Οι αλλαγές που φέρνει το 2011 σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Οι αλλαγές που φέρνει το 2011 σε ασφαλιστικό-εργασιακά

Τα όρια ηλικίας, τα πλασματικά χρόνια, το εργόσημο και η ηλεκτρονική κάρτα εργσίας

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μεγάλες αλλαγές συνολικά σε εργασιακά και ασφαλιστικό τίθενται σε ισχύ με την είσοδο του 2011.  Από την πρώτη του έτους αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας έτσι ώστε το 2015 να έχουν φτάσει τα 65... χρόνια με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στα 60 με 40 έτη ασφάλισης.

Αυτό δεν αφορά όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης έως την 31 Δεκεμβρίου 2010. 

Από 1η Ιανουαρίου, οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ ενώ ο κλάδος Υγείας του Οργανισμού διαχωρίζεται από τον κλάδο των συντάξεων όπως και οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές. Αυξάνονται και στο δημόσιο, όπως και στον ιδιωτικό τομέα, από 20 σε 25 τα έτη υπηρεσίας θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και επέρχεται εξομοίωση των δικαιωμάτων ανδρών και γυναικών στρατιωτικών. .

Τίθεται σε ισχύ το νέο καθεστώς αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης για τη συμπλήρωση της 40ετίας. Ο πλασματικός χρόνος ξεκινά από τα 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011 και μέχρι το 2014 θα φτάσει τα 7 έτη. Από τη νέα χρονιά και μέχρι το 2014 παρέχεται έκπτωση 30% για την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. 

Στα μέσα Ιανουαρίου, θεσπίζεται η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας η οποία θα βασίζεται στον ΑΜΚΑ και θα δίνει τη δυνατότητα ελέγχου των επιχειρήσεων χωρίς την παρουσία ελεγκτών, ενώ για τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και είναι ενήμερες προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% τον πρώτο χρόνο.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2011 τίθεται σε εφαρμογή το εργόσημο, ο νέος τρόπος ασφάλισης του οικόσιτου προσωπικού, των εργατών στη γεωργία, την κτηνοτροφία και των περιστασιακά εργαζόμενων. 

Μεγάλη αλλαγή στο τοπίο των εργασιακών επιφέρουν και οι ειδικές επιχειρηματικές συμβάσεις, με τις οποίες θα μπορούν να συμφωνούνται, σε επίπεδο επιχείρησης, οι μειώσεις μισθών και οι απολύσεις.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια