Όλα έτοιμα για να ξεκινήσει από ώρα σε ώρα η επέμβαση των ΝΑΤΟικών στην Λιβύη....

Αποκαλυπτικές για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγή στη Μεσόγειο είναι οι επίσημες ανακοινώσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, οι οποίες έχουν κλείσει τους εναέριους χώρους τους για αεροσκάφη που προέρχονται από την Λιβύη.


Το ταυτόχρονο κλείσιμο των εναέριων συνόρων τριών χωρών, προαναγγέλει ουσιαστικά την επικείμενη επέμβαση στη Λιβύη, σε συνδυασμό μάλιστα με τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις που έχουν ενταθεί στην περιοχή.

Η Ιταλία πρώτη ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της στα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη.


Ακολούθησε με ανάλογη ανακοίνωση η Μάλτα.


Σήμερα εκδόθηκε παρόμοια ΝΟΤΑΜ και από την Ελλάδα. 


Παράλληλα, η πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ "Phoenix Express 2016" (Φοίνικας 2016) που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 17 Μαϊου,  φιλοξενείται από το ελληνικό ΚΕΝΑΠ στη βάση της Σούδας. 

Τα σενάρια της άσκησης επικεντρώνοντια γεωγραφικά στην βόρεια Αφρική και συμεμτέχουν δυνάμεις από την Αλγερία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Ισπανία, την Τυνησία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ναυτικές επιχειρήσεις κατευθύνονται από την έδρα του 6ου αμερικανικού στόλου στη Νάπολη της Ιταλίας. 

Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 27 Μαϊου και αμέσως μετά, αναμένεται να ξεκινήσουν δυο αεροπορικές ασκήσεις της Συμμαχίας μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Από τη δέσμευση των περιοχών που έχουν γίνει με ΝΟΤΑΜ, γίνεται αντιληπτό ότι η προετοιμασία αφορά την επικείμενη επέμβαση στη Λιβύη. Ιπτάμενα τάνκερ θα ανεφοδιάσουν αεροσκάφη, τόσο δευτικά της Πελοποννήσου και Κρήτης όσο και νότια. Στην περιοχή που έχει δεσμευτεί νότια της Κρήτης και της Καρπάθου, εκτιμάται ότι τα αεροσκάφη μπορεί και να προέρχονται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Φαίνετια ότι γίνεται προσομοίωση συνθηκών για αεροπορική υποστήριξη επιχειρήσεων στην Λιβύη.

Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά μάλιστα την ελληνική ΝΟΤΑΜ, παρατηρεί ότι η χώρα μας αναμένεται να υποδεχθεί συμμαχικά αεροσκάφη που θα προέρχονται από τη Λιβύη και θα έχουν άδεια να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Γράφει χαρακτηριστικά: MILITARY AIRCRAFT OF OTHER NATIONS ONLY IF AUTHORIZED BY COMPETENT HELLENIC MILITARY AUTHORITY.

Τέλος όσον αφορά στο πότε αναμένεται να γίνει η επέμβαση, αν κρίνουμε από τις ΝΟΤΑΜς της Ιταλίας και της Μάλτας, θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 8 Αυγούστου. Βέβαια, η απάντηση είναι πολύ πιο σύνθετη και εξαρτάται από άλλους παράφγοντες, ωστόσο είναι μια σοβαρή ένδειξη για την ημερομηνία.

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Share on Google Plus

About zouzouni zou

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Μη κατευθύνετε τα σχόλια στις δικές σας Σελίδες!(Δε σημαίνει πως χρειάζεται να γράφετε ανώνυμα, εκτός αν υπάρχει κάποιος λόγος)
- Ο κάθε αναγνώστης σχολιαστής έχει την απόλυτη ευθύνη για αυτά που γράφει.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...