Βιβλική καταστροφή σε Πλωμάρι και Βρίσα από τον σεισμό 6,1 Ρίχτερ στη Λέσβο

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αντιληπτή μέχρι την Αθήνα - Πέντε μεγάλοι μετασεισμοί από 3 μέχρι 4,6 Ρίχτερ - Λέκκας: Δεν περιμέναμε τον σεισμό


Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 το μεσημέρι της Δευτέρας μεταξύ Λέσβου και του ακρωτηρίου της Χίου. 

Η αρχική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ήταν πως η δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ, εκτίμηση που άλλαξε στα 6,1 R και τώρα το μέγεθος αναθεωρήθηκε στα 6,1 Ρίχτερ.


Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο το μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Ρίχτερ η οποία σημειώθηκε στις 15:35. Ο χορός των Ρίχτερ συνεχίζεται: Στις 15:47 σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 3,6 Ρίχτερ.


Πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια.
Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών αναφέρεται ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πλωμαρίου.

Είχε επίκεντρο 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 14 χλμ του Πλωμαρίου. 10 χιλιόμετρα το εστιακό του βάθος. 
Ο Ευθύμιος Λέκκας ζήτησε από τους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους και είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο σεισμός ήταν ο κύριος.
ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ: Περιμένουμε μετασεισμούς πάνω από 5,5 ρίχτερ!




Σε ευθεία γραμμή το επίκεντρο του σεισμού απέχει 270 χιλιόμετρα από την Αθήνα όπου ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εστιάζονται στη νότια πλευρά της Λέσβου, από την περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης μέχρι την περιοχή του Πλωμαρίου σε μια ακτογραμμή περίπου 40 χιλιομέτρων, 

Οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται στα χωριά της περιοχής αυτής και στην πόλη του Πλωμαρίου.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ







Κατέρρευσαν παλιά σπίτια στο Πλωμάρι και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα - Μεγάλες ζημιές σε πολλά σπίτια στον οικισμό Βρισά και στα Πλωμαροχώρια - Απεγκλωβίστηκαν τρία άτομα απο τα ερείπια - 8 τραυματίες με κατάγματα

Πολύ μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ στο χωριό Βρίσα της Λέσβου. Λεωφορεία βρίσκονται καθ' οδόν προς το χωριό, προκειμένου να παραλάβουν τους κατοίκους του και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο. Ταυτόχρονα, ο στρατός στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου.


Την ίδια ώρα, ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην τουριστική περιοχή των Βατερών, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο χωριό Μελίντα, στα νότια του νησιού. Μεγάλες ζημιές και στο δρόμο που ενώνει το Πλωμάρι με την Μυτιλήνη. Σπίτια έχουν καταρρεύσει σε Πλωμάρι και Βρίσα, όπου έχει γκρεμιστεί το γεφύρι στην είσοδο του χωριού.

Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί και στην παραλία του Αγίου Ισιδώρου στο Πλωμάρι.





Στο λιμάνι του Πλωμαρίου ο πυθμένας του λιμανιού αναταράχθηκε τόσο πολύ που έχει δημιουργηθεί βούρκος.

Στο Πλωμάρι μετά τον σεισμό δημιουργήθηκε μικρό τσουνάμι και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βάρκες βγήκαν στη στεριά.

Στην περιοχή του Περάματος στο εμπορικό λιμάνι πληροφορίες θέλουν να έχει καταρρεύσει
από τον σεισμό ένα μεγάλο, παλιό κτίριο που λειτουργούσε ελαιοτριβείο και πλέον
χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη.




Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Τουρκία

Ο σεισμός έγινε πολύ αισθητός και στην Τουρκία. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του Καντιλί το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 Ρίχτερ και αναφέρουν ότι η δόνηση έγινε πολύ αισθητή στην περιοχή της Σμύρνης που βρίσκεται απέναντι από το επίκεντρο του σεισμού.

Λέκκας: Δεν περιμέναμε τον σεισμό
«Ο σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας», δήλωσε πριν από λίγο στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας  Ευθύμιος Λέκκας. 

«Ήταν επιφανειακός σεισμός, δεν τον περιμέναμε» είπε ο κ. Λέκκας

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια