Φύτρωσαν ελιές στα καμένα της Ηλείας

Φύτρωσαν ελιές στα καμένα της Ηλείας

Μη δασικές εκτάσεις εμποδίζουν τη φυσική αναγέννηση

Τη διαδικασία που ισχύει για τα αυθαίρετα, θα εφαρμόζουν στο εξής οι περιφερειακές υπηρεσίες και για τα μη δασικά φυτά που φυτρώνουν σε αναδασωτέες εκτάσεις και εμποδίζουν την αναγέννηση της δασικής βλάστησης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με εγκύκλιο που απέστειλε χθες στις διευθύνσεις δασών και τα δασαρχεία, ανοίγει το δρόμο ώστε μαζί με το γκρέμισμα αυθαιρέτων και παράνομων κτισμάτων σε δασικές περιοχές, οι μπουλντόζες να μπορούν να ξεριζώνουν ακόμη και καλλιέργειες που δεν συμβαδίζουν με το δασικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Δασών κ. Γιώργο Αμοργιανιώτη, η εγκύκλιος του υπουργείου, εκδίδεται μετά τις καταγγελίες που έφτασαν στο ΥΠΕΚΑ ότι σε αναδασωτέες εκτάσεις στο νομό Ηλείας φυτεύτηκαν ελαιώνες.
Ανάλογες μαρτυρίες υπήρξαν και στο παρελθόν καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις καμένων εκτάσεων που μετατράπηκαν σε καλλιέργειες αμπελιών και ελαιώνων και φύτρωσαν δίπλα σε αυθαίρετα κτίσματα και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις.

Το υπουργείο επικαλείται πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η απομάκρυνση από αναδασωτέες εκτάσεις όχι μόνο παράνομων κτισμάτων αλλά και μη δασικών φυτών καθώς όπως αναφέρει το σκεπτικό του Ανώτατου Δικαστηρίου μετατρέπουν σε καλλιέργειες δάση, εμποδίζοντας την φυσική αναγέννηση.

Πηγή: thebest.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια