Υπουργείο Υγείας Αλλαγές στα αντικαπνιστικά μέτρα


Εναλλακτικές λύσεις στην εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος αναζητά το Υπουργείο Υγείας, ύστερα από τις μεγάλες πιέσεις και την αντίσταση που δέχτηκαν από τους καταστηματάρχες.

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα. Δεν περιμέναμε αυτή την τρομερή πίεση από τους καταστηματάρχες", ανέφερε μιλώντας
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος
To υπουργείο Υγείας εξετάζει τώρα τροποποιήσεις στον αντικαπνιστικό νόμο οι οποίες πιθανότατα θα ανακοινωθούν μετά τις 3 Δεκεμβρίου.

Την ίδια περίπου εποχή, αναμένεται να γνωστοποιηθούν μάλιστα, τα συμπεράσματα μεγάλου συνεδρίου το οποίο θα γίνει για το κάπνισμα στην Αθήνα, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Οι καταστηματάρχες, δεν έχουν σταματήσει λεπτό να μάχονται τον αντικαπνιστικό νόμο, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν ακόμα και να κλείσουν οι επιχειρήσεις τους.

Πολλοί είναι μάλιστα, οι ιδιοκτήτες μπαρ και καφέ, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα, επιτρέπουν το κάπνισμα στα καταστήματά τους -παρά την απαγόρευση- συγκεντρώνοντας παρανόμως το ενδιαφέρον των "δυσαρεστημένων καπνιστών", γεγονός το οποίο ο κ. Δημόπουλος χαρακτήρισε "μεγάλη αδικία".

Την μη ικανοποίηση του Υπουργείου για τον αντικαπνιστικό νόμο έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι δηλώσεις του Α. Λοβέρδου προς τους προέδρους των επιστημονικών εταιριών, ότι "η ελληνική πολιτεία γελοιοποιείται" και ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία πρέπει να εφαρμόζεται με λογική.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Υγείας έχουν προταθεί οι ακόλουθες λύσεις:
- Να επιτρέπεται το κάπνισμα μετά τις 9 το βράδυ σε μπαρ.
- Να υπάρξει άδεια που θα επιτρέπει τη χρήση καπνού μόνο για τα καφέ, μέτρο που εφαρμόστηκε πρόσφατα και στην Ολλανδία, όταν και εκεί φάνηκε ότι η καθολική απαγόρευση δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
- Να εφαρμοστεί πλήρης απαγόρευση στα εστιατόρια, όπου όμως θα είναι αυστηρή και θα τηρηθεί αφήνοντας εκτός τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ.
- Να μην επιτρέπεται σε νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος σε μπαρ όπου επιτρέπεται το κάπνισμα.
- Σε μικρά μπαρ όπου δεν υπάρχουν υπάλληλοι και την αποκλειστική ευθύνη για τη λειτουργία τους έχουν οι ιδιοκτήτες τους, θα μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι αν θέλουν οι πελάτες τους να καπνίζουν στο μπαρ ή όχι, καθώς δεν θα μπορούν να κατηγορηθούν ότι εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους ένα αυτοί δεν είναι καπνιστές, να καπνίζουν παθητικά στο χώρο εργασίας τους.
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια