Τελικά η δουλειά που έχει να κάνει ο Ζοζέ Μοράις δεν είναι τόσο δύσκολη....

Γράφει ο Αλέξης Σπυρόπουλος

Τακτικά και τεχνικά ο Ζοζέ Μοράις δεν έχει δύσκολο έργο μπροστά του. Άλλο πράγμα χρειάζεται η ΑΕΚ για να βρεθεί ξανά στον ίσιο δρόμο.


Ας αφήσουμε στην άκρη μεγαλοπιάσματα για πρότζεκτ, φιλοσοφίες, οράματα και τα ρέστα. Ας είμαστε πρακτικοί. Να πάρεις ετούτο το ρόστερ και να βγάλεις ένα σχήμα που θα λειτουργήσει και θ’ ανταπεξέλθει στις εφετινές απαιτήσεις-ΑΕΚ, δηλαδή στις υποχρεώσεις της μοναδικής ομάδας του ελληνικού big-4 που δεν παίζει Ευρώπη, όλο αυτό δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο για να το βρει κανείς. Ιδίως τώρα, που εξέλιπε από το κάδρο το αχρείαστο βαρίδι-Λέσκοτ.

  Εξηγώ. Και υγιής, ο Λέσκοτ (πάλι θα) ήταν η πιο περιττή πολυτέλεια της χρονιάς. Ο Τσιγρίνσκι (υπερ)αρκούσε. Το κονδύλι, ήταν έξυπνο να διατεθεί σε άλλες ανάγκες. Διότι, αφού η ΑΕΚ στον Τσιγρίνσκι πέτυχε το σπανιότατο στο ποδόσφαιρο είδος καλός-Ουκρανός-μετανάστης, δίπλα του μπορούσε να παίξει οποιοσδήποτε. Ο Κολοβέτσιος, ο Λαμπρόπουλος, ο Τζανετόπουλος. Εγώ λέω, μια ιδέα, και ο Γιόχανσον (εφόσον, φυσικά, είναι fit o Αντρέ Σιμόες). Με Τσιγρίνσκι/Γιόχανσον πιθανότατα έχεις το καλύτερο buildup, δηλαδή αυτό που χρειάζεσαι στη συντριπτική πλειονότητα των παιγνιδιών, στη Σούπερ Λιγκ.

    Ενας λίντερ στους στόπερ, είναι νόμος, φτάνει και περισσεύει. Εχεις Χένρικσεν, θα σου παίξει και ο Γκούμας. Εχεις Μέλμπεργκ, θα σου παίξει κι ο Αβραάμ. Εχεις Μανωλά, θα βγει κι ο Κωστένογλου. Εχεις Δέλλα, θα ‘ναι λίρα-εκατό κι ο Καψής. Εχεις Νόβοσελατς, παίζει κι ο Σταύρος Παπαδόπουλος. Εχεις Χούμελς, στέκεται μέχρι κι ο Σούμποτιτς. Εχεις Μπέκενμπαουερ, φαίνεται καλός ακόμη κι ο Σβάρτσενμπεκ. Δεν είναι υποχρέωση του Μελισσανίδη, να το σκεφτεί. Είναι δουλειά όσων ο Μελισσανίδης πληρώνει για να τα σκέπτονται, να του το πουν.

Επίσης, παρεμπιπτόντως, είναι δουλειά όσων ο Μελισσανίδης πληρώνει (για να δίνουν τον τόνο στον μικρόκοσμο των αποδυτηρίων), να καταλαβαίνει ο Λάζαρος πως η ΑΕΚ δεν τον έφερε πίσω στην Ελλάδα για να μαλώνει με αντιπάλους και να (αυτο)αποβάλλεται. Ούτε έφερε στην Ελλάδα η ΑΕΚ τον Πατίτο, για να ρίχνει σφαλιάρες στη ζούλα και να τον τσιμπάνε από το βίντεο. Εκεί, ο προπονητής δεν μπορεί να κάνει πολλά. Εκεί, ο παίκτης πρέπει να νιώθει ότι υπάρχει κλαμπ.    

     Η αγωνιστική τακτοποίηση της ΑΕΚ, για να επανέλθουμε, είναι δυο-τρεις απλές κινήσεις. Ξεκάθαρα ο Κετσμπάια σούταρε air ball, στρατηγικά και τακτικά, με τον Ολυμπιακό. Η ειρωνεία της συγκυρίας είναι πως, μετά ταύτα, έχασε τη δουλειά του ακριβώς όταν άρχισε να διαφαίνεται (στη Λάρισα) ότι κάπως πλησίαζε στο να το βρει. Φυσικά μία κακή μέρα στη δουλειά, το ίδιο όσο και μία καλή, δεν είναι σοβαρό κριτήριο αξιολόγησης. Σοβαρό, είναι μόνον η εμπιστοσύνη στην προσωπικότητα του ανδρός.

     Ο Κετσμπάια κουβαλάει «ανατολικά» συμπλέγματα, ένα κακό επαρχιωτισμό αν θέλετε, πνευματικό-νοητικό επαρχιωτισμό, ευθύς εξαρχής δεν έμοιαζε μία sexy λύση, αλλ’ αυτά ήταν εγνωσμένα πριν την πρόσληψη για να έχει τώρα, εκ των υστέρων, κάποιο νόημα να επισημαίνονται. Το μόνο που μάθαμε, εφτά χρόνια αφότου τον απέλυσε ο Κόκκαλης, είναι ότι όλον αυτόν τον καιρό, από το 2009 στο 2016, ο Κετσμπάια δεν έβαλε επάνω του τίποτα σε εμπειρία, σε ωριμότητα, σε σοφία. Οι αντιλήψεις του, η νοοτροπία του, ο τρόπος με τον οποίο βλέπει και διαχειρίζεται τα πράγματα, τα πάντα έχουν μείνει ολόιδια. Όχι καλό, να μη εξελίσσεται ο άνθρωπος.

     Ο Ζοζέ Μοράις κέρδισε την εμπιστοσύνη, τουλάχιστον την εμπιστοσύνη (αν καλώς το καταλαβαίνω) του κοσμοπολίτη Μαϊστόροβιτς κατ’ αρχήν. Είναι ένα πρώτο βήμα. Πολύ πιο ασφαλές απ’ το να κερδιζόταν, ας πούμε, μία επικοινωνιακή αποθέωση με σίγουρη ημερομηνία λήξης. Κοντή ημερομηνία λήξης. Η δουλειά μπροστά, επαναλαμβάνω, δεν είναι τόσο δύσκολη. Προαπαιτούνται, μονάχα, η ηρεμία και η απλή λογική του ποδοσφαίρου. Εκείνο που εκκρεμεί, είναι να νιώσουν στην καθημερινότητα οι παίκτες ότι «υπάρχει κλαμπ». Θα διευκολύνει αφάνταστα.  

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Το σχόλιο είναι εξαιρετικό και το διάβασα στον ιστό γιαυτό και το βάζω στα σχόλια γιατί έχει άμεση συνάφεια με το άρθρο.

    Aetos1453
    Μπράβο Monsieur Σπυρόπουλε. Έχουμε την ατυχία οι ΑΕΚτζήδες να διαβάζουμε άρθρα "ηλιθίων" υπαλλήλων - εξαιρουμένου του Τριβιζά - που κάνουν μόνο το χωνί μεταξύ της εκάστοτε Διοίκησης και των προβάτων - οπαδών. Και είναι όαση να μπορούμε να διαβάζουμε μερικά σοβαρά άρθρα που θέτουν το δάχτυλο υπό τον τύπο των ήλων, και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα αλλά Δημοσιο-γραφούν και Αρθρο-γραφούν.
    Είναι σημαντικό επιτέλους να αρχίσουν να λέγονται πράγματα και όχι απλά να αναγκάζεσαι να συνδιαλέγεσαι με του "ηλιθίους" και τους εκπροσώπους της Ολύμπου & Πάτμου, που απέχουν από την αντικειμενική δημοσιογραφία όσο ο ... Όλυμπος από την Πάτμο!
    Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν στηθεί κατά καιρούς μεγάλα πάρτυ, αλλά αυτό το οποίο έχει συντελεστεί στην ΑΕΚ εδώ και 20 χρόνια με αποκορύφωμα τα τελευταία 4, είναι μαρτυρικό. Τουλάχιστον, παλαιότερα, υπήρχε και η αντίδραση. Σήμερα υπάρχει μόνο κατευθυνόμενη ενορχήστρωση μέχρι να στηθεί το μεγάλο Πάρτυ που λέγεται "γήπεδο", να τσεπωθούν οι μπάζες οι καλές και μετά να μοσχοπουληθεί το κιτρινόμαυρο μαγαζί βγάζοντας 2 καράβια λεφτά χωρίς να έχεις βάλει ούτε δεκαράκι τσακιστό!
    Ας είναι....πόσους μαϊντανούς να αντέξει ακόμα αυτή η ομάδα...πόσα πρόβατα θα κάνουν εσαεί μπε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.