Νέος ιος χτυπά το διαδίκτυο και ελέγχει πλήρως τον υπολογιστή σας χωρίς να το ξέρετε....

«Δούρειος Ίππος» (Trojan)
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού, τύπου «Δούρειος Ίππος» (Trojan). Διαβάστε τι πρέπει να προσέχετε.


Το κακόβουλο αυτό λογισμικό υποκλέπτει πληροφορίες χρηστών (usernames, mails, passwords), λαμβάνει στιγμιαίες εκτυπώσεις της οθόνης (printscreens), αποκτά πρόσβαση στην κάμερα, κατεβάζει και εκτελεί αρχεία, ενημερώνει την παραμετροποίηση του και «σιωπηλά» προωθεί σε απομακρυσμένο διακομιστή - εξυπηρετητή τις πληροφορίες, που έχουν συλλεχθεί. Διαδίδεται μέσω μολυσμένων και ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για να εκτελεστεί πρέπει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να είναι ήδη εγκατεστημένο το πρόγραμμα «Java Runtime Environment». Παρακαλούνται οι πολίτες – χρήστες του διαδικτύου προκειμένου να αποφύγουν την προσβολή των υπολογιστών τους από το κακόβουλο λογισμικό, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες - χρήστες του Διαδικτύου για την εμφάνιση κακόβουλου λογισμικού, τύπου « Δούρειος Ίππος» (Trojan) και στη χώρα μας, το οποίο εξαπλώνεται μέσω μολυσμένων και ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «Spam e-mails». Αναφορικά με τις δυνατότητες του κακόβουλού αυτού λογισμικού, μπορεί:

να υποκλέπτει πληροφορίες χρηστών (usernames, mails, passwords),
να λαμβάνει στιγμιαίες εκτυπώσεις της οθόνης (printscreens),
να αποκτά πρόσβαση στην κάμερα, να κατεβάζει και να εκτελεί αρχεία,
να ενημερώνει την παραμετροποίηση του και
να προωθεί σιωπηλά τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί σε απομακρυσμένο διακομιστή – εξυπηρετητή (server), να εισέρχεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές «καμουφλαρισμένο», σαν κανονικό πρόγραμμα.

Πιο συγκεκριμένα, το λογισμικό τύπου « j ava archive fil e » τρέχει στο παρασκήνιο και δημιουργεί κενά ασφαλείας στο σύστημα, παραχωρώντας με αυτό τον τρόπο πρόσβαση σε τρίτους, ενώ για να εκτελεστεί πρέπει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή να είναι ήδη εγκατεστημένο το πρόγραμμα «Java Runtime Environment». Με σκοπό την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας και συγκεκριμένα:

Να χρησιμοποιούν τείχη προστασίας (firewall), ικανά να αποτρέψουν την είσοδο σε εισερχόμενες συνδέσεις προς υπηρεσίες, που δεν πρέπει να είναι διαθέσιμες δημόσια και να επιτρέπονται μόνο μεμονωμένες υπηρεσίες προς τα έξω.

Να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης, η ανάκτηση των οποίων να καθίσταται δύσκολη.
Να χρησιμοποιούν ενημερωμένα «αντιικά» προγράμματα προστασίας, γνήσια λογισμικά προγράμματα και να πραγματοποιούν τακτικές αναβαθμίσεις «updates».
Να παραχωρούν το χαμηλότερο επίπεδο δικαιωμάτων σε χρήστες και προγράμματα, όπου απαιτούνται, προκειμένου να εκτελεστεί μία διεργασία.

Να απενεργοποιούν τη λειτουργία «AutoPlay», προκειμένου να παρεμποδίζεται η αυτόματη εκτέλεση αρχείων στο δίκτυο και στους δίσκους καθώς και να ενεργοποιούν την επιλογή ανάγνωσης «read-only» στις περιπτώσεις, που δεν απαιτείται δικαίωμα εγγραφής «write access».

Να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την προέλευση των οποίων και το περιεχόμενο δεν γνωρίζουν και να ρυθμίσουν το διακομιστή των μηνυμάτων του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος ή να διαγράφονται αυτόματα τα μηνύματα με συνημμένα αρχεία τύπου exe, .vbs, .jar, .bat, .scr, που χρησιμοποιούνται ευρέως για διάδοση ιών.

Να απενεργοποιούν τη δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων, στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται.
Να δημιουργούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντίγραφα ασφαλείας «backup» των αρχείων της συσκευής τους, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά: 11188, Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr , Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD , Μέσω twitter : @ CyberAlertGR

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια