Έκτακτη ΓΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Έκτακτη ΓΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Κάνουν λόγο για διάλογο με σοβαρές επιφυλάξεις

Έκτακτη γενική συνέλευση, για την ερχόμενη Δευτέρα συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των μελών του για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δηλώνει κατηγορηματικά ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία υπάρξει με το Υπουργείο, θα αφορά συμφωνία επί όλου του πακέτου των προτεινομένων μέτρων , γιατί ο επιλεκτικός διαχωρισμός και η ανάδειξη συνεχώς νέων θεμάτων, αφήνει εκκρεμότητες που δημιουργούν τριβές σε βάρος της ηρεμίας του κλάδου και των χιλιάδων ασφαλισμένων και ασθενών.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι υπήρξε σύγκλιση στα εξής θέματα:

1. Η αρμοδιότητα για τα φαρμακεία αφορά τον Υπουργό Υγείας αποκλειόμενης κάθε άλλης αναφοράς στο πολυνομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα. Ο λόγος είναι ότι τα φαρμακεία αποτελούν μονάδες υγείας και όχι απλά εμπορικά καταστήματα.

2. Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα ασφαλιστικά ταμεία τηρούμενης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της φαρμακοβιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο (45 ημέρες) των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία. 

3. Αποδοχή του υπουργείου της πρότασης του Π.Φ.Σ. για διευκόλυνση της πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με την συστέγαση τους με παλαιούς, χωρίς αύξηση του αριθμού των φαρμακείων.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος δεν συμφωνεί με αναθεώρηση των πληθυσμιακών κριτηρίων διότι αυτό θα έχει σαν συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Υπουργός.

Παράλληλα πρότεινε την αύξηση του αριθμού των φαρμακείων για το Σάββατο σε ποσοστό 25% που σημαίνει τουλάχιστον 800 φαρμακεία για την Αθήνα.

Τέλος ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι ο ΟΠΑΔ πρόκειται να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο ασφαλιστικό ταμείο και αναμένεται άμεσα η νομική του υπόσταση.

«Δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε καμιά αναστάτωση στο κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκουμε ειλικρινή διάλογο, με συγκεκριμένη όμως ατζέντα συζητήσεων» τονίζει καταλήγοντας ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Θεοδ. Αμπατζόγλου.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια