Πιθανό το ενδεχόμενο έλλειψης πετρελαίου

Πιθανό το ενδεχόμενο έλλειψης πετρελαίου

Σε «συναγερμό» λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο

Έτοιμος να παρέμβει, ώστε να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά λόγω της εξέγερσης στην Αίγυπτο, εμφανίζεται ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ).

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Ελ-Μπάντρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος έλλειψης», ωστόσο ο Οργανισμός είναι έτοιμος να αυξήσει την παραγωγή του εάν οι ταραχές στην Αίγυπτο επηρεάσουν τη στρατηγική δίοδο της διώρυγας του Σουέζ.

Η διώρυγα του Σουέζ ελέγχεται από την Αίγυπτο και, σύμφωνα με τους αναλυτές, από αυτήν διέρχονται καθημερινά δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Αποτελεί μία από τις σημαντικότερες διόδους πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, προς το παρόν απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο να διαβεί η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ το «κατώφλι» των 100 δολαρίων το βαρέλι, λόγω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.

Αναλυτές της Goldman, με επικεφαλής των Τζέφρι Κάρι στο Λονδίνο, σημειώνουν ότι οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου «έχουν σχετικά σταθερές και δημοφιλείς κυβερνήσεις». «Οι πιο πλούσιες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν πολύ μικρότερη πιθανότητα να έχουν προβλήματα από ό,τι οι λιγότερο πλούσιες χώρες της Βορείου Αφρικής. Ακόμη κι αν τα προβλήματα επεκταθούν σε μια από αυτές τις χώρες, αυτό δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι θα διακοπεί η προσφορά, καθώς η ιστορία έχει δείξει ότι η ενέργεια μπορεί να ρέει ακόμη και κάτω από αντίξοες πολιτικές συνθήκες», γράφουν οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. Επισημαίνουν, επίσης, ότι η κίνηση δεξαμενοπλοίων στη Διώρυγα του Σουέζ παραμένει, εν πολλοίς, ανεπηρέαστη από τις αναταραχές στην Αίγυπτο που σήμερα μπαίνουν στην έκτη μέρα.

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της έκθεσης της Goldman, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αργού τύπου Μπρεντ υποχώρησε στα 98,86 δολάρια, χάνοντας 56 σεντς σε σχέση με την τιμή «κλεισίματος» της περασμένης Παρασκευής. Νωρίτερα, οι ανησυχίες στις αγορές την είχαν ωθήσει στα 99,97 δολάρια το βαρέλι.

Η τιμή του συμβολαίου παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού, που προηγουμένως άγγιξε τα 90,87 δολάρια το βαρέλι, υποχώρησε στα 89,48 δολάρια, σημειώνοντας κέρδη 14 σεντς σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια