Απαράδεκτες οι σχολικές επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα

Απαράδεκτες οι σχολικές επισκέψεις σε εμπορικά κέντρα

Έντονη η αντίδραση του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, με επιστολή του στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, παρεμβαίνει στο θέμα των σχολικών εκδρομών, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κι επισκέψεις μαθητών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, εκφράζοντας την αντίθεσή του σε αυτή την πρακτική.

Το Επιμελητήριο σημειώνει ότι «οι σχολικές εκδρομές αποτελούν αναγκαίο συμπλήρωμα της αγωγής των μαθητών και ο στόχος τους, μεταξύ άλλων, είναι η απόκτηση εμπειριών και γνώσεων. 

Δεν θεωρούμε, όμως, ότι η επίσκεψη των μαθητών σε μεγάλα εμπορικά κέντρα πληροί τις προϋποθέσεις αυτές. Αντιθέτως, μια τέτοια πρακτική εκ μέρους των σχολείων δεν χαρακτηρίζεται από εκπαιδευτική ποιότητα, αλλά οδηγεί στη δημιουργία καταναλωτών από μικρή ηλικία, ενώ οι μαθητές μπορούν εύκολα να μετατραπούν και σε αντικείμενο εκμετάλλευσης, καθώς, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν έχουν αναπτύξει πλήρη καταναλωτική συνείδηση και είναι εύκολο να εξαπατηθούν».

Επιπλέον, στην επιστολή επισημαίνεται ότι «η επίσκεψη των μαθητών σε εμπορικά κέντρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών επιβαρύνει τους γονείς με επιπλέον έξοδα που πιέζονται να διαθέσουν στα παιδιά τους για αγορές στο εμπορικό κέντρο, ενώ πολλά παιδιά είναι πιθανό να μην έχουν καν αυτήν τη δυνατότητα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και ένας κοινωνικός ρατσισμός».

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας προσθέτει πως «σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε την εμπορευματοποίηση των σχολικών δραστηριοτήτων και την επικράτηση αξιών όπως ο καταναλωτισμός σε ένα χώρο "ιερό", όπως είναι ο χώρος του σχολείου. Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά να μάθουν να στηρίζουν τον τόπο τους, την παραγωγή και τα προϊόντα του, τις υπηρεσίες και τις ομορφιές που προσφέρει».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια