Ετοιμάζουν χειροπέδες!

Ετοιμάζουν χειροπέδες!

Στο στόχαστρο επιχειρηματίες εάν δεν καταβάλουν το δώρο έως τις 31/12

Με χειροπέδες στην ασφάλεια κινδυνεύουν να οδηγηθούν 210 επιχειρηματίες εάν δεν καταβάλουν έως το τέλος του χρόνου το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εεργασίας το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σχεδιάζει να κινήσει την διαδικασία του αυτόφωρου για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες στην περίπτωση που δεν καταβάλουν εμπρόθεσμα τον 13 μισθό στο προσωπικό που απασχολούν. Πάντως οι επιχειρηματίες ειδοποιήθηκαν και αρκετοί ήρθαν σε συμβιβασμό.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, έγιναν από 2.514 εργαζόμενους πάνω από 300 καταγγελίες στο Σώμα Επιθεώρησης εργασίας για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

Οι περιοχές από τις οποίες προέρχονται περισσότερες καταγγελίες είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, οι Σέρρες η Θήβα αλλά και από αρκετές νησιώτικες περιοχές.

Τι λέει ο νόμος

Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων θα πρέπει να γίνει μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Η 31/12 αποτελεί το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του δώρου.

- Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής του δώρου, το οποίο θεωρείται τακτική αποδοχή, επισύρονται ποινικές κυρώσεις, βάσει των οποίων, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το πόσο δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια