Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την Ελλάδα

«Εμείς θα τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει υπό τον όρο, ότι και εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους.
Και υπό τον όρο επίσης ότι οι εταίροι, όταν μας ζητούν να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, γνωρίζουν ότι αυτές εκπληρώνονται μέσα σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι νοητό να παραβιάζεται σε οιεσδήποτε συνθήκες». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Πρέβεζα, όπου βρίσκεται και τιμά με την παρουσία του τις εορταστικές εκδηλώσεις, για τον πολιούχο Άγιο Χαράλαμπο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνησή του στην τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο Δημότη Πρέβεζας, αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομής, που τα τελευταία χρόνια έδωσαν ανάπτυξη και προοπτικές στον τόπο, επισήμανε ότι η γέφυρα του Ρίου χρηματοδοτήθηκε και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να τονίσει ότι όλα τα μεγάλα έργα δεν θα είχαν γίνει εάν η χώρα δεν μετείχε στην ΕΕ και στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

«Αυτό το γεγονός, που πρέπει να θυμόμαστε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος και σήμερα, δίνει τη μάχη παραμονής μέσα στη ΕΕ και μέσα στη Ευρωζώνη που είναι ο δρόμος μας, είναι ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν η ίδια εάν δεν μετείχε στη ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Εμείς δεν εννοούμε την ύπαρξη μας έξω από την ΕΕ και την Ευρωζώνη, αλλά και η Ευρώπη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την Ελλάδα, όχι μόνο στον ευρύτερο χώρο της αλλά και στον στενό της πυρήνα την ευρωζώνη.

Ελλάδα και Ευρώπη είναι έννοιες αλληλένδετες, και αυτό σας είπα και πάλι.. Εμείς το έχουμε συνειδητοποιήσει. Τούτος ο λαός, με τόσες θυσίες παραμένει… Αλλά το συνειδητοποιούν και οι εταίροι μας. Το συνειδητοποιούν τώρα όταν ακριβώς λένε πως δεν είναι νοητή η ευρωζώνη παρά μόνο ενωμένη.

Εμείς θα τηρήσουμε όλες στις υποχρεώσεις, που έχουμε αναλάβει υπό τον όρο, ότι και εταίροι μας να τηρήσουν τις δικές τους. Και υπό τον όρο επίσης ότι, οι εταίροι, όταν μας ζητούν να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, γνωρίζουν ότι αυτές εκπληρώνονται μέσα σε ένα ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν είναι νοητό να παραβιάζεται σε οιεσδήποτε συνθήκες. Τονίζω, θα συνεχίσουμε την πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη όλοι οι λαοί ενωμένοι. Θα τηρήσουμε τις υποχρεώσεις εκείνες που είναι απολύτως συμβατές με το Ευρωπαϊκό κεντημένο και Διεθνές Δίκαιο».

Διαβάστε ολόκληρη την αντιφώνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τελετή αναγόρευσης του σε επίτιμο Δημότη Πρέβεζας:

Ι. Η μακραίωνη ιστορία της περιοχής της Πρέβεζας προβάλλει αενάως εμπρός μας. Αρκεί να σκεφθούμε ότι:

Α. Εδώ βρίσκεται ο ποταμός Αχέροντας μαζί με το ονομαστό νεκρομαντείο. Ακόμη, σύμφωνα με ορισμένα δεδομένα, η Πρέβεζα φαίνεται ότι αποτελούσε λιμάνι του Βασιλιά Πύρρου Α΄, κατά τα Ελληνιστικά χρόνια. Επίσης, η Αρχαία Νικόπολη ιδρύθηκε μετά την νίκη του Οκταβιανού στο Άκτιο.

Β. Εδώ, κήρυξε, ερχόμενος από την Ασία και οδεύοντας προς το Μαρτύριο, τον Αναστημένο Χριστό, ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος.

Γ. Εδώ ήταν το «θέατρο» της ναυμαχίας του Ακτίου, που διεξήχθη λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Πρέβεζας, στις 2 Σεπτεμβρίου του 31 π.Χ. Πρόκειται για την ναυτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Οκταβιανό από τη μια πλευρά και τον Μάρκο Αντώνιο και το ναυτικό της Κλεοπάτρας από την άλλη. Η ναυμαχία ήταν συνέπεια του εμφύλιου πόλεμου ανάμεσα στον Γάιο Οκτάβιο και τον Μάρκο Αντώνιο, που διεκδικούσαν, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης. 

Έληξε με την ήττα του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας. Η ήττα αυτή σήμανε την αρχή του τέλους και για τους δύο, ενώ αυτό που έχει ευρύτερη ιστορική σημασία είναι το γεγονός ότι η βασιλεία της Κλεοπάτρας σηματοδοτεί το τέλος της Ελληνιστικής και την αρχή της Ρωμαϊκής Περιόδου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δ. Εδώ, επίσης, ήταν το «θέατρο» της δεύτερης, μεγάλης ιστορικής σημασίας, ναυτικής αναμέτρησης στην περιοχή, της αποκαλούμενης Ναυμαχίας της Πρέβεζας. Η οποία έλαβε χώρα στις 28 Σεπτεμβρίου 1538 μεταξύ του οθωμανικού στόλου, υπό τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, κατόπιν εντολής του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, και του ενωμένου στόλου του Ιερού Συνασπισμού (Holy League) των Χριστιανικών Χωρών, η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄, υπό τον Γενοβέζο ναύαρχο Αντρέα Ντόρια.

ΙΙ. Εάν όμως η γεωγραφία καθορίζει αποφασιστικά την μοίρα ενός τόπου, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο μπορεί να την επηρεάσει η δύναμη και η δημιουργικότητα του Ανθρώπου.

Α. Τα τελευταία χρόνια, με την δημιουργία της γέφυρας του Ρίου-Αντίριου (2004), της υποθαλάσσιας Σήραγγας Πρέβεζας - Ακτίου (2002), και της Εγνατίας Οδού (2009) και της Ιονίας Οδού (2017), η ιδιότυπη γεωγραφική απομόνωση της Πρέβεζας έλαβε τέλος και νέες προοπτικές σημαντικής, πολύπλευρης, ανάπτυξης της Πόλης έχουν προκύψει.

Β. Κι εδώ επιτρέψατέ μου να προβώ σε μια, κρίσιμη για το μέλλον όχι μόνο της Πρέβεζας αλλά της Χώρας μας, επισήμανση: Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η κατασκευή της γέφυρας του Ρίου χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τέτοια μεγάλα έργα, που άλλαξαν την μορφή της Χώρας, δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν εάν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Επομένως, η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει μέλλον και προοπτική, υπό όρους Πολιτισμού και Δημοκρατίας, δίχως να έχει στους κόλπους της, και μάλιστα ως πυρήνα της, την Ελλάδα, την Ιστορία της, τον Πολιτισμό της και την Δημοκρατία της. Εμείς θα τηρήσουμε όλες τις δεσμεύσεις μας,  υπό τον όρο ότι και οι Εταίροι μας θα τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις. Πρέπει όλοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους,  που είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου.   

Κύριε Δήμαρχε,

Φεύγω από την Πρέβεζα αντλώντας δύναμη από τα μηνύματα της ιστορίας της αλλά και από την προοπτική του μέλλοντός της.  Στη μνήμη μου θα μένει πάντα, από την πρώτη φορά που γνώρισα την Πόλη σας ως νέος βουλευτής το 1997, το «πέρασμα» με το πορθμείο της εποχής.  Και σήμερα –κι αυτό, όπως ήδη είπα, δείχνει, φυσικά μεταξύ άλλων, την πρόοδο της Πόλης σας- η Πρέβεζα υπενθυμίζει στους κατοίκους της αλλά και σε όλους μας το «πέρασμα» που οφείλουμε να διαβούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, η οποία μαστίζει τον Τόπο και τον Λαό μας, και για να κατακτήσουμε το μέλλον που αρμόζει στην Ελλάδα και τους Έλληνες.  

Επιπλέον δε για να εμπνέουμε στους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη, τα ιδανικά που στηρίζουν διαχρονικώς το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα.  Ιδίως δε στις μέρες μας, όταν το Οικοδόμημα αυτό κλυδωνίζεται επειδή έχουμε απομακρυνθεί επικινδύνως από αυτά τα ιδανικά, τα οποία αποτελούν τις αναντικατάστατες αντηρίδες του.

Σας ευχαριστώ θερμώς".Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Share on Google Plus

About THE FUN BANK

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...