Σούπα η συνέντευξη - Λίγος ο Αλέξης - ΄΄ευκολάκι΄΄ οι ερωτήσεις του Χατζηνικολάου....

Παλιά έταζε στους πάντες τα πάντα, τώρα φταίνε οι πάντες αλλά ποτέ αυτός. 

Τραγικός για ακόμα μια φορά ο Τσίπρας δεν είχε το θάρρος να παραδεχτεί τα λάθη του επιρίπτοντας τις ευθύνες σε κάποιους "αόρατους εχθρούς"....


Καμία αυτοκριτική, κάλυψε απόλυτα την Τασία - Μίλησε για μείωση προκρατήσεων σε Σάμο και Χίο αλλά υποστήριξε ότι «δεν θα καταστραφούμε» από αυτό

Το κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ και η προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα θεωρείται πλέον χώρα εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Η υποβολή του σχεδίου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την εξέλιξη αυτή και ζητά σε πρώτη φάση 450 εκατομμύρια ευρώ όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας για την δημιουργία υποδομών φιλοξενίας και ακόμη και προσλήψεις εκτός μνημονίου. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε χθες στην συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στο Star ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος του εξέφρασε την στήριξή του και είπε ότι θα κάνει το παν για να βοηθήσει την Ελλάδα. Παρομοίως και η Ανγκέλα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει μόνη της την Ελλάδα, ενώ ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ ανέφερε χθες ότι η καγκελάριος είναι σε επαφή με τον έλληνα πρωθυπουργό και ότι η Ελλάδα θα έχει οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό. 

Ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στην Σύνοδο Κορυφής να της Δευτέρας να βάλει βέτο -όπως απείλησε και στην προηγούμενη- ενώ περιέγραψε τον στόχο του λέγοντας ότι δεν συζητιέται η έξοδος από την Σένγκεν, το blame game σε βάρος της Ελλάδας θα πρέπει να σταματήσει, το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την συνεργασία της Τουρκίας και εφόσον και οι Ευρωπαίοι κάνουν ότι τους αναλογεί. Τέλος δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ο ανθρωπιστικός πυλώνας και ότι το βάρος θα πρέπει να μοιραστεί αναλογικά. 

Εντονο προβληματισμό την ίδια ώρα προκαλεί η απόφαση να απαγορευτεί σε δημοσιογράφους η είσοδος στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων! Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, αρμόδιου για τα μεταναστευτικά θέματα, Γιάννη Μουζάλα αναφέρεται: «Κατόπιν συνεννόησης με τους συντονιστές των Κέντρων Υποδοχής τόσο στα νησιά, όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν θα δίδονται άδειες σε τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφους, προκειμένου να εισέρχονται στους χώρους όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, μέχρι νεωτέρας». Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα φαίνεται να υποστηρίζει την απόφαση αυτή καθώς στη χθεσινή του συνέντευξη δήλωσε ότι «το κρίσιμο είναι να ολοκληρωθούν τα κέντρα υποδοχής και μετά να γίνουν οι συνεντεύξεις».

Σχέδιο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης 

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα αναφέρθηκε χθες στο σχεδίο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα και άλλες χώρες του Βαλκανικού Διαδρόμου, προκειμένου να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση. Το σχέδιο αναμένεται να εγκριθεί την Τετάρτη και σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η κ. Αντρέεβα ανέφερε ότι η εκπόνηση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ήταν αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες στις 17 Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εξετάζει για την Ελλάδα και για τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες υποδοχής των προσφύγων, ανθρώπινου δυναμικού, χρηματοδότησης και υλική υποστήριξη. 

Ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας, δήλωσε  ότι η κυβέρνηση παίρνει όλα τα μέτρα σαν να έχουν κλείσει οριστικά τα σύνορα. 

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι χθες ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “έχουμε δεσμευτεί για 50.000 θέσεις αθροιστικά στα hot pots στα νησιά συν τα relocations camps”. Στην σύσκεψη όμως των αρμοδίων υπουργών με τους εκπροσώπους της Τοπικής αυτοδιοίκησης, χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 50.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες και μετανάστες ενώ αναμένονται ακόμα 70.000, κάτι που ανεβάζει τον αριθμό αυτών που αναμένεται να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα στους 120.000.

Δηλώσεις Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να δικαιολογήσει την πολιτική του και αρνήθηκε την κριτική που του ασκείται. «Ζούμε τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο. Έχουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει μια χώρα και μια κυβέρνηση και την εγγενή αδυναμία της Ε.Ε να μοιράσει το βάρος...Λόγω της γεωγραφικής της θέσης ήταν αναπόφευκτο η Ελλάδα να έχει τόσες αυξημένες ροές. Είχα πει ότι δεν είναι δυνατόν να φυλάξεις θαλάσσια σύνορα γιατί δεν μπορείς να βάλεις μπάρες στη θάλασσα», ανέφερε στη χθεσινή του συνέντευξη αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης και πρόσθεσε: «Είχαμε τη διορατικότητα να ιδρύσουμε υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής ένα χρόνο πριν. Και ζητούσα από τον Μάρτιο του '15 συνεννόηση με την Τουρκία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα». Ο κ. Τσίπρας κάλυψε την πρώην υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μην υιοθετείτε το επιχείρημα ότι αυξήθηκαν οι ροές λόγω των δηλώσεων της Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Η κριτική που ασκείται στη Mέρκελ ότι η καγκελάριος είναι υπεύθυνη για τις ροές είναι και άδικη και άτοπη. Ας αναλογιστούμε την αιτία που δημιουργούν αυτές τις ροές. Δεν είναι οι δηλώσεις της Mέρκελ και είναι αστείο να λέγεται ότι οφείλονται στην Τασία Χριστοδουλοπούλου». 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε θετικά για την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ. Πάντως το επιχειρησιακό σχέδιο της Συμμαχίας θα είναι έτοιμο περί τα τέλη Μαρτίου και εν τω μεταξύ οι τούρκοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στον σχεδιασμό δηλώνουν ικανοποιημένοι γιατί εξαιρέθηκαν από τον χώρο δράσης οι «διαφιλονικούμενες περιοχές».

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «ήμασταν ανέτοιμοι για τόσο μεγάλες ροές» αν και αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση υποτίμησε το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, παραδέχθηκε πως υπάρχει μία μείωση προκρατήσεων σε Σάμο και Χίο, αλλά δήλωσε πως η κυβέρνηση θα το παλέψει και πως δεν θα καταστραφεί ο τουρισμός από αυτό, ενώ αναγνώρισε ότι η Κως δεν συνεργάζεται (σ.σ. για το hotspot).

Επικοινωνία και πολιτική διαχείριση

Ενώ οι εικόνες ντροπής από τα κέντρα υποδοχής που ξεχειλίζουν και από τους πρόχειρους καταυλισμούς που στήνονται σε όλη την χώρα καταδεικνύουν την διαχειριστική της ανεπάρκεια, η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικοινωνιακά και πολιτικά παιχνίδια για την διαχείριση της κοινής γνώμης. Έτσι απαγόρευσε στους δημοσιογράφους και στις κάμερες να μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων προκειμένου να μην μεταδίδουν τις εικόνες ντροπής, ενώ με την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή το μεσημέρι ο πρωθυπουργός επιχειρεί να σύρρει την αντιπολίτευσης στις αποφάσεις που έχει ήδη λάβει. 

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες ότι στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα επιδιώξει να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν που θα ενισχύει την θέση της χώρας πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ωστόσο ανακοίνωσε επίσης ότι την Πέμπτη θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο που θα διαμορφώσει το πλαίσιο επί του οποίου θα κληθούν εκ των υστέρων να συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί. 

Εν τω μεταξύ πάντως οι τρεις αρχηγοί της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης που συναντήθηκαν στο συνέδριο του Ποταμιού το περασμένο Σάββατο, συμπίπτουν ως προς την έντονη κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση ότι με τις παραλείψεις της στην αρχή και με την διαχειριστική της ανεπάρκεια στην συνέχεια, διόγκωσε το πρόβλημα και απομόνωσε την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικό των χειρισμών του πρωθυπουργού είναι ότι συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή και αφού οι αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δρομολογηθεί. Αρχικά δε, ο κ. Τσίπρας επιθυμούσε να συγκαλέσει το συμβούλιο μετά την Σύνοδο Κορυφής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε την σχετική πρωτοβουλία μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε κάνει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων. 

Αν και οι κ.κ. Μητσοτάκης, Θεοδωράκης και Γεννηματά συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξει εθνική γραμμή -άλλωστε εκείνοι είχαν ζητήσει να γίνει εγκαίρως το συμβούλιο- το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης, έχει υπονομευτεί από τις μέχρι τώρα μονομερείς ενέργειες του πρωθυπουργού και την καθυστέρηση να συγκαλέσει την σύσκεψη. Οι πολιτικοί αρχηγοί θεωρούν ότι ο κ. Τσίπρας σκοπίμως καθυστέρησε με αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίζει ήδη ανθρωπιστική κρίση. Οι τρεις αρχηγοί της αντιπολίτευσης θα συμφωνήσουν μεν σε μία εθνική γραμμή ωστόσο θα θέσουν τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του. 

Κριτική από τους πολιτικούς αρχηγούς 

Ενδεικτική του κλίματος είναι η δήλωση που έκανε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ και στην οποία αναφέρει ότι «η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανη να εφαρμόσει σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της έκτακτης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και πως η μέχρι τώρα στάση της δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη». Σημείωσε ότι «Η κρίση και η αντιμετώπισή της απαιτούν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Όχι βεβιασμένες και μονομερείς επιλογές, που βαθαίνουν την απομόνωση της χώρας και τραυματίζουν περαιτέρω την αξιοπιστία της. Είναι νωπές, άλλωστε, οι μνήμες από την τραγική διαπραγμάτευση του περασμένου καλοκαιριού. Δεν θα επιτρέψουμε νέα ολέθρια λάθη».  Παρομοίως και η Φώφη Γεννηματά η οποία από το Ηράκλειο υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει εθνική γραμμή για να μη φθάσουμε σε εθνική τραγωδία καθώς ήδη η χώρα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση». Η κυρία Γεννηματά ανέφερε ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε ζητήσει «δυστυχώς καθυστερεί…Θεωρώ ότι τα πράγματα τρέχουν. Η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις προχωρά σε μονομερείς ενέργειες. Έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και πια η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων είναι επιτακτική». Διευκρίνισε ότι η «συνεννόηση δεν σημαίνει η κυβέρνηση χειρίζεται μόνη της τις υποθέσεις και όταν τα κάνει μαντάρα καλεί την αντιπολίτευση να βάλει πλάτη για να μπορέσουν τα πράγματα να προχωρήσουν μετά το αδιέξοδο». 

Ο κ. Τσίπρα τηλεφώνησε χθες στον Σταύρο Θεοδωράκη, τον συνεχάρη για την επανεκλογή του στην ηγεσία του Ποταμιού και τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του για το προσφυγικό. Ο κ. Θεοδωράκης έχει εδώ και ημέρες ασκήσει κριτική για τον τρόπο χειρισμού από την κυβέρνηση της προσφυγικής κρίσης.

Στην σύσκεψη της Παρασκευής θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αρχικά είχε διαρρεύσει ότι δεν θα πάει. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό πάντως ο κ. Κουτσούμπας, ανέφερε ότι η σύσκεψη θα αποτελέσει «ένα ευχολόγιο από την στιγμή που η Κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα έχουν δεσμευθεί με τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δημιουργούν το πρόβλημα». Ο κ. Κουτσούμπας θα συμμετάσχει στην σύσκεψη, όπου και θα διατυπώσει τις θέσεις του ΚΚΕ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια