχώρηση του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος επικαλέστηκε ανησυχία εξαιτίας αναφορών σε τηλεοπτικό κανάλι, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες μεταναστών και αλληλέγγυων πολιτών, θα πραγματοποιούσαν πορεία από την Νομική προς τον τόπο μετεγκατάστασης τους.
Το νεοκλασσικό, όπου μεταφέρθηκαν οι λαθρομετανάστες
Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, απεργούς πείνας, που έχουν κάνει κατάληψη στο κτίριο της Νομικής, ζήτησε μετά τις εξελίξεις, από τον Πρύτανη κ. Πελεγρίνη, την αναστολή για ένα 24ωρο, της απόφασης για άρση του Πανεπιστημιακού ασύλου, λόγω της υπαναχώρησης του ιδιοκτήτη του κτιρίου μετεγκατάστασης από την αρχική συμφωνία.
Ο κ Πελεγρίνης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στό αίτημα αυτό.
Γύρω στις 15:30, οι 250 μετανάστες της Νομικής εκκένωσαν το ιστορικό κτίριο της Νομικής και σε διάταξη πορείας που επικεφαλής ηγήθηκαν οι Πρυτανικές αρχές, οδηγήθηκαν σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου.
Η ώρα της αποχώρησης
H παραμονή των μεταναστών στο νέο κτίριο θα διαρκέσει 15 μέρες και θα υπάρχει διακριτική και από απόσταση παρουσία της αστυνομίας.
Η Νομική βρέθηκε από νωρίς το απόγευμα περικυκλωμένη από δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν κλείσει την γύρω περιοχή. Εκατοντάδες φοιτητές και μέλη αριστερών σχημάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο.
Προηγήθηκε επίσημο αίτημα των πρυτανικών αρχών, οι οποίες με έγγραφό τους προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου, ζήτησαν να δοθεί "πράσινο φως" ώστε να επέμβει η αστυνομία στους υπό κατάληψη χώρους.
Ο κ.Πελεγρίνης είχε δηλώσει με νόημα: "Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατευτεί ο χώρος. Τα επόμενα βήματα θα τα δείτε".
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ενημέρωσε τηλεφωνικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Η ΝΔ επικαλούμενη "δύσκολη βραδιά για την Αθήνα" και ανεξέλεγκτες καταστάσεις, κατηγόρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για απρονοησία.
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, από τον οποίο ζήτησε να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών.
Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει, σημείωσε η κ. Παπαρήγα.
Ο ΣΥΝ εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση των μεταναστών, επισημαίνοντας ότι δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει την κατάργηση του ασύλου.

Ο ΛΑΟΣ κατέστησε υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν έκτροπα.
newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια