Κυβέρνηση σε νευρική κρίση - Κορυφαίοι υπουργοί αμφισβητούν ανοιχτά κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού



- Καστανίδης: Να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο!
- Λοβέρδος: Λάθος τακτική το προεκλογικό δίλημμα
- Πυρά κατά Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πολύ ανησυχητική εικόνα αρχίζει να παρουσιάζει η κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής. Κορυφαία στελέχη της αισθάνονται την ανάγκη να διαφοροποιήθουν δημόσια από κεντρικές επιλογές δημιουργώντας εικόνα απόλυτης σύγχυσης. 

Κορυφαίο παράδειγμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ο οποίος μιλώντας στον Real FM ζήτησε αυτό που ζητά και η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης τάχθηκε υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης συγκεκριμένων όρων του μνημονίου εκτιμώντας ότι η μείωση του ελλείμματος πρέπει ενδεχομένως να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο.

«Υπάρχει μια εμμονή όχι τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο από την πλευρά της Ευρώπης να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013 μείωσης του ελλείμματος ... Αυτή η εμμονή οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση... Όσο λοιπόν πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε», παρατήρησε ο κ. Καστανίδης.

«Είναι προφανές ότι ο κόσμος δυσκολεύεται, έχει πολλά ερωτήματα... ο ελληνικός λαός αισθάνεται πως αναλαμβάνει υπέρμετρα βάρη στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση , άρα ... οι πολίτες δικαίως ή αδίκως λένε ότι επιβαρυνόμαστε και δεν θέλουμε άλλη τέτοια επιβάρυνση», δήλωσε για το μήνυμα της κάλπης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα πρέπει να σκεφθεί τι ακριβώς πρέπει να κάνει «για να αντιστοιχηθούμε προς το μήνυμα που μας στέλνουν οι εκλογείς».

«Εγώ λοιπόν είμαι της γνώμης ότι από την πλευρά της κυβέρνησης στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας με τους δανειστές μας, είναι να επαναδιαπραγματευτούμε συγκεκριμένους όρους του μνημονίου», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, διευκρινίζοντας πως κάτι τέτοιο σημαίνει ότι «ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο η μείωση του ελλείμματος».

Ενας ακόμα κορυφαίος υπουργός ο κ. Λοβέρδος είπε δημόσια κάτι που όλο και περισσότεροι συζητούν. Οτι ίσως το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργος να προκάλεσε ζημία και όχι όφελος στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι διαφώνησε με το δίλημμα, αλλά επειδή δε μετέχει στα όργανα που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις δεν είχε τρόπο να εκφράσει αυτή τη διαφωνία του.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η χθεσινή διαφοροποίηση της Λ. Κατσέλη που δήλωσε ότι διαφωνεί με την περαίωση παρ' ότι την ψήφισε στη Βουλή! Η θέση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι αφού όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η περαίωση είχε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της κυβέρνησης, ενώ είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι η κ. Κατσέλη δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακων/νου που αποφάσισε την περαίωση. Αλλά και στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις τους πολλοί υπουργοί και βουλευτές επικρίνουν με έντονο τρόπο τόσο τον κ. Ραγκούση όσο κάποιοι λιγότεροι και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στον κ. Ραγκούση "χρεώνουν" το περιβόητο δίλημμα και την επιμονή του για πρόωρες εκλογές. Λένε ότι παρέσυρε τον πρωθυπουργό σε ένα δρόμο που οδηγεί μόνο στην ουσιαστική αμφισβήτηση που από δω και πέρα θα βρίσκει καθημερινά μπροστά του.

Τον κατηγορούν ακόμη για απειρία στους πολιτικούς χειρισμούς και δημιουργία σύγχυσης φέρνωντας ως παράδειγμα τη χθεσινή του δήλωση ότι τώρα οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν για τον...Καλλικράτη. Και ο κ. Παπακωνσταντίνου επικρίνεται ανοιχτά πια τόσο για την περαίωση όσο και για την υστέρηση που παρουσιάζουν τα έσοδα ενώ κάποιοι επιμένουν να θυμίζουν τη γκάφα που έκανε με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Όπως είναι επόμενο όλα τα παραπάνω καταλήγουν στον ίδιο τον κ. Παπανδρέου. Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι σπατάλησε σημαντικές ευκαιρίες όπως ο ανασχηματισμός και δέχθηκε πολύ ευκολόπιστα τις απανωτές αλλαγές στρατηγικής που του εισηγήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο εκνευρίζοντας το εκλογικό σώμα αλλά φθείρωντας και την προσωπική του εικόνα.

Ολα τα παραπάνω ίσως γίνουν ακόμη χειρότερα εαν την Κυριακή ο χάρτης της χώρας δεν είναι στο μεγαλύτερο του μέρος πράσινος ως προς τις περιφεριακές εκλογές. Τυχόν περαιτέρω πίεση του ΠΑΣΟΚ ίσως δημιουργήσει σε περισσότερα στελέχη την ανάγκη διαφοροποίησης. Όλα τα παραπάνω όπως και η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα τυχόν νέα μέτρα που θα χρειαστεί να ψηφιστούν για να καλυφθούν τα 7 δις που λείπουν από τα όσα ορίζει το μνημόνιο άρχισαν να προβληματίζουν σοβαρά το επιτελείο του πρωθυπουργού που τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις του περιβόητου διλήμματος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια