Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1999 όταν ο Κωστής Στεφανόπουλος στο γεύμα προς τον Κλίντον εκφώνησε τον πύρινο λόγο που ενόχλησε τον Αμερικανό Πρόεδρο... (βίντεο)

Τίμησε τον θεσμό του Προέδρου με την ευπρέπεια, την σοβαρότητα, το ήθος και τον εξαιρετικό ουσιαστικό του λόγο. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη.



Η ομιλία του Έλληνα Προέδρου έμεινε στην ιστορία καθώς μίλησε με σκληρή αλλά δίκαιη γλώσσα.



Ο Κωστής Στεφανόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – οι οποίες την εποχή εκείνη ήταν ιδιαιτέρως τεταμένες – και στο Κυπριακό. Είπε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί από την προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είπε πως «οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία θυμάται τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ιμβρο, Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών».

Υπήρξε υπόδειγμα ανιδιοτελούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια