Υπερηφάνεια και συγκίνηση από την Στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιακή, όπως της αρμόζει και γεμάτη υπερηφάνεια για το "ΌΧΙ" του ’40, η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου.


 Ρίγη συγκίνησης για το μήνυμα από τους… αιθέρες!
Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου και την επέτειο από το «ΌΧΙ» του 1940 είχε τη λαμπρότητα που της αρμόζει. Έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, πολιτικών αρχηγών, της στρατιωτικής ηγεσίας και έναν… μεγάλο απόντα: τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη. 

Όπως και χθες (27.10.2017) στη μαθητική παρέλαση, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης έμεινε… πιστός τις εξαγγελίες του και δεν παρέστη στην εκδήλωση.

Φέτος, για πρώτη φορά, στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη συμμετείχε το Πολεμικό Ναυτικό, με την παρουσία του «Αβέρωφ» στο λιμάνι της πόλης.

Το μεγαλύτερο μέρος της παρέλασης έγινε υπό βροχή, αλλά αυτό δεν επηρέασε κανέναν από τους συμμετέχοντες. Κυρίως το πλήθος κόσμου που «πλημμύρισε» τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο πιλότος που συγκλόνισε με το μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου


Η αυλαία της παρέλασης έπεσε φέτος με την εντυπωσιακή επίδειξη από μαχητικό F16, με πιλότο τον επισμηναγό Λουκά Θεοχαρόπουλο από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ. Απογειώθηκε από την 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα και με το μήνυμά του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης. 


«Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι συνέχεια του Μολών Λαβέ του Λεωνίδα. Δείχνει το σθένος και το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής. Σε αυτή την επέτειο πρέπει να θυμόμαστε ότι οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες. Χρόνια Πολλά Ελλάδα», είπε ο Έλληνας επισμηναγός.


Δείτε τη συγκλονιστική στιγμή



Το μήνυμα Παυλόπουλου στους «ιταμούς εχθρούς»

Λίγο αφού ακούστηκε το μήνυμα του πιλότου του F16, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τον ευχαρίστησε. Και έστειλε το δικό του μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

«Κύριε Επισμηναγέ τα φτερά σας, τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουν παντού το μήνυμα του ανθρωπισμού και της ειρήνης. Στέλνουν όμως, σε κάθε ιταμό εισβολέα, και το διαχρονικό μήνυμα των προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το Έθνος μας είναι υπερήφανο για σας. Και η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας».

«Σείστηκε» η Θεσσαλονίκη

Η λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου «σείστηκε» όταν την εμφάνισή τους έκαναν τα τανκς του ελληνικού στρατού. Είχαν προηγηθεί οχήματα και άνδρες της Στρατονομίας, ενώ ακολούθησε ο μηχανοκίνητος λόχος τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού.

Εντυπωσιακή και η διμοιρία με αντιαρματικά όπλα. Στη Μεγάλου Αλεξάνδρου παρήλασαν και άρματα Leopard.



Τα ΟΥΚ



Μονάδες του πεζικού, της αεροπορίας στρατού, του ναυτικού, των ειδικών δυνάμεων, αλλά και Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών παρέλασαν σε άψογους σχηματισμούς. 







Τα μαχητικά



Κατά τη διάρκεια της παρέλασης έγινε και επίδειξη των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων που διαθέτει ο ελληνικός στρατός. Την ίδια στιγμή ήταν σε εξέλιξη η παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων.



Ελικόπτερα Απάτσι, Χιούι και Σινούκ, αεροσκάφη Mirage, αλλά και μαχητικά F16 έκαναν πτήσεις στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, την ώρα που περνούσαν από την παραλιακή λεωφόρο της πόλης οι Ευέλπιδες και σπουδαστές της ΣΣΑΣ.

Παυλόπουλος: Διαχρονικό ΌΧΙ σε όποιον επιβουλεύεται τα σύνορά μας


Μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τόνισε στη δήλωσή του πως το «ΌΧΙ» του ’40 συνιστά την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας.

«Είναι το διαχρονικό «ΟΧΙ» σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε με νόημα ο ΠτΔ. 



Όλη η δήλωσή του: «Το πάνδημο «ΟΧΙ», που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940, συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του φρονήματος του λαού και του έθνους μας. Είναι το διαχρονικό «ΟΧΙ» σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα «ΟΧΙ» που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό «ΝΑΙ» στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στην Δικαιοσύνη και στα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως δε σ’ εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Η εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση σε… λίγα καρέ!























Φωτογραφίες: Eurokinissi, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Με πληροφορίες, φωτογραφίες και video και από www.thestival.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια