Σαρωτικές αλλαγές στη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες

Σαρωτικές αλλαγές στη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες

Η διαδικασία φεύγει από την Αστυνομία και πάει σε επιστημονικό προσωπικό

Αλλάζει ριζικά ο τρόπος χορήγησης ασύλου με το νομοθέτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συζητείται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές του νέου χρόνου.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες διατάξεις, θεσπίζεται η Υπηρεσία Ασύλου, με αποστολή την ταχεία εξέταση των αιτημάτων, η οποία θα στελεχωθεί με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό.

Ιδρύεται επίσης η Αρχή Προσφύγων, που θα εξετάζει τα αιτήματα σε δεύτερο βαθμό, και η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής που θα καλύψει την αποτελεσματική διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται στη χώρα.

Ο Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε ότι «δικαιώματα έχουν όλοι οι μετανάστες, κι όχι μόνον όσοι έχουν χαρτιά», διευκρινίζοντας την ίδια ώρα ότι «ανάμεσα σε όλους αυτούς που καταφθάνουν στη χώρα μας, εκείνοι οι οποίοι τελικά θα λαμβάνουν άσυλο είναι οι πρόσφυγες».

Πρόσθεσε πάντως ότι «η ανεκδιήγητη διαδικασία ασύλου που εφαρμόζαμε μέχρι σήμερα, έχει γίνει το διαβατήριο των πάσης φύσεως μεταναστών για την Ευρώπη».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγνώρισε ότι οι συνθήκες υγιεινής στους χώρους υποδοχής και κράτησης δεν είναι οι καλύτερες, αλλά τόνισε ότι η χώρα μας δεν αντέχει οικονομικά να χρηματοδοτήσει τη βελτίωση των υποδομών. «Έχουμε χώρους κράτησης που πράγματι δεν μας τιμούν, αλλά δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια